pondělí 12. října 2020 | Lukáš Kapinus

Zlín byl pro mě jasná volba, říká mladý bek Jiří Suhrada

Po zkušenostech ve finské juniorce, kde působil v Lahti Pelicans a Tappara Tampere, se zlínský talent Jiří Suhrada vrátil do Zlína, rvát se o své místo v extralize. Teprve 19letý vysoký obránce se okamžitě zabydlel ve dvojici s kapitánem Davidem Noskem, a ukazuje, že je třeba s ním počítat.

Finská anabáze

První hokejové krůčky dělal Jiří Suhrada na zlínském zimáku, kde si prošel mládežnickými kategoriemi. Jako junior se však vydal sbírat zkušenosti do Finska: "Rodiče mě přivedli na zimní stadion, když mi byly zhruba 4 roky, byl jsem tu až do staršího dorostu. Pak přišel takový zajímavý try out od agenta, že bych to mohl zkusit ve Finsku. Neváhal jsem, a tak se zrodil můj odchod. Zkusil jsem to, v Lahti jsem zapůsobil a zůstal tam. Měli jsme vynikající sezónu, byli jsme celou dobu první, došli jsme do semifinále. Další rok jsem pak šel do Tappary, kde to bylo také super, neměl jsem si na co stěžovat."

"Finská juniorka je naročnější na bruslení, takticky vyspělejší, hodně se na to dbá, každý zápas se podřídila taktika podle soupeře. Bylo to hodně rychlé, bruslivé, dohrávání osobních soubojů. Takoví mladí draví Finové. Troufnu si říct, že jsem se zlepšil bruslařsky, v rychlosti rozhodování, v reakcích na menších prostorech, v rozích atd. Byl jsem tam ze začátku úplně sám, takže mě to zocelilo i v osobním životě," vyjmenovává Jirka klady dvouletého působení v zemi tisíce jezer.

Před pokračovaním ve Finsku a boji o místo v seniorském hokeji dal Jiří přednost návratu domů do Zlína: V Tappaře mi po sezóně řekli, že dostat se do Áčka by bylo strašně těžké, v juniorce že už by nebylo místo, tak jsem to přijal pozitivně, a když pak přišla nabídka Zlína, byl jsem za to hrozně rád. Nijak jsem to v tu dobu neřešil, ale když se Zlín ozval, neváhal jsem. Začínal jsem tu, jsem tu doma, mám tu rodinu a kamarády, chtěl jsem tu zabojovat o místo v týmu. Zlín byl jasná volba. 

 
Jiří Suhrada během působení ve Finsku

Suverénní vpád do extraligy

Po návratu do Zlína absolvoval Jirka Suhrada s Berany většinu přípravy, odehrál všechna čtyři extraligová utkání a připsal si v nich kanadský bod za asistenci: "Zatím jsem odehrál všechny zápasy, ale pořád musím předvádět stabilní výkony, nemít žádné výpadky. To je teď můj cíl, udržet se v sestavě. Extraliga se mi líbí, hráči jsou tu zase o trochu rychlejší, ti starší jsou zkušenější, dokažou si počkat, vymyslet nějakou kulišárnu, v osobních soubojích mají už zažité své věci, jsou herně vyspělejší."

V extralize se Jiří zabydlel v obranné dvojici s Davidem Noskem. Hokejistou, který by mu věkem mohl klidně dělat tátu: "Je to super hrát s takovým hráčem, jako je David Nosek. Ale nejen on, i ostatní zkušení kluci. Jsou na nás mladé hodní, ale zároveň přísní, což je potřeba. Jít do zápasu vedle takových borců dodá klid, pomůže to. Učím se hodně, při zápasech i trénincích odkoukávám, jak řeší kluci situace."

 
První extraligové starty. Foto Jiří Zaňát (PSG Berani Zlín) a Jan Beneš (HC Sparta Praha)

Jedna zlínská rodina

V šatně A týmu Beranů došlo i díky navratu Jirky ze zahraničí v letošní sezóně k velmi raritní události. V jednom klubu se sešli tři synové slavných otců, Matyáš Hamrlík, Zdeněk Okál mladší a Jiří Suhrada mladší"Zaregistroval jsem to už nějak v srpnu, že před třiceti lety hrálo trio Hamrlík - Okál - Suhrada ve Zlíně spolu, a teď jsme v kabině my tři. Je vidět, jak Zlín hraje, je to mateřský klub, každý se tu zná s každým, to je podle mě kouzlo zlínského klubu. Všichni tři jsme určitě chtěli být jako tátové a zahrát si tu ve Zlíně hokej. S tátou také hokej řešíme každý den, poradí mi, chodí se dívat na zápasy, takže hokej je u nás na denním pořádku."