středa 16. června 2021 | Vojtěch Gargulák

Atmosféra v klubu je fantastická, říká nový Beran Peter Trška

Je v nejlepším hokejovém věku, nedávno oslavil devětadvacáté narozeniny. Ještě před tím se slovenský obránce Peter Trška vydal na svou čtvrtou extraligovou štaci, když se stal jednou z posil zlínských Beranů. Jak strávil volno před začátkem přípravy a jaké jsou jeho první dojmy z nového prostředí?

Po sezóně jsi řešil přesun do nového klubu, našel sis čas i na odpočinek? Jak jsi trávil volný čas před zahájením přípravy? 
 Se Zlínem jsem byl domluvený už před skončením sezóny, takže nějaký měsíc volna na odpočinek jsem měl. Byli jsme na jeden víkend u kamaráda Milana Bartoviče v jeho krásném srubu v Čičmanech, jinak jsem trávil čas s rodinou, kamarády a přítelkyní. 

Máš nějaké koníčky mimo hokej? 
Jezdím na silničním kole a taky hodně hraju tenis – s kamarády na Slovensku odehrajeme tři, čtyři zápasy týdně. Taky jsem začal číst zajímavou knihu, jmenuje se Metoda Wima Hofa, jejímu autorovi se přezdívá Ledový muž. Je to Holanďan, který se věnuje extrémním sportům ve velice nízkých teplotách.

Příprava na novou sezónu je v plném proudu. Je ve Zlíně něčím jiná oproti tvým bývalým klubům? 
Přípravu mají na starosti naši hlavní trenéři, v jiných klubech ji chystali spíš kondiční trenéři. Ale musím říct, že to mají všechno perfektně zmáknuté, takže příprava je tady fajn. 

Kromě suché přípravy jste poměrně brzo šli i na led. Může to být před sezónou výhoda? 
Určitě ano. Co tak slýchám od kamarádů, kteří hrají v NHL, v Rusku a podobně, ve velkých světových klubech je normální chodit na led už v průběhu května nebo června. Takže myslím, že je to pro nás obrovské plus a určitě nám to dá do prvních zápasů spoustu energie. 

Brzký start přípravy na ledě si obránce Peter Trška pochvaluje. Foto: Dejfoto.cz - David Peška.
Mluvil jsi už s trenéry o tvé roli v týmu? 
Trochu jsme o tom mluvili. V týmu budu patřit k těm zkušenějším hráčům, takže bych měl chodit na přesilovky a měl být jednou z opor naší defenzívy. Trenéři ode mě mají nějaká očekávání a já doufám, že je naplním. 

Jak jsi zapadl do zlínské kabiny? Jaký byl tvůj první dojem z atmosféry v klubu? 
Mám z toho fantastický pocit, atmosféra v klubu se mi hrozně líbí. Mám pocit, jako bych tu byl už rok nebo dva! Jsou tady skvělí lidi, díky kterým se tu cítím jako doma. Ve Zlíně je hodně specifické, že tým je postavený z většiny na odchovancích, což je úplná pecka a pro klub je to velké plus. V jiných klubech to tak není, a to mi přijde jako škoda. 

Ve Zlíně jsi mnohokrát hrál v dresu soupeřů, jak na tebe působila atmosféra na místním zimáku? 
Tak hlavně tam vždycky byla hrozná zima! Ale atmosféra tam byla velmi dobrá, vždycky jsem se do Zlína vracel rád. 

V sezóně 2019/20 se Peter Trška ještě v dresu Vítkovic stal jedenáctým nejproduktivnějším obráncem extraligy.
Stihl jsi už trochu poznat město? Jak se ti ve Zlíně líbí? 
Z města jsem toho ještě moc neviděl, jedině z auta, protože na tréninky dojíždím ze Slovenska. Bydlím hned u hranic, do Zlína to mám přibližně hodinu cesty, takže se to dá zvládat. Ještě před začátkem sezóny bych se ale chtěl ve Zlíně zabydlet, najít si tam nějaký byt nebo domek, takže věřím, že bude spousta času město poznat. 

Nedávno skončilo mistrovství světa, co říkáš na výkony slovenského národního týmu? 
Odehráli super zápasy. Musím říct, že před mistrovstvím jsem ani nečekal, že postoupí do čtvrtfinále, vzhledem k tomu s jak mladým kádrem tam jeli, takže jsem byl příjemně překvapený. Měli tam dobré i slabší zápasy, ale po osmi letech dokázali postoupit do play-off, takže určitě super výkon. 

Věříš, že by ti působení ve Zlíně mohlo pomoct se do nároďáku vrátit? 
Určitě ano, je to jenom na mě. Když budu stabilně podávat dobré výkony a mít dobrá čísla, tak myslím, že bych se tam mohl dostat znovu. Nové angažmá ve Zlíně mi k tomu dává dobrou příležitost. 

Otázka na závěr, chtěl bys něco vzkázat zlínským fanouškům? 
Samozřejmě doufám, že se brzo setkáme na stadionu. Těším se až zlínskou atmosféru konečně poznám i z pohledu domácího hráče a že naše výsledky budou takové, aby byl každý fanoušek spokojený.