pondělí 01. března 2021 | Zlin Press - Roman Ordelt

Pokračovatel hokejového rodu Lužů. Patrika střídá syn Dominik

V extraligové sestavě zlínských hokejistů se objevilo po dvaceti letech opět příjmení Luža. Řízný slovenský obránce Patrik Luža odehrál ve Zlíně na přelomu století dvě sezony v nejvyšší soutěži, nyní žlutomodrý dres oblékl jeho syn Dominik, který si připsal v nedělním zápase s Vítkovicemi premiérový start v seniorské extralize.

Osmnáctiletý útočník Dominik Luža (ročník 2002) při své premiéře odehrál na ledě přes šest minut. „Pocity mám opravdu parádní. Vždy jsem chtěl hrát za mateřský klub, a je to pro mě čest,“ pověděl při svém prvním rozhovoru s novináři.

Na záda oblékl dres s číslem 82 bez jmenovky a začátek měl hodně nešťastný. V úvodní třetině se objevil na ledě pouze při jediném střídání a Berani inkasovali ve 3. minutě druhý gól z hole Marka Kaluse. Ostravané měli raketový vstup do utkání a dvěma slepenými góly se dostali do pohodlného náskoku. „Byl jsem zrovna na ledě. Zkrátka vlítli na nás hned od začátku,“ řekl mládežnický reprezentant. Zbývající část úvodní třetiny už sledoval pouze ze střídačky. „Dostali jsme rychle góly a pan trenér stáhl hru na tři lajny, aby se kluci dostali více do tempa, což bylo dobře.“

Trenérský tandem Robert Svoboda, Martin Hamrlík dává v letošní sezoně příležitost v extralize řadě juniorů. Od začátku sezony nastupují v extralize odchovanci klubu Jiří Suhrada, Matěj Sebera, šanci nyní dostávají Lukáš Chludil a Dominik Luža. Řadu zápasů v nejvyšší soutěži již odehráli dvacetiletí Matyáš Hamrlík, Vojtěch Dobiáš nebo gólman Michal Kořének. „Doufal jsem, že dostanu šanci. Ani nebyl čas se připravit. Ve srovnání s juniory je hokej tady určitě rychlejší a na všechno hodně málo času,“ hodnotil nadějný útočník.

Dominik naposledy hrál soutěžní zápas v říjnu. V juniorské lize akademií stihl odehrát 7 utkání, ve kterých si připsal 4 góly a stejný počet asistencí. Zároveň nastoupil k jednomu duelu ve druhé lize za muže Hodonína. „Pauza bylo hodně dlouhá, ze začátku jsem hodně běhal a udržoval se v kondici.  Přidával jsem si individuální tréninky. Po podpisu smlouvy přišel trénink s áčkem a poslední týdny už jsem byl na ledě,“ vysvětlil Dominik.

Jeho osmačtyřicetiletý otec Patrik hrál v Baťově městě v letech 1999 až 2001. Rodák z Bratislavy zde odehrál 102 zápasy a ve statistikách má 16 kanadských bodů za 4 góly a 12 asistencí. V extralize vedle Zlína oblékl ještě dres dalších tří klubů, nastupoval za Vsetín, Havířov a Pardubice. „Otec se mnou před zápasem nemluvil, protože byl v práci. Sejdeme se až po utkání. Vůbec netuším, co mi řekne,“ uzavřel Dominik Luža.

Co říká na Dominikovu premiéru mezi muži asistent trenéra Martin Hamrlík? „Měl to těžké. Je obtížné přijít do týmu, kterému se nedaří a prohráváš každý zápas. Bylo to pro něj hodně náročné. Mladí kluci mají před sebou ještě kus práce.“ 

Osmnáctiletý útočník Dominik Luža dokazuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. FOTO: ZLIN PRESS - JIŘÍ ZAŇÁT

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY