čtvrtek 11. ledna 2018 | Zlin Press - Roman Ordelt

50 sezon zlínského hokeje v nejvyšší soutěži. Na začátku byli Klabzubáci

Právě probíhající extraligový ročník 2017/2018 je pro zlínský hokej jubilejní 50. sezonou v nejvyšší soutěži. Tento významný milník bude provázet výroční zápas Beranů s Plzní (pátek 12. ledna). Jak se rodil postup ledního hokeje v Baťově městě do nejvyšší soutěže?

Významným bodem v historii zlínského hokeje bylo vybudování vlastního zimního stadionu v sezoně 1957/1958. Po několika letech očekávání přízně přírody přišla konečně vlastní umělá ledová plocha! Největším úspěchem pro tehdejší tým Spartaku bylo vybojování titulu krajského přeborníka a postup do divize. V další sezoně bylo započato v přípravách na novou soutěž pod novým názvem Tělovýchovná jednota Gottwaldov, když došlo ke sloučení Spartaku a Jiskry. Sezona byla zásadním obratem ve výkonnosti zlínského hokeje, neboť jako nováčkovi soutěže se týmu podařilo zvítězit v divizi a vítězstvím v předposledním kole si zajistilo postup do II. hokejové ligy.

Sezona 1959/1960 byla nejúspěšnější v rozvoji tehdejšího gottwaldovského hokeje. Mužstvo jako nováček II. hokejové ligy nakonec v této soutěži vyhrálo, když od prvního do posledního kola neopustilo vedoucí postavení. Ve 20 mistrovských zápasech dosáhlo celkem 31 bodů a skóre 106:57. Celkem čtrnáctkrát zvítězilo, třikrát hrálo nerozhodně a pouze třikrát bylo poraženo. Nejlepším střelcem mistrovské sezony byl Konečný s 18 góly před Matějů se 17 zásahy a Stuchlíkem se 14 brankami. Velkou zásluhu na úspěchu měli i diváci, kteří ve velkém počtu povzbuzovali své mužstvo i na venkovní stadiony. Nejvyšší soutěž vybojovali pod vedením trenéra Vítězslava Nováčka následující hráči: Baroš, Vyoral, Bezouška, Pavelka, Láryš, Heller, B. Kožela, Matějů, Stuchlík, Charous, Tlusták, Kozel, Karlík, Vaďura, Konečný, Bořuta, Mrlík a Belant.

Po doslova spanilé jízdě, která znamenala postup z krajského přeboru až mezi elitu do první celostátní ligy, nastala učňovská i tovaryšská léta s mnoha propady, ale rovněž i s úspěšnými sezonami. Zlínští hokejisté slavně postoupili do nejvyšší soutěže, nicméně zaplatili v první sezoně 1960/1961 mezi elitou krutou nováčkovskou daň a skončili na posledním, dvanáctém místě. Mužstvo prošlo v premiérové sezoně mezi elitou tvrdým křestem. Utrpělo pět dvouciferných porážek a propadlo se po sezoně do nižší soutěže a dva roky se snažilo o postup zpět mezi elitu. „Po vítězné sezoně a historickém postupu panovalo ve všech řadách zlínského hokeje obrovské nadšení. Hráčský kádr byl sice posílen, ale téměř nikdo z tohoto kolektivu neměl zkušenosti z prvoligového prostředí. Po impozantním postupu nás novináři a veřejnost nazývali výrazem „Klabzubáci.“ Poznali jsme, že mimo fyzickou připravenost, odhodlání musíme disponovat herní kázní, taktikou vedení boje a dalšími hokejovými zbraněmi. Zkrátka celá sezona byla sbíráním zkušeností. V paměti mám nezapomenutelné zážitky jako například, když celý zimní stadion povzbuzoval tým od začátku až do konce utkání, i když na ukazateli skóre nebyl pro nás příznivý výsledek. Diváci přesto ocenili naše nevšední úsilí,“ vzpomíná Bohumil Kožela na první ligový ročník.

Na snímku hokejisté tehdejší TJ Gottwaldov, kteří vybojovali historicky první postup do nejvyšší soutěže. V horní řadě zleva: Olivík (vedoucí mužstva), Mrlík, Charous, Tlusták, Heler, Stuchlík, Bezouška, Bořuta, Konečný, Kozel, Nováček (trenér) a Dufek (předseda klubu. V dolní řadě zleva: Vaďura, Karlík, Baroš, Matějů, Vyoral, Láryš, Pavelka a Belant. Na snímku chybí Bohumil Kožela.


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY