pátek 14. ledna 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Legenda zlínského hokeje Miloslav Sedlák slaví 70. narozeniny

Bývalý ligový obránce, kapitán zlínských hokejistů a od roku 1990 nepřetržitě člen realizačního týmu A mužstva v pozici kustoda Miloslav Sedlák slaví v pátek 14. ledna kulaté 70. narozeniny. Jeho dres s číslem 17 je vyvěšen pod stropem Zimního stadionu Luďka Čajky. Do pomyslné Síně slávy zlínského hokeje vstoupil jako vzor celoživotní věrnosti a oddanosti hokeje v Baťově městě. Přišel na začátku sedmdesátých let a vydržel dodnes, neuvěřitelných téměř padesát let. Jako jediný byl u všech osmi medailí zlínského hokeje!

Miloslav Sedlák se narodil 14. ledna 1952 v Hodoníně. S ledním hokejem začal relativně pozdě, až ve třinácti letech v žákovském týmu vedeném jeho otcem. "Hokej jsem začal hrát na přírodním ledě, když v Hodoníně zamrzlo, ale měl jsem velmi rád i fotbal a také jsem provozoval atletiku. Měl jsem tehdy i nabídky v tomto sportu pro přestup do Gottwaldova, Netušil jsem, že v tomhle městě nakonec budu dlouho hrát hokej a žít. Po odehrání dvou sezon za muže Slovanu Hodonín ve druhé lize a vojenských letech prožitých rovněž doma v Dukle jsem přišel do týmu TJ Gottwaldov v sezoně 1973/1974,“ vzpomínal na začátky Miloslav Sedlák.

Největšího úspěchu dosáhl v sezoně 1984/1985, kdy tehdejší tým TJ Gottwaldov vybojoval pod vedením trenéra Zdeňka Uhera první medaili pro zlínský hokej v podobě třetího místa a zisku bronzových medailí. „Tým byl dobře poskládaný a připravený. Dal ho dohromady velmi poctivý a pracovitý trenér Uher. Vtiskl nám herní systém, který se dodržoval. Součinnost mužstva od brankáře Jiřího Králíka až po posledního útočníka byla velmi dobrá,“ řekl Sedlák.

Úspěšnou hráčskou kariéru uzavřel v jugoslávské lize, kde hrál v týmu Vojvodina Novi Sad. "Byl jsem u všech posledních sestupů a postupů zlínského hokeje do nejvyšší soutěže. Vzpomínám velmi rád především na první medailovou sezonu, kdy jsme se dostali až na bronzový stupínek za Jihlavu a Košice. Aktivně jsem ve Zlíně působil až do jara 1987, poté následoval odchod do Jugoslávie,“ pověděl Sedlák. Bývalý zlínský kapitán odehrál ve žlutomodrém dresu Gottwaldova celkem 1 026 utkání. Během 15 odehraných sezon nastoupil v nejvyšší soutěži k 441 zápasům a vstřelil 64 branek. Patřil k ofenzivním obráncům, kteří stříleli góly s pověstnou tvrdou střelou od modré čáry.

Miloslav Sedlák přešel po skončení aktivní kariéry v roce 1990 do funkce kustoda u seniorského A týmu. V této pozici působí nepřetržitě již dvaatřicet let! Na zimním stadionu tráví celé dny, neboť práce kustoda obnáší velké pracovní vytížení. V průběhu sezony je v zápřahu od časného rána až do pozdního večera. Brousí nože bruslí, chystá dresy a veškerou hokejovou výstroj včetně holí. V roli člena realizačního týmu zažil i dva mistrovské tituly v letech 2004 a 2014.

Miloši, přejeme Ti ke kulatým narozeninám hodně zdraví, štěstí a spokojenosti!