úterý 30. března 2021 | Zlin Press - Roman Ordelt

Gazda před kempem reprezentace: Zabojuji o šanci a stát se může cokoliv

Zatímco jeho spoluhráči mají po náročné covidové sezoně v těchto týdnech volno, třiadvacetiletý obránce PSG Berani Zlín Daniel Gazda letošní sezonu ještě neuzavřel. Předposlední březnový den zamířil na úvodní reprezentační kemp národního týmu České republiky, který má před sebou téměř dvouměsíční přípravu na mistrovství světa v Lotyšsku.

línský odchovanec má za sebou nejlepší sezonu v extralize, když nasbíral v klubovém hodnocení mezi obránci nejvíce bodů a byl nejlepší i v počtu branek. Gazda odehrál v letošní sezoně za Berany 47 zápasů a zaznamenal 17 kanadských bodů za 5 gólů a 12 asistencí. „Sezona se hodnotí negativně, neboť pořád je hokej týmový sport. Z osobního hlediska můžu být spokojen, ale úspěch týmu je výše a nám se bohužel letos nepovedl postup do play off,“ řekl Daniel Gazda k sezoně, ve které zlínský hokej obsadil až třinácté místo.


Gazda si odbyl vydařenou premiéru v národním týmu na prosincovém turnaji Euro Hockey Tour O pohár prvního programu v Moskvě, kde svůj výkon korunoval gólem v duelu proto Tre kronor. V únoru hrál na dalším podniku evropské tour ve Švédsku. „Samozřejmě jsem hodně šťastný za další pozvánku do reprezentace, Je to pro hráče obrázek určité výkonnosti a zároveň velká motivace do dalšího období. Jsem rád, že trenéři byli na předchozích akcích se mnou spokojeni a pozvali mě i nyní, i když se jedná zatím o tréninkový kemp,“ pověděl mladý bek, který v reprezentaci odehrál 4 zápasy.

Hlavní trenér české reprezentace Filip Pešán pozval na úvodní třídenní kemp celkem 23 hráčů, kterým skončila sezona na klubové úrovni. Národní tým plánuje tři přípravné kempy a poté začne zápasová prověrka. Reprezentace sehraje úvodní přípravný zápas 22. dubna ve Vídni s Rakouskem. „Cesta k němu je velmi dlouhá a hodně těžká. Určitě šance existuje, ale hlavně se chci ukázat na kempu v dobrém světle. Zabojuji, abych se udržel v kádru co nejdéle a vyhodili mě co nejpozději (úsměv). Určitě se postupně zapojí další kluci z NHL, KHL a dalších kvalitních lig po Evropě. Rovněž extraliga má v týmech semifinalistů řadu výborných beků,“ uvedl Gazda před cestou na sraz.

Berani odehráli poslední zápas sezony již na začátku března, další týmy skončily za pár dní v předkole, což mohlo být pro nominované hráče problém kvůli dlouhé pauze. „Naštěstí jsem o nominaci věděl s předstihem od pana Špačka a podle toho se zařídil. Téměř každý den jsem jezdil do Přerova, kde jsem trénoval na ledě. Potřeboval jsem udržet se v pohybu. Pokud bych pár týdnů nebyl na ledě, bylo by to velmi těžké,“ vysvětlil Gazda, který zažil premiéru v nejvyšší soutěži jako devatenáctiletý junior v lednu 2017 na ledě Chomutova.

Úvodní přípravný kemp proběhne v Tipsport aréně v pražských Holešovicích. S výjimkou tří hráčů z Kontinentální ligy se jedná výhradně o borce z české extraligy, kterým skončila předčasně sezona. „Sraz máme až během úterního odpoledne. Ještě ráno si můžu v klidu zabalit bágl, dám si oběd a poté vyrazím do Prahy. Máme tam nabitý program, například ve středu trénujeme hned dvoufázově a čekají nás ještě marketingové povinnosti včetně focení a dalších aktivit. Padli jsme si do noty s kondičním trenérem a určitě zapracujeme na dalším zlepšení i po fyzické stránce,“ prozradil zlínský obránce.

Velkou motivací v závěru sezony má v příběhu spoluhráče z kabiny Beranů. Elitní zlínský centr Tomáš Fořt se málem prodral před dvěma lety z pozice nováčka až do konečné nominace na mistrovství světa v Bratislavě. „Právě s Tomášem jsme se na tohle téma před časem bavili. Jel tam v pozici, že brzy vypadne ze sestavy, ale nakonec přišly omluvenky a zranění řady hráčů. Tomáš pořád zůstával v sestavě a mnoho nechybělo, aby hrál na světovém šampionátu. Říkal, že nominace tehdy byla opravdu velmi blízko. Stát se může cokoliv,“ řekl na závěr bojovně naladěný Daniel Gazda.