čtvrtek 29. září 2022 | Vojtěch Jurák

Dorostenci podlehli Vítkovicím, rozhodla třetí třetina

Série zápasů, v nichž zlínští dorostenci bodovali, se zastavila na čísle tři. Mladí Berani odehráli ve Vítkovicích solidní utkání a byli domácím hokejistům minimálně vyrovnaným soupeřem, doplatili však především na neproměňování šancí. Ostravané v polovině třetí třetině zlomili nerozhodný stav 1:1 na svou stranu a vedení si následně pojistili dvěma dalšími góly. Extraligový program pokračuje hned v sobotu, kdy Berani hostí na svém ledě Olomouc.

5. kolo / čtvrtek 29. 9. 2022 / 16:00
HC Vítkovice Ridera Vítkovice - Berani Zlín Zlín
4:1
(1:0, 0:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 15. Žídek (Nazad, Vin. Glos), 50. Glas (Saxa, Žídek), 53. Saxa (Žídek), 60. Žídek (Chaloupka) – 29. J. Heš (Vaculík, Mikel). Rozhodčí: Hykel – Vengřín, Bartek. Vyloučení: 10:6. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 117. Střely na branku: 46:39. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.

HC Vítkovice Ridera: Vilém – Vít. Glos, Vin. Glos, Chaloupka, Fibigr, Man, M. Fojtík – Glas, V. Fojtík, Matějka, Žídek, Douda, Saxa, Hanák, Fasner, Nazad.

Berani Zlín: Uherek – Uřičár, Schmied, Mořkovský, Mikel, Lukaštík, Kopřiva – Valášek, Vaculík, Pešák, Pečner, Kos, Klimek, Holba, J. Heš, Hampl, Frolo.

Úvod zápasu nabídl rychlý hokej, na obou stranách postupně přibývaly šance. Ve dvanácté minutě domácí dostali možnost přesilovky a od této chvíle měli nad Berany herně mírně navrch. Hru v oslabení sice Zlínští zdárně přečkali, nerozhodný stav ale neudrželi. Krátce po návratu vyloučeného Lukaštíka se z dorážky trefil Matěj Žídek, jenž zůstal nepokrytý před brankou.

I mladí Berani si vytvořili několik zajímavých příležitostí, pokusy Klimka i Frola však brankář Ostravanů Vilém lapil. Ještě před přestávkou se skvělým zákrokem blýskl zlínský Uherek, který nejprve levým betonem vykopl prudkou střelu a následně vleže lapačkou pokryl dorážku domácího Fojtíka.

Do druhé části Zlínští vstoupili velmi odhodlaně a několikrát nebezpečně zahrozili. Blízko ke gólu byli především Klimek a Frolo. Prvně jmenovaný nejprve po ráně do břevna dotlačil odražený puk do sítě – podle rozhodčího však rukou, a tak branka nebyla uznána – a po chvíli druhý z forvardů nepřekonal gólmana Vítkovic ze samostatného úniku. Nutno ještě podotknout, že branková konstrukce v této části zápasu pomohla také zlínskému Uherkovi.

Na vyrovnání Berani přece jen dosáhli, stalo se tak zhruba v polovině základní hrací doby v přesilovce čtyři na tři. Rychlou sérii přihrávek, kterou v zámoří někdy označují výrazem „tic-tac-toe“, úspěšně dovršil Jakub Heš. Zlínský útočník si puk před brankářem rychle potáhl do strany a poslal puk přes beton za čáru. Zbylé šance oba gólmani pochytali, do kabin proto hokejisté odešli za nerozhodného stavu.

Ve třetí třetině Zlínští pokračovali v aktivní hře a v úvodních minutách působili na ledě živěji. Pomohly jim k tomu i dvě přesilovky, které však zůstaly ze strany Beranů nevyužity. Naopak domácí těch příležitostí tolik neměli, jednu ale dokázali využít – byl to Sebastian Glas, kdo v rychlém přečíslení propálil zlínského gólmana.

Hosté se ve snaze vyrovnat nezdráhali přitvrdit, na ledě to proto chvílemi jiskřilo. Z dalšího vstřeleného gólu se však po chvíli opět radovali domácí – Markus Saxa krátce po vhazování vystřelil zpoza obránce a zlínskému brankáři, který puk zřejmě viděl až na poslední chvíli, tento pokus propadl výstrojí až do branky.

Čtyři minuty před koncem Uherek udržel své spoluhráče ve hře, když zlikvidoval šanci Nazada. Domácí útočník, jenž zůstal mezi kruhy nikým nepokrytý, dostal rychlou přihrávku zpoza branky, nicméně zlínského brankáře nevymíchal. To už ale nic nezměnilo na skutečnosti, že tentokrát Berani na body nedosáhli. Přes dobře organizovaný obranný val Vítkovic se již nedokázali prosadit, nepomohly jim ani oddechový čas, přesilovka a následná hra bez brankáře. Naopak Matěj Žídek ještě dvacet vteřin před koncem upravil střelou přes celé kluziště na konečných 1:4 z pohledu Zlína.

Ohlasy trenérů

Petr Leška (asistent trenéra PSG Berani Zlín): Zápas se mi hodnotí těžko, protože jsme byli padesát minut vyrovnaným soupeřem. Pak jsme dostali gól, který to trochu otočil. I psychicky, už se nám nepodařilo vyrovnat. Ale jinak myslím, že pro kluky to byl dobrý zápas s náročným soupeřem. Škoda jen, že jsme neuhráli nějaký ten bod do tabulky.