středa 23. září 2020 | Vojtěch Jurák

Máme na čem pracovat, tuší trenér dorostu Jankovič před začátkem extraligy

Jiná, zvláštní, netradiční... Takovými výrazy by se dala popsat příprava zlínských dorostenců na novou sezonu. Do tréninku mladých Beranů promluvila zejména karanténní opatření, kvůli kterým muselo mužstvo vynechat několik přípravných zápasů a odložit start soutěže. I tak jdou ale dorostenci do nového ročníku s velkým odhodláním.


Přípravu na ledě zahájili mladí hokejisté už 18. července, tou dobou figurovalo na soupisce celkem 39 hráčů. „Bohužel už po třech dnech bylo celé mužstvo posláno do dvoutýdenní karantény, neboť se u nás potvrdil pozitivní test na covid-19. To nás zbrzdilo. Zpátky do přípravy se pak kluci zapojovali od 6. srpna,“ přibližuje trenér týmu Tomáš Jankovič počáteční komplikaci.

V září se situace opakovala, hokejisté proto museli znova do izolace. Tentokrát na deset dní. Vlivem tohoto opatření museli Zlínští odložit první dva duely dorostenecké extraligy.

„Omezení trvala dohromady přes tři týdny a dotkla se tréninků i zápasů. Karantény tedy jednoznačně ovlivnily naši přípravu,“ přemítá Jankovič. „Bereme to ale sportovně, prostě to patří k současné situaci. Vždy jsme se řídili nařízeními Krajské hygienické stanice Zlínského kraje, což považujeme za samozřejmost a zodpovědné chování.“

Jaká tedy byla náplň přípravy mladých hokejistů?
„S mým asistentem Jirkou Suhradou jsme se drželi nachystaného plánu. Zpočátku jsme se věnovali především herní činnosti jednotlivce, následně jsme přidali i rozvoj kondice. Okolo 20. srpna byl kádr zúžen na 22 hráčů a 3 brankáře.“ Během léta odehráli dorostenci celkem devět zápasů, z toho čtyři v rámci kvalitně obsazeného turnaje Zlín Cup 2020. Ten se uskutečnil začátkem září na PSG aréně pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka.

„Vzhledem k omezením je složité naši přípravu hodnotit. Pouze bych konstatoval, že pracovitost a přístup se u jednotlivců velmi lišily. Z pohledu týmu nejsme spokojeni s přístupem, na této stránce musíme velmi zapracovat. Hráčům stále zdůrazňujeme, že hokej není pouze o individuálních výkonech, ale stále se jedná o kolektivní sport. To musíme pochopit, protože bez pokory, respektu a poctivé práce nebudeme úspěšní,“ upozorňuje zlínský kouč.

Jankovič očekává, že sezona 2020/21 bude zřejmě i nadále velmi atypická.
„Základem bude soutěž vůbec odehrát tak, jak je naplánovaná. Nikdo neví, zda se to podaří. Naším cílem bude posunout všechny hráče zase o kousek dál v jejich hokejovém i lidském vývoji. Přes všechny okolnosti půjdeme do každého utkání s maximálním odhodláním a s touhou zvítězit. Ovšem abychom to společně dokázali, musíme tomu všichni obětovat maximum.“

K prvnímu utkání nové extraligové sezony vyjedou dorostenci ve čtvrtek, kdy změří síly s brněnskou Kometou. O dva dny později se proti Olomouci poprvé představí na domácím ledě. Kompletní zápasový program týmu naleznete zde, aktuální soupiska mužstva je zde.

Výsledky přípravných zápasů dorostu:

Přerov vs. Zlín 7:1
Olomouc vs. Zlín 6:3
Havířov vs. Zlín 1:4
Vsetín vs. Zlín 6:5sn
Zlín vs. Kometa Brno 3:4
Zlín vs. Technika Brno 7:1 (Zlín Cup)
Zlín vs. Vítkovice 1:2 (Zlín Cup)
Zlín vs. Havířov 2:4 (Zlín Cup)
Zlín vs. Hradec Králové 4:3pp (Zlín Cup)