čtvrtek 29. července 2021 | Vojtěch Gargulák

Tomáš Fořt: Cítím se dobře, letní příprava na ledě byla ideální

V posledních dvou sezónách ho trápilo vleklé zranění, kvůli kterému vynechal řadu zápasů. Nyní je ale devětadvacetiletý útočník Tomáš Fořt opět v plné síle a spolu s týmem se připravuje na novou sezónu, ve které by v sestavě Beranů měl opět hrát důležitou roli.

Tome, jak sis užil dovolenou? 

Trávil jsem čas s rodinou, máme malého syna Radovánka, takže jsme ho nechtěli v těch vedrech tahat někam daleko. Byli jsme na chalupě u babičky mé přítelkyně, což bylo hrozně fajn. Člověk se občas potřebuje odreagovat a vypadnout od všeho. 

 

Měli jste doporučený individuální trénink? Zpestřil sis volno i nějakými sporty? 

Po letní přípravě se samozřejmě musíme nějakým způsobem udržovat, takže tréninky proběhly. Každý to pojal podle toho, jak se cítil. Já osobně jsem cvičil, jezdil na kole, nebo si chodil zaběhat. 

 

Máte za sebou letní přípravu a také první předsezónní tréninky. Jak letos příprava probíhá? 

Myslím, že to bylo ideálně nastavené, celé léto jsme chodili aspoň jednou týdně na led, což byl oproti minulým rokům velký rozdíl. A je to znát, v pondělí jsem se snad poprvé co hraju hokej po prvním tréninku sezóny cítil opravdu dobře. Nic mě nebolelo, tělo bylo zvyklé a nevypadlo z tempa.

 

Navíc když máme tolik času na ledě, tak můžeme pracovat i na různých technických dovednostech a dalších věcech, na které během sezóny tolik prostoru není. 

 

Během letní přípravy na ledě v mužstvu panovala dobrá nálada. FOTO: DEJFOTO.cz - David Peška

 

Blíží se první přípravné zápasy. Těšíš se na ně? 

Bude to masakr, první přípravné zápasy jsou pro mě vždycky hrozně těžké. Jsou fyzicky náročné, samozřejmě trénink je jedna věc, ale zápasové minuty asi ničím nahradit nejdou, nebo aspoň já jsem nic takového ještě nenašel. Takže prvních pár přáteláků bývá očistec, pak se do toho ale člověk dostane a bude to v pohodě. 

 

Může pomoct právě to, že jste v létě trávili více času na ledě? 

To je pravda, určitě to bude lepší, co se týče bruslení a práce s pukem, protože jsme to celou dobu v přípravě měli zahrnuté. A uvidíme, třeba to letos konečně nebude tak hrozné ani fyzicky. 

 

V minulých sezónách tě trápilo vleklé zranění. Jak se momentálně cítíš po fyzické stránce? 

Měl jsem zraněné tříslo, letní přípravu jsem absolvoval v omezeném módu, protože určité věci nemohl dělat. Teď už je to ale snad za mnou, v některých věcech mě to stále limituje ale to si dokážu nahradit. Na ledě to už vůbec necítím, což je ideální varianta, takže na zápasy bych měl být stoprocentně fit. 

 

Nedávno sis zatrénoval taky s dětmi na sportovním odpoledne ve Slušovicích. Bavila tě práce s mládeží? 

Bylo to pro mě něco úplně nového, neměl jsem s tím žádné zkušenosti, takže jsem se spíš díval, jak to dělají třeba Petr Čajánek s ostatními trenéry. Určitě bych si jednou práci s mládeží chtěl zkusit, ale jestli mě bude bavit, to v tuhle chvíli ještě nemůžu posoudit. 

 

Během sportovního odpoledne ve Slušovicích organizovaného trenéry zlínské mládeže si Tomáš Fořt vyzkoušel i práci s malými hokejovými nadějemi.

 

Také v A-týmu dostává prostor řada mladých hráčů. Jak hodnotíš jejich výkony? 

Musím říct, že kluci jsou šikovní. Teď ale teprve přichází ten čas, kdy se to láme, někteří kluci třeba půjdou do první ligy a bude záležet jenom na nich, jestli se z ní dokážou propracovat výš. Na druhou stranu tady teď asi není další hráč jako byli třeba Holík nebo Zámorský, kteří přišli z juniorky a byli tak výjimeční, že i v tak mladém věku okamžitě měli na to hrát stabilně extraligu. Ze všech kluků, kteří u nás teď jsou ale jednou můžou být skvělí extraligoví hokejisté, je to jen na nich. 

 

Jaká je před sezónou nálada v kabině? 

Teď po pár trénincích se to ještě tolik neřeší, to pak po prvních přípravných zápasech se uvidí, jak to bude vypadat. Ale je cítit, že sezóna bude hodně důležitá a bude se hrát o hodně. 

 

Jak se s týmem sžívají nové posily? 

Myslím, že dobře, Ondra Němec je fantastický hráč s neskutečnou minulostí a během tréninků na ledě bylo okamžitě poznat, že bude velkým přínosem. Petera jsem tolik neznal, ale taky je to výborný hráč. No a Tomáše Mikúše znám už z Olomouce, takže jsem věděl, že taky zapadne bez problémů. Všichni kluci vypadají velice dobře na ledě i charakterově v kabině. 

 

Jaké jsou ambice mužstva? Co bude sezónním cílem? 

Primární cíl je samozřejmě abychom se pohybovali v klidných vodách a nedostali se do nějakých nepříjemností. Doufám, že výkonnost bude stabilní, nebudou tam žádné výpadky a pak už člověk může přemýšlet dál. 

 

Chtěl bys něco vzkázat zlínským fanouškům? 

Ať přijdou. Všichni! (smích)