středa 28. dubna 2021 | Zlin Press - Roman Ordelt

Gazda se udržel v reprezentaci, do přípravy Beranů se zapojí později

Obránce PSG Berani Zlín Daniel Gazda absolvuje již pátý týden s národním týmem České republiky přípravu na světový šampionát v Lotyšsku. Odchovanec zlínského hokeje má za sebou i přípravný zápas proti Rakousku v Jindřichově Hradci a udržel se v reprezentaci i po prvním zeštíhlení hráčského kádru. Na pondělním zahájení kondiční přípravy Beranů na novou sezonu třiadvacetiletý bek zákonitě scházel.

Zatímco jeho spoluhráči ve Zlíně naskočili do letní přípravy na novou sezonu, Gazda cestoval na další reprezentační sraz v Plzni. „Jeho nástup do přípravy klubu budeme řešit individuálně. Jsme rádi, že se Dan v reprezentaci drží a nabere zkušenosti z nejvyšší úrovně. Po návratu se domluvíme, aby měl volno a odpočinek po dlouhé sezoně. Až bude nachystaný, zapojí do přípravy,“ řekl Robert Svoboda, hlavní trenér PSG Berani Zlín.

Nejproduktivnější obránce Beranů v uplynulé sezoně „přežil“ první škrty v národním týmu po dvou přípravných zápasech s Rakouskem. „Chci se ukázat v dobrém světle. Zabojuji, abych se udržel v kádru co nejdéle a vyhodili mě co nejpozději (úsměv). Určitě se postupně zapojí další kluci z NHL, KHL, extraligy a dalších kvalitních lig po Evropě. Ale stát se může cokoliv,“ pověděl Daniel Gazda.

Soustředění reprezentace naopak opustil útočník Jan Dufek, který od nacházející sezony už ve zlínském týmu nebude působit. Rodák z Brna hrál v prvním duelu s Rakušany v pozici třináctého útočníka, v odvetě nastupoval ve třetí formaci. A vedl si velmi dobře, neboť v přesilové hře srovnal v závěru druhé třetiny na 2:2 a poté si připsal i úspěšnou nahrávku na předposlední gól českých hokejistů při vysoké výhře 7:2.

Reprezentace vedená hlavním koučem Filipem Pešánem se sešla v pondělí na dalším srazu. V Plzni se bude národní tým včetně Daniela Gazdy a dalšího zlínského odchovance Michala Jordána připravovat do čtvrtka 29. dubna, poté se přesune do Norimberka, kde ji čeká dvojzápas s Německem (čtvrtek 29. dubna od 18 hodin, sobota 1. května od 13:30 hodin), přípravné zápasy vysílá přímým přenosem program ČT sport.