pondělí 25. října 2021 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berany posílí urostlý bek z KHL, přichází Roberts Mamčics z Rigy!

Extraligový hokejový tým PSG Berani Zlín hlásí výraznou posilu do obranných řad. Z týmu Kontinentální hokejové ligy Dinamo Riga přichází vyztužit zlínskou defenzivu šestadvacetiletý obránce Robert Mamčics. Urostlý chasník z Lotyšska podepsal s vedením klubu smlouvu do konce letošní sezony. Respekt budí jeho fyzické parametry, neboť měří 196 cm a váží 105 kg. V sestavě Zlína se pravděpodobně objeví již v úterním zápase na ledě Českých Budějovic.

Mamčics se stane již pátým lotyšským hokejistou, kteří hráli ve Zlíně. Předtím úspěšně působili v Baťově městě Roberts Bukarts, Edgars Kulda, Ralfs Freibergs a Rihards Bukarts. Zároveň bude sedmým hokejistou z Lotyšska na extraligových soupiskách českých týmů v letošní sezoně. „Podle informací se jedná o všestranného hráče zásluhou svých fyzických parametrů. Určitě bude využitelný nejen v defenzivní činnosti. Hraje velmi dobře do těla, skvěle kryje prostor před brankovištěm. Má na to, aby se zapojil do podpory útoku, navíc má velmi solidní střelu. Máme připraveny různé varianty a možnosti na jeho zařazení do sestavy. Počítáme s tím, že starší hráči dostanou v nabitém zápasovém programu i volno, abychom měli svěží tým a byli bruslařsky na výši,“ uvedl Luboš Jenáček, hlavní trenér PSG Berani Zlín.



Roberts Mamčics se narodil 6. dubna 1995 v Liepāji. V místním klubu Metalurgs začal svou kariéru, poté nastupoval v ruské juniorské lize za týmy Almetijevsku a Zelenogradu. Následovalo angažmá v Norsku v tamní druhé lize za tým Hasle/Loren a krátce si vyzkoušel i nejvyšší soutěž v dresu Lorenskogu. Vrátil se domů do rodné Liepaje a od sezony 2018/2019 oblékal dres Dinama Riga v Kontinentální hokejové lize. V KHL odehrál celkem 100 zápasů s bilancí 13 kanadských bodů za 3 góly a 10 asistencí. Prošel mládežnickými výběry Lotyšska. Za národní seniorský tým odehrál celkem 11 zápasů s bilancí 1 nahrávky.