neděle 07. října 2012 | Zlin Press - Roman Ordelt

Paráda! Vítězná vlna pokračuje, tým PSG ubránil fantoma Růžičku a veze z Třince tři body

Tři zápasy, maximální zisk devíti bodů! Snový scénář hokejistů PSG Zlín se proměnil ve skutečnost. Vlachova družina vyhrála v utkání 10. kola Tipsport extraligy na ledě Třince 3:2 a získala další výhru. Bilance Beranů v tomto týdnu je stoprocentní, výhry za tři body nad Spartou, Kladnem i Třincem. Zlín třikrát vedl, Oceláři dvakrát vyrovnali, ale na třetí branku z 57. minuty již nenašli odpověď. Branky vstřelili Antonín Honejsek, Petr Čajánek a rozhodující trefu zařídil Bedřich Köhler. Útočník Třince Martin Růžička vyšel poprvé v letošním ročníku střelecky i bodově naprázdno. Z prestižního duelu bývalých parťáků na střídačce vyšel vítězně zkušenější Rostislav Vlach, zatímco Josef Turek musel spolknout těsnou prohru. Tým PSG nyní čeká šňůra tří zápasů na domácím ledě, nejbližší v pátek 12. října od 17.30 hodin s Českými Budějovicemi.

2:3
(1:2, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 12. min Klimenta (Polanský), 24. Orsava (D. Květoň) - 4. Honejsek (Veselý, Linhart), 14. Čajánek (Veselý, Balaštík), 57. Köhler (Leška, Balaštík). Rozhodčí: Mikula, Minář - Bryška, Novák. Vyloučení: 3:8. Využití: bez. Oslabení: bez. Diváci: 3 951. Střely na branku: 30:42. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.

HC Oceláři Třinec: Hamerlík - Hrabal, Zíb, Roth, Galvas, Klesla, Klouček, Lojek, Ovčačík - M. Růžička, Bonk, Varaďa - D. Květoň, Peterek, Adamský - Klimenta, Polanský, Rákos - Orsava, Podešva, Hrňa. Trenéři: Turek a Janků.

Berani Zlín: Horčička - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Horák (10. min Kotvan) - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, Veselý - Okál, Holík, Čech - Kubiš, Melenovský, Ondráček. Trenéři: Rost. Vlach, Jurik a Hrazdira.

Zlín nastoupil do utkání na třineckém ledě ve stejném složení jako v pátečním vítězném duelu s Kladnem. Zlínský fanklub vyvěsil v hledišti transparent Kladno jsme si vychutnali, Oceláře sežerem! Hlavním úkolem Zlína k výhře ve Slezsku bylo uhlídat kanonýra Třince Martina Růžičku, který v předchozích devíti kolech vstřelil dvanáct gólů! Vlachova družina se ubránila v úvodních minutách oslabení a při signalizovaném faulu Hrni poprvé udeřila. Gólman Ocelářů Hamerlík střelu Veselého vyrazil betonem, ale Honejsek puk zvedl pod horní tyč. Zlínští mohli přidal i další gól, když dvakrát zahrozil kapitán Čajánek. Domácí srovnali krok ve 12. minutě, k odraženému kotouči se dostal Klimenta, který z otočky překonal Horčičku. Třinec mohl jít za necelé půl minuty do vedení, Bonk našel nezištnou přihrávkou osamoceného kanonýra Růžičku, ale tomu sklouzl před opuštěnou bránou kotouč z čepele hole. Známé pořekadlo nedáš – dostaneš se potvrdilo i tentokrát. Za necelou minutu šel Zlín podruhé do vedení, odražený puk od Hamerlíka dopravil do sítě kapitán Čajánek. A přijít mohly i další branky. Berani snadno pronikali do brejků, ale třinecký brankář vychytal Honejska a Lešku. Úvodní třetinu nedohrál obránce Horák, který si poranil zápěstí. Po jeho odstoupení ze hry na led naskočil ke své extraligové premiéře urostlý slovenský bek Oldrich Kotvan.

Kouč Slezanů Turek zredukoval na začátku druhé třetiny sestavu jen na tři pětky a nechal na střídačce zkušeného veterána Peterka nebo Adamského. Hned v úvodu hledal Bonk před zlínskou svatyní Růžičku, ale ten na prudkou přihrávku nedosáhl. Berani poté špatně vystřídali a nabídli Ocelářům přesilovku. Domácí si vytvořili obrovský tlak, nejdříve Květoň trestuhodně minul odkrytou branku, poté pálil Galvas. Vzápětí ani Klesla nadvakrát nepřekonal Horčičku podobně jako z dorážky Bonk. Třinec srovnal stav na konci 24. minuty. Za Horčičkovou bránou vybojoval puk Květoň, přihrál na Orsavu, který nádherně trefil horní růžek Horčičkovy brány. Vyrovnávací gól domácí povzbudil a na Zlín se valil jeden útok za druhým. Nejdříve neúspěšně zaútočili Bonk s Varaďou, poté v samostatném úniku přestřelil v 25. minutě kanonýr Růžička. Berany z domácího tlaku vysvobodil až prohřešek Klesly, ale početní převahu sehráli bez úspěchu. Ocelářům se hra v početní výhodě vůbec nedařila, v polovině utkání se dostal Zlín do přečíslení dva na jednoho, ale střela Köhlera trefila pouze Hamerlíka. Čajánek a spol. hráli pozorně v defenzívě a vyráželůi do rychlých brejků. Při dalším z nich mohl v 34. minutě skórovat opět Köhler, ale třinecký gólman vyrazil střelu ramenem. V závěru druhé třetiny se pokusil Třinec dostat do vedení po střele Zíba i akcích Orsavy s Květoněm, ale hosté odolali bez újmy na skóre.

Svižný a vyrovnaný zápas pokračoval i ve třetím dějství. Zlín svíral soupeře v obranném pásmu při vyloučení Galvase, ale šance Lešky gólem neskončila. Třinec držel stále ve hře výborný Hamerlík, který předvedl výborné zákroky při šancích Veselého a Čajánka. Hra pět na pět byla v závěrečné třetině spíše výjimkou, obě mužstva často hrála v oslabení. Oceláři se trápili v přesilovkách, přesto mohli jít v 56. minutě do vedení. Na trestné lavici seděl Linhart, když dělovka Hrabala od modré čáry rozezněla horní břevno. Za pár vteřin orazítkoval pravou tyčku Květoň. Rozhodující akce zápasu přišla v čase 56:47 minuty. Domácí reklamovali faul Balaštíka na Hrabala, rozhodčí nechali hru běžet a Köhler se trefil nezadržitelně pod horní tyčku. Třinec se snažil v nervózní a bouřlivé atmosféře závěrečných minut základní hrací doby vyrovnat. Šance Ocelářů ještě zvýšil prohřešek Kotvana, který za držení odešel za katr. Závěrečná snaha Třince včetně power play vyšla naprázdno, tým PSG Zlín uhájil těsnou výhru až do závěrečné sirény.

Ohlasy trenérů

Josef Turek (trenér HC Oceláři Třinec): "Neměli jsme zrovna úspěšný vstup do utkání. Prohrávali jsme a po korekturách v sestavě se nám podařilo srovnat stav. Řekli jsme si, že musíme lépe bránit střední pásmo, kde nás soupeř přečísloval. Zlín byl v závěru o kousek lepší a vyhrál. My jsme vyšli bodově naprázdno, ale kluci dřeli a jdeme dále."

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Vyšla nám úvodní třetina, ve které jsme se dostali na začátku do vedení. Třinec poté srovnal, ale bylo hodně důležité, že jsme přežili bez inkasované branky všechna oslabení. Soupeř nedokázal potrestat naše vyloučení. Zápas měl vyrovnaný průběh se šťastným koncem pro nás. V závěru jsme dali po brejku třetí gól, a to rozhodlo."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY