úterý 12. října 2021 | Redakce

Berani potvrdili trenérský tým, Jenáček hlavní kouč, Luboš Rob první asistent

Tým mužů PSG Berani Zlín plnohodnotně vede jako hlavní trenér Luboš Jenáček společně s prvním asistentem Lubošem Robem, dalším asistentem zůstává Martin Hamrlík. Smlouvy mají uzavřeny do konce letošní sezony. Mandát kompletního realizačního týmu dnes potvrdilo kompletní vedení Beranů, které vybíralo i z dalších kandidátů.

„Pro Luboše Jenáčka rozhodl jeho přístup k týmu, dosavadní práce s ním, pojmenování příčin současného stavu i jasná představa, jak postupně věci změnit. To se týká organizace týmu, tréninkového procesu i vedení utkání. Jako trenér s jasným mandátem bude mít nyní možnost své představy realizovat, což při dočasném pověření a rychlém sledu zápasů nebylo úplně možné. Byť jsme v zápasech se silnými soupeři nebodovali, posun byl patrný. Doplnění o zkušeného Luboše Roba, který přináší pohled z venku a má zkušenosti s podobnou situací je vhodným spojením,“ uvedl prezident klubu Jiří Korec. 

Realizační tým byl doplněn o další tři jména. Petra Lešku, který se stává asistentem sportovního manažera, dále Petra Čajánka, který bude mít na starosti individuální rozvoj hráčů a kondičního trenéra Libora Chytila, bratra zlínského odchovance Filipa. Petrovi Čajánkovi byla nabídnuta a byla projednávána i významnější pozice u týmu, z rodinných důvodů ji však nemohl přijmout a pomůže uvedeným způsobem. 

Klub zároveň deklaroval, že má vyčleněny peníze na posílení hráčského kádru. „Jsou k dispozici okamžitě, chceme je ale využít efektivně a na hráče, kteří mohou reálně pomoci. Těch bohužel v současné době moc není a musíme se ohlížet v zahraničí. Pokud se rozdílový hráč objeví, jsme připraveni ihned reagovat,“ uvedl sportovní manažer Martin Kotásek. 

Při jednání o obsazení trenérského postu byl klub v kontaktu nebo sondoval téměř desítku kandidátů, někteří odmítli, s jinými se představy o řešení situace lišily. V této souvislosti chce klub ocenit přístup Rostislava Vlacha, který zvažoval pomoc a byl ve finálním výběru, který se uskutečnil včera. Nakonec se s klubem shodl, že zvolené řešení je pro současnou situaci vhodnější. 

Klub zároveň intenzivně projednává trenérskou náhradu za Luboše Jenáčka u juniorského týmu.

Představení trenérů extraligového týmu Zlína:

LUBOŠ JENÁČEK (48 let) - narodil se 27. října 1972, je odchovancem zlínského hokeje, jeho sportovní kariéra je spjatá především se Vsetínem. Po vojně v Táboře oblékal dres Vsetína v letech 1993 až 1996. Pomohl klubu k postupu do nejvyšší soutěže a dvěma mistrovským titulům. Dále působil i v Třinci nebo v Havířově, hráčskou kariéru ukončil po sezoně 2006/2007, kterou odehrál v druholigovém Uherském Hradišti. V roce 2007 se vrátil na Lapač v roli trenéra, kde nejprve vedl vsetínskou juniorku a poté i dorost. Jeho největším úspěchem v roli hlavního kouče byl postup juniorky do nejvyšší soutěže. Od roku 2011 s přestávkami trénoval seniorský A tým. Vsetínu pomohl k postupu do Chance ligy (tehdy WSM ligy) v roce 2017 a v loňské sezoně s týmem došel do semifinále druhé nejvyšší soutěže. Letošní sezonu začal jako trenér zlínské juniorky, koncem září se přemístil k seniorskému A týmu. Držitel trenérské licence A. 

LUBOŠ ROB (51) – narodil se 5. srpna 1970 v Českých Budějovicích, kde v sezoně 1987/88 debutoval v nejvyšší soutěži. Dlouhá léta hrál za rodné České Budějovice, kde je ikonou, poté působil ve Vsetíně. Při angažmá ve Spartě získal mistrovský titul, hrál i ve finském Kuopiu. Úspěšnou hráčskou kariéru ukončil v první lize, kde oblékal dres Jindřichova Hradce, Komety Brno a Tábora. V nejvyšší soutěži odehrál během 19 sezon celkem 734 zápasů, ve kterých zaznamenal 544 kanadských bodů. Připsal si i starty i za národní tým. Bývalý výborný útočník jako trenér vedl českobudějovickou juniorku a v roli asistenta Mariana Jelínka působil také u prvoligového A týmu Motoru. Naposledy vedl v pozici hlavního kouče druholigový tým Písku. Držitel trenérské licence B.

MARTIN HAMRLÍK (48) – narozen 6. května 1973. Symbol klubové věrnosti a jeden z nejlepších obránců, kteří kdy vyrostli ve Zlíně. V extralize nikdy neoblékal dres jiného týmu. Mistr ligy a majitel tří stříbrných medailí, ofenzivní zadák s tvrdou střelou a brilantní rozehrávkou, který patřil k hvězdám extraligy. Mistr extraligy ze sezony 2003/2004 a majitel čtyř stříbrných medailí proslul i svými nezapomenutelnými hláškami. V nejvyšší soutěži odehrál během 19 extraligových sezon celkem 970 zápasů a zaznamenal 152 gólů. Po skončení aktivní kariéry začal trénovat, nejdříve působil ve Zlíně u staršího dorostu a byl trenérem obránců u týmu mužů. V listopadu 2016 povolán k seniorskému týmu Zlína jako asistent trenéra Roberta Svobody, působil i po boku Antonína Stavjani. Držitel trenérské licence B.