čtvrtek 20. června 2019 | Zlin Press - Roman Ordelt

Chcete si zahrát v celovečerním filmu Smečka z hokejového prostředí?

Hokejový Zlín čeká zajímavé léto. Na pár týdnů obsadí zimní stadion a okolí filmaři, který zde budou natáčet celovečerní film režiséra Tomáše Polenského s názvem Smečka. Jedná se příběh pro teenagery z hokejového dění, jehož hlavním dějem je šikana u hlavního hrdiny. Pro filmaře není zlínské hokejové prostředí neznámé, neboť zde vznikl již v osmdesátých letech úspěšný filmový snímek Malý velký hokejista.

Režisér Tomáš Polenský má ke Zlínu zvláštní vztah, neboť zde vystudoval filmovou školu, absolvent FAMU a doktorand na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Snímek vzniká jako jeho celovečerní hraný debut. Polenský vychází rovněž z vlastních zkušeností, neboť hokej řadu let hrál. Celovečerní film Smečka divákům představí fiktivní hokejový klub Vlci a prostředí mládežnického hokeje, kde jsou dospívající chlapci vychováváni dle zákona síly. Právo silnějšího dominuje v celém kolektivu, který se tak stává vlčí smečkou. Film vypráví o talentovaném šestnáctiletém hokejovém brankáři Davidovi, který nastupuje do nového hokejového týmu. Kluci ho však mezi sebe nepřijmou a hlavní hrdina čelí nepříjemné šikaně. 

Natáčení začne 22. července a ukončení se předpokládá na konci srpna. Podle režiséra Polišenského bylo zatím nejtěžší obsazení mladých herců. Autoři filmu objeli všechny herecké konzervatoře, viděli přes stovku kluků a holek. Podařilo se jim obsadit i zásadní postavu šprýmaře, který dodává filmu humor. Našli ho až ve Zlíně mezi skutečnými hokejisty. Ve filmu budou hrát mladí studenti herectví i neherci, skuteční hokejisté. Castingová agentura Comparz film Morava shání prostřednictvím castingů další kompars do uvedeného filmu. Casting pro kluky hokejisty se koná ve středu 26. června od 16 do 18.30 hodin v tiskovém středisku na ZS Luďka Čajky ve Zlíně. Casting pro ostatní komparz proběhne v pátek 28. června od 15 do 18 hodin v budově Městského divadla ve Zlíně. Agentura hledá studenty od 15 do 17 let včetně výstředních typů, dále rodiče, prarodiče, fanoušky do publika, muže do role trenérů a doktorů. Účast na natáčení je honorovaná a bližší informace obdržíte na jednotlivých náborech nebo v přiloženém letáku u článku.

Jedním z hlavních herců bude Tomáš Mrvík, který byl za svou roli ve snímku s názvem Všechno bude nominován na Českého lva za rok 2018 v kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Předpokládá se, že se ve filmu objeví v menších rolích bývalí nebo současní hráči NHL.
Snímek Smečka má být hotový na konci letošního roku a poté zamíří do kin a na festivaly. Je předpoklad, že osloví i diváky mimo Českou republiku, neboť lední hokej je populární po celém světě.