čtvrtek 08. dubna 2021 | Lukáš Kapinus

Už se nemůžu dočkat další sezony, těší se brankář Daniel Huf

</br>Od sbírání zkušeností v týmu Jestřábů Prostějov se během dvou let posunul až do extraligy, kde letos odchytal obdivuhodnou porci zápasů, udržel si skvělá čísla, připsal si několik cenných skalpů a dvě vychytané nuly. Ač věkem stále ještě mladíček, který zanedlouho oslaví 22. narozeniny, brankář Daniel Huf nejen svými výkony, ale i přístupem předvádí, že roste pro velká brankoviště.

Dane, už sis po náročné sezóne odpočinul? 

"Po konci sezóny jsem si dal pár dní klidu, vyčistil jsem hlavu, ale odpočinek nebyl nijak zvlášť dlouhý. Já jsem typ člověka, který bez pohybu dlouho nevydrží. Když pár dní nic nedělám, jsem trochu nevrlý a necítím se úplně dobře. V podstatě už teď se nemůžu dočkat další sezony, chybí mi chytání a led."

Jaký druh pohybu si tedy dopřáváš? 

"Nechci vypadnout z rytmu, denně trénuju, chodím do posilovny. Každý den hrávám ping pong, to beru jako výbornou přípravu pro golmana, trénuju tím postřeh a reakce. Pokud to dovolí opatření, tak bych chtěl chodit hrát tenis, ten mám jako doplněk suché přípravy. Chodím si zahrát i fotbálek a inline hokej, to je součástí letní přípravy odjakživa, chytám a dělám to, co miluju. 

V rámci přípravy jsem se navíc přidal do programu podporujícího zlínskou zoo. Oslovila mě Obchodní akademie T. Bati a VOŠE Zlín, kde jsem studoval, a já bez váhání kývl. Mám staženou aplikaci, kde čím víc člověk nachodí, tím větší finanční příspěvek jde právě na podporu zoo. Tak tady u nás po Přílepech chodím do lesa, zaběhat si nebo vyjedu na kole."

Jak ještě trávíš svůj volný čas? 

"Kromě tréninku trávím čas s rodinou, hlavně s přítelkyní. Ona je se mnou zapojená do podpory zoo, takže se v rámci okresu věnujeme turistice a objevujeme krásy zlínského kraje. Mimo to si zařizujeme společné bydlení, teď aktuálně se dělá u nás kuchyně, takže se motám kolem toho, občas si hraju na kutila, přijdu tak i na jiné myšlenky a vyčístím hlavu."

"Jsem velmi vděčný za prostor a důvěru"

 

Máš na období volna nějakou svou speciální přípravu? 

"Už před minulou sezonou jsem měl takový svůj individuální plán. Nechci úplně prozrazovat, o co jde, ale na uplynulou sezonu mě myslím připravil výborně a chci na to navázat. Přidal jsem k tomu i jeden tréninkový plán vyloženě pro golmany. Svěřil jsem se do rukou jedné organizace. Věřím, že mi to pomůže se opět posunout směrem dopředu a navázat na předešlé výkony. Víc k tomu ale nechci prozrazovat, celá věc je top secret." (smích)

Jak moc se liší příprava brankáře od ostatních hráčů?

"Oproti hráčům v poli se určitě trochu liší, některé věci máme specifické. Soustředíme se víc na reakce, postřehové věci, obratnost, děláme různé opičí dráhy a podobně. To hráči nedělají, máme to jen my golmani. Musíme být navíc jako z gumy, takže je to dost o protahování svalů a posouvání rozsahu. S týmem ale samozřejmě trénujeme pohromadě, jen nám do toho trenér brankářů Ríša Hrazdira zařadí něco navíc, co potřebujeme."

Když se vrátíme k hokeji, jak si se sezonou spokojený z pohledu jednotlivce? 

"Snažím se na sobě pracovat, abych byl nejlepší verzí sama sebe. Každý nový den beru jako příležitost se posouvat dál, a tak jsem přistupoval i ke každému zápasu, který jsem dostal šanci chytat. Pro mě to moc znamená a jsem velmi vděčný za prostor a důvěru, kterou jsem v sezoně dostal. V zápasovém zápřahu jsem se cítil výborně, cítil jsem zápas od zápasu každé nově nabité zkušenosti. Musím říct, že i v bráně jsem vnímal, jak se posouvám dopředu. Z golmanů ročníku 1999 jsem letos v extralize odchytal nejvíce zápasů a moc to pro mě znamená.  

Sezona se sice nevyvedla podle našich představ, ale měli jsme tam jako tým některé výborné zápasy. I osobně jsem byl v některých utkáních rád za to, jak jsem chytal. Byly samozřejmě i utkání, kde nám to vůbec nesedlo a výkon se nepodařil. Osobně to ale beru jako další cihličku do zdi, která mě posouvá dál a dál. Na těchto zkušenostech budu stavět a chci si co nejvíc poznatků odnést do následující sezony."

"Zážitkem byl první živý televizní rozhovor"

 

Jsou nějaké momenty, na které budeš vzpomínat? 

"Takových momentů je určitě více. První odchytané televizní utkání v Budějovicích, kde jsme vyhráli 4:1. Další televizní utkání doma proti Plzni, kde se mi podařilo vychytat nulu. Zážitkem byl první živý rozhovor do studia ČT sport Buly hokej. Vítězství s Libercem na nájezdy, výhra v Boleslavi, kde jsem měl 55 zásahů. Poslední utkání doma s Litvínovem, kde se mi povedla další nula a aspoň trochu důstojně jsme sezonu zakončili. Za každé čisté konto ale musím poděkovat klukům, není to jen brankářem, vždy je to výsledek kvalitního výkonu celého týmu.

Všechny tyto okamžiky jsou pro mě osobně velmi důležité, dokázaly mi, že můžu být pro tým přínosem a oporou. Vzpomínat ale budu na každou výhru. Musím se svěřit, že jsem velmi soutěživý a zbožňuju pocit vítězství. Je to pro mě obrovský hnací motor."

Na čem je podle tebe do dalšího ročníku potřeba zapracovat?

"Asi mi úplně nepřísluší hodnotit toto z pohledu celého týmu. Vím, co musím zlepšit já osobně, a už na tom makám. Věřím, že každý v týmu ví, kde byly mezery, zapracuje na nich a připraví se na další sezonu co nejlépe. Od toho ale máme trenéry, aby nám to zhodnotili. Určitě nám udělají opět výbornou přípravu."

Co si naopak vzít z uplynulé sezony dobrého? 

"Zmínil bych bojovnost, urputnost, kdy hráči skáčou do střel a každý nechá na ledě maximum. Soudržnost, týmový výkon. Na tom musíme stavět i v dalším ročníku. Pokud budeme tyto věci dodržovat, tak věřím, že máme šanci na dobré umístění."