sobota 23. října 2021 | Redakce

Vedení klubu: Jsme na jedné lodi! Vše potřebujeme tvrdě odpracovat

Vedení klubu PSG Berani Zlín ve velmi široké sestavě odpovídalo v sobotu 23. října více než hodinu na dotazy fanoušků, kteří se přišli zeptat na aktuální situaci ohledně zlínského hokejového klubu. Setkání přineslo velmi jasnou zprávu: Jsme na jedné lodi a jsme v současné situaci společně!

Kompletní vedení extraligového hokejového klubu PSG Berani Zlín, realizační tým a zástupců hráčského kádru se zúčastnili neformálního sobotního setkání s fanoušky, kde příznivci zlínských Beranů kladli libovolné otázky. Vedení klubu zareagovalo na žádosti zástupců fanoušků o setkání a během hodinové korektní diskuse byly zodpovězeny otázky týkající se budoucnosti zlínského hokeje. Na setkání s fanoušky několikrát zazněla věta: Jsme na jedné lodi! Současný špatný stav je potřeba změnit a společně odpracovat.

Setkání vedení klubu s fanoušky proběhlo před vstupem do hlavní budovy Zimního stadionu Luďka Čajky. Na úvod se ujal slova prezident prezídia hokejového klubu Jiří Korec: „Víme, jak je situace vážná a snažíme se ji neustále řešit. Všichni uděláme vše proto, aby se nepříznivý stav zlomil a začali jsme vyhrávat a posouvat se v tabulce směrem nahoru,“ pověděl Jiří Korec, prezident prezídia PSG Berani Zlín.

Do diskuze s fanoušky se pustila i legenda zlínského hokeje Petr Čajánek: „Jsme na jedné lodi. Pracujeme společně, od mládeže, po A-tým až po vedení klubu. Vždy tomu tak nebylo a vedla k tomu dlouhá a těžká cesta. Nečekejme však, že zítra bude vše jinak. S minulostí již nic neuděláme, je potřeba se dívat do budoucnosti. Nikdo není se současným stavem spokojen. Jsme ochotni pracovat i s rizikem, že budeme neúspěšní, ale budeme usilovně a všichni společně pracovat až do konce sezony," uvedl trojnásobný mistr světa.

Mezi veřejnost přišli i tři jednatelé hokejové klubu Jiří Marušák, Patrik Kamas a Jan Štětkář. „Všichni se denně a maximálně věnují nápravě aktuálního stavu, jehož vážnost si uvědomujeme. Nepřijde ale žádný spasitel, který mávnutím kouzelného proutku vše změní. Ať už do vedení nebo kabiny. Současný tým, který podle možností na hráčském trhu vhodně doplníme má na to, aby se postupně zlepšoval. Na to potřebují nejen hráči, ale celý klub širokou podporu,“ řekl za jednatele Patrik Kamas.

Jeho slova doplnil i Petr Čajánek, který je s týmem na ledě prakticky každý den. "Vyzýváme všechny fanoušky, aby se v těžké době přidali k nám, neboť potřebujeme důvěru. Nečekají nás jednoduché časy a momenty, ale disharmonie mezi námi k ničemu nepovede. Klub v současné době stojí zcela jednotně, aby se podařilo napravit chyby a všechny tři důležité soutěže včetně mládežnických extralig se zachránily,“ řekl Petr Čajánek, který působí jako trenér individuálních dovedností. A dodal: „Podpora fanoušků při zápase se Spartou byla fantastická, byla radost být na tribuně. Děkuji fanouškům za podporu, že klub drží i v této složité době.“  

Trenérský štáb Beranů vede na střídačce Luboš Jenáček, který je se Zlínem úzce spjat. Od vedení klubu dostal plnohodnotný mandát hlavního trenéra. „Zápas v Litvínově se nám nevydařil, výkon byl špatný. Na kluky dopadla odpovědnost, obava o výsledek, a hlavně myšlenka neudělat chybu. Čeká nás hodně práce, není to o tom, že se za týden, čtrnáct dní změní obraz hry. Kluci nehrají svůj nejlepší hokej, ale nadechli se. Bohužel nás trápí kondice, zranění, už i psychika, ale jdeme krůček po krůčku. Věříme, že proti Kometě to bude krok dopředu. Ve Zlíně hrál můj otec, poté bratr. Dělal jsem zde první hokejové krůčky, je to moje rodné město, mám tady rodiče. Chci zlínskému hokeji pomoci a jsem na jedné lodi společně s hráči a vedením. Víme, že to bude hodně těžké, ale chceme bojovat. Jsme odhodláni a věřím, že se k nám fandové v této době neotočí zády,“ uvedl osmačtyřicetiletý hlavní kouč.    

K otázce posílení hráčského kádru zazněla důležitá informace. Klub v nejbližších dnech představí posilu z Kontinentální hokejové ligy. Stane se tak, až tento zahraniční hráč dorazí do Zlína a budou vyřízeny všechny potřebné formality. „Máme elektronicky podepsanou smlouvu, ale až budeme mít hráče tady, bude to definitivní. Nechceme opakovat chyby, které se tady děly v předešlých letech, kdy se mluvilo o příchodech a hráči pak skončili jinde,“ uvedl sportovní manažer Martin Kotásek. Ten společně nejen s Petrem Leškou, ale i za podpory dalších lidí z realizačního týmu a vedení, mapuje všechny evropské ligy a hledá nyní hráče pro posílení útoku. Klub má, kromě zmíněného příchodu z KHL, vyčleněny prostředky na další dva špičkové hokejisty. Tímto posílení tedy snahy o hledání vhodných hráčů nekončí. Sportovní manažer a vedení klubu odpovědělo ohledně nabídek z léta pro Petra Holíka nebo Tomáše Záborského z tohoto měsíce. Oběma těmto útočníkům klub nabídl lepší nebo stejné podmínky, jako konkurenti, ale hráči se nakonec rozhodli pro jiné kluby.

Klub má zájem o další setkávání a komunikaci s fanoušky, stejně jak v minulých měsících, kdy vyslyšel opakovaně všech výzev fanoušků i fanouškovských skupin. Tato setkávání, zejména pokud jsou navržena v návaznosti na domácí zápasy, musí být ale vždy po oboustranné dohodě a v souladu se všemi bezpečnostními opatřeními a doporučeními Policie ČR. Všechny informace byly veřejně uvedeny a byly řečeny během sobotního setkání. Ze všech výše uvedených důvodů se nedělní svolané akce ze strany dalších fanoušků zástupci klubu nezúčastní. 

Setkání se na straně vedení zúčastnili prezident klubu Jiří Korec, kompletní Rada jednatelů (Jiří Marušák, Jan Štětkář, Patrik Kamas), sportovní manažer Martin Kotásek, širší realizační tým (Luboš Jenáček, Luboš Rob, Martin Hamrlík, Petr Čajánek) a tři hráči extraligového týmu (Pavel Kubiš, Zdeněk Okál, Daniel Gazda).
 
Jsme na jedné lodi! Jasné sdělení vedení klubu PSG Berani Zlín.