úterý 18. ledna 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Beran Roberts Mamčics v širší nominaci Lotyšska na olympijský turnaj v Pekingu

Lotyši odtajnili širší nominaci na zimní olympijské hry v Číně. Do širší jednatřicetičlenné nominace hlavního trenéra Harijse Vitolinše se dostal i obránce PSG Berani Zlín Roberts Mamčics. Ten se popere mezi desítkou beků o místo do konečné sestavy na olympiádu. Vedle zlínského obránce jsou v nominaci i další tři hráči z Lotyšska působící v české extralize.

Urostlý šestadvacetiletý bek Roberts Mamčics přišel do Zlína v závěru října z týmu Kontinentální hokejové ligy Dinamo Riga. Po příchodu se stal pilířem a oporou defenzivy Beranů, pravidelně nastupuje v první obranné dvojici a má průměrný ice-time pobytu na ledě téměř jednadvacet minut. Ve zlínském dresu odehrál 19 zápasů s bilancí šesti kanadských bodů za šest asistencí. Za národní seniorský tým nastoupil k 15 zápasům s bilancí 1 nahrávky.
 
Kromě Mamčicse jsou v lotyšské nominaci i další tři hokejisté z Tipsport extraligy: útočníci Martins Dzierkals z Plzně, Roberts Bukarts z Vítkovic a obránce Uvis Janis Balinskis z Litvínova. V širším seznamu jmen jsou vedle Mamčicse i další hráči, kteří v minulosti úspěšně nastupovali za Zlín, a to Roberts Bukarts, Ralfs Freibergs a Rihards Bukarts. Na olympijské hry bude v konečné nominaci celkem 25 hokejistů, šest hráčů ještě bude vyřazeno.

Lotyšský tým zahájí přípravu na olympijské hry v Pekingu v pondělí 24. ledna v ledové hale Daugava v Rize, na olympijské hry poté odletí 2. února. Lotyši zahájí olympijský turnaj 10. února, kdy se střetnou se Švédskem, o den později se utkají s Finskem a 13. února změří síly se Slovenskem.