pondělí 01. března 2021 | Lukáš Kapinus

Berani se na západě Čech utkají s plzeňskou Škodovkou

K 50. kolu Tipsport extraligy se Berani vydávají na západ Čech, kde je čeká poslední letošní meření sil s plzeňskými Indiány. I s mladou sestavou stíhanou zraněními budou chtít naši hokejisté odčinit vysokou prohru 7:5 z prvního venkovního střetnutí. Zda se jim to podaří se ukáže v 17:00, kdy padne úvodní buly utkání.

Jak jsou na tom Berani

Poslední zápasy zlínských hokejistů se nesou ve znamení gólových hodů. 9 branek bylo k vidění ve Varech, 10 přesných zásahů doma s Vítkovicemi. V podobném duchu se neslo i první vzájemné střetnutí v Plzni, které domácí dovedli do vítězného konce v poměru 7:5, přestože vedli již 6:0. V dalších dvou měřeních vzájemných sil ale dokázali Berani na Plzeň najít recept a zvítězit poněkud fotbalovým skóre 2:1 a 2:0. Dlouhodobou bilanci mají oba soupeři vyrovnanou, z posledních 10 střetů 5 vyhrál Zlín, 5krát se radovala Plzeň. 

"Jak poskládáme sestavu je velmi dobrá otázka. Vypadl nám Kuba Šlahař, ten už do konce sezóny definitivně, má otřes mozku, naštěstí hlava, krk, páteř, všechno by mělo být v pořádku. S Vítkovicemi nedohrál ani Pavel Sedláček, ze zraněných to nevypadá, že by se někdo další měl vracet. Kuba Herman určitě ne, optimisticky to nevypadá ani s Fryšarou, Dobiášem a Suhradou," komentoval stav týmu před cestou do Plzně trenér PSG Berani Zlín Martin Hamrlík.

Situace zlínských Beranů, kdy dohrávají sezonu bez šance na postup, nahrává alespoň ohrávání mladých hráčů. Do branky se s Vítkovicemi znovu dostal třetí brankář, stále teprve 20letý Michal Kořének. Již dříve se v extralize představil Lukáš Chludil, pro kterého to byl třetí start, úplnou premiéru si odbyl další útočník, osmnáctiletý Dominik Luža

"Dominik to měl určitě těžké, naskočil do týmu, kterému se nedaří a prohrává každý zápas. Kdyby se dařilo, tak má tu roli určitě lehčí. Na druhou stranu, bojovat o postup do play off, možná by nebyl prostor dát mu šanci se ukázat. Oťukal si to, trochu se obouchá, ale on i všichni mladí mají před sebou ještě kus práce," dodal ještě Martin Hamrlík k další extraligové premiéře útočníka Dominika Luži.

 
Momenty z posledního domácího střetnutí s Plzní a gólová radost Dalibora Řezníčka. Foto: Jiří Zaňát | PSG Berani Zlín


Z tábora soupeře

Plzeňští hokejisté stále živí naděje na přímý postup do čtvrtfinále z nejlepší čtyřky. Aktuálně jsou šestí, se ziskem 82 bodů a 5bodovou ztrátou na liberecké Tygry. Právě s přímým konkurentem ale v posledním utkaní padli po prodloužení. Hlavnímu trenérovi HC Škoda Plzeň Ladislavu Čihákovi v závěrečných bodjích chybí dlouhodobě zraněný útočník Tomáš Mertl, v posledních utkáních chyběli v sestavě i další útočník Filip Suchý a obránce Peter Čerešňák.

„Každý zápas je nyní důležitý, je to taková příprava na play off. Navíc my se stále rveme o čtyřku. Nic nebalíme, proti Zlínu chceme urvat všechny body. Bude to úplně odlišné, my jsme tenkrát byli ve zcela jiném rozpoložení, Zlín také. Nicméně po tom vítězství 7:5, kdy jsme vedli 6:0, jsme ani nikterak velkou radost neměli. Kluci cítili, že tam byl velký výpadek. Nyní to bude daleko bojovnější utkání a nemyslím si, že bude padat tolik branek,“ rozpovídal se pro plzeňský web před utkáním se Zlínem mladý talentovaný bek David Jiříček.

Útok Indiánů tradičně táhne útočník Milan Gulaš. Přestože v letošní sezóně není tak gólový jako v minulých letech, stále si s bilancí 15 branek a 33 asistencí drží průměr více než bodu na zápas a je třetím nejlepším nahravačem v lize. V brankovišti se Západočeši spoléhají na dvojici Dominiků - Frodl i Pavlát letos podávají vyrovnané výkony a drží si úspěšnost zákroků nad 90 procenty, méně vytěžovaný Pavlát se dokonce blíží k číslici 93 procent.  


Sestavy z předchozího utkání

HC Škoda Plzeň: Pavlát (Frodl) - Stříteský, Budík, Jiříček, Kvasnička, Kaňák, Lang, Houdek - Gulaš (C), Musil, Lang - Pour, Kracík (A), Kantner - Eberle, Kodýtek, Straka (A) - Rob, Přikryl, Michnáč

PSG Berani Zlín: Kořének (Huf) -  Žižka (C), Řezníček, Gazda, Novotný, Nosek (A), Ferenc, Hamrlík - Vopelka, Fořt, Kubiš (A) - Šlahař, Honejsek, Okál - Ondráček, Sedláček, Chludil - Luža, Karafiát, Sebera

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY