pondělí 19. října 2020 | Lukáš Kapinus

Pauza je dlouhá, ale pracuju na kolenu, hlásí Martin Novotný

Po absenci vynucené zraněním kolene se 31letý šumperský odchovanec Martin Novotný konečně vrátil k hokeji, v Pardubicích si stihl po boku Jakuba Ference zahrát soutěžní utkání, podílel se na prvních extraligových bodech. Karanténa a pauza extraligy poté návrat přibrzdila. Jak ale statný zlínský bek naznačuje, všechno zlé je k něčemu dobré.

"Pořádně nevíme, kdy začneme trénovat"

"Určitě ano, zní to sice hrozně paradoxně, ale s ohledem na koleno je pro mě výhoda, že se nehraje. Na druhou stranu se ani netrénuje, což je zase nevýhoda, takže si člověk moc nevybere. Doba bez tréninku člověka ovlivní i negativně. Nemůžu pracovat na bruslení, tak zlepšuju stabilizaci kolena. Zároveň mě trápí, že svalově ty nohy nejsou obě stejné. Takže na tom pracuju nejvíc, v karanténě i teď během pauzy,"  hledá výhody nucené přestávky Martin Novotný.

Po ukončení karantény se se svými spoluhráči ještě nepotkal na ledě ani v kabině. Jak sám naznačuje, veškerá komunikace s týmem probíhá jen online: "Nějaké další zápasy a soupeře teď zatím vůbec neřešíme. Nemůžeme se ani sejít v kabině, ještě jsme ani netrénovali, nebyli jsme pohromadě, náš jediný kontakt je vlastně WhatsApp skupina, kde se domlouvají věci, kde komunikujeme, i třeba s trénéry, s vedením. Na koho půjdeme vůbec neprobíráme, vlastně ani pořádně nevíme, kdy budeme moct začít trénovat. Od toho se pak bude všechno odvíjet."


Martin Novotný během loňské extraligové sezóny. Foto: Jiří Zaňát

"Trenéři musí pokyny skoro šeptat"

Chybějící fanoušci na ligových stadionech jsou pro Martina úskalí z různých důvodů, nejen z pohledu vlastní motivace a vyšší výkonnosti: "Je to nepříjemné, když je na tom stadionu ticho a trenéři skoro musí šeptat pokyny, aby to neslyšel soupeř vedle na střídačce. Jsme prostě zvyklí, že atmosféra doma je bouřlivá, a stejně tak na stadionech soupeřů, což přispívá k tempu hry. Na druhou stranu, s lidmi nebo bez, musíme ten výkon odvést, od toho tam jsme, za to jsme placení. Fanoušci nás stejně sledují přes různé přenosy, takže pro ně ten výkon musíme podat a poprat se s tím."

"Za sebe osobně nedokážu říct, jestli mě to ovlivňuje nějak pozitivně nebo negativně. Při hře se stejně snažím fanoušky nevnímat a soustředím se jen na hru. Takže bezprostředně na ledě to skoro ani nepoznám. Ale potom při střídání nebo přerušeních ta bouřlivější atmosféra člověka určitě vyhecuje, tomu se nedá ubránit. Chybí to na stadionech," dodává ještě k aktuální situaci bez diváků Martin.