neděle 10. března 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Výborně! Berani udolali Vítkovice, o úvodní výhru se postarali mladíci Holík a Honejsek

Důležitý start do vyřazovacích bojů play off zvládl tým PSG Zlín na výbornou. Čajánek a spol. udolali před zaplněným hledištěm téměř sedmi tisícovek diváků v prvním zápase čtvrtfinálové série Vítkovice 3:1, když o výhře rozhodli dvěma brankami v přesilových hrách ve druhé třetině. Ostravané ve třetí třetině snížili, ale na třetí inkasovaný gól v 54. minutě již nenašli v závěru odpověď. Branky Zlína zaznamenali Tomáš Linhart, Petr Holík a Antonín Honejsek. Druhý zápas čtvrtfinále se hraje opět na zlínském ledě v pondělí 11. března v 18.15 hodin, pokladny jsou otevřeny od 16 hodin.

3:1
(0:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 30. min Linhart (Hamrlík, Leška), 34. Holík (Honejsek, Urbanec), 54. Honejsek (Holík) - 46. Svačina (Bartánus). Rozhodčí: Hradil, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:9, navíc Kolouch (Vítkovice) na 10 minut. Využití: 2:0. Diváci: 6 663. Střely na branku: 40:31. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

Berani Zlín: J. Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Urbanec, Tesařík, Horák, Řezníček - Balaštík, Leška, Čech - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Kubiš, Holík, Köhler - Okál, Šlahař, Ondráček. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík, Hrazdira.

HC Vítkovice Ridera: Šindelář - Stehlík, Barinka, Sloboda, Voráček, Kudělka, Malík, L. Kovář, Rehák - Szturc, Burger, J. Káňa - Huna, Roman, Svačina - Strapáč, R. Hruška, Húževka - Šedivý, Kolouch, Bartánus. Trenéři: Oremus a Svozil.

Zahájení čtvrtfinálové série play off mezi Zlínem a Vítkovicemi mělo slavnostní ráz. Státní hymnu zazpívala zlínská rodačka a studentka JAMU Markéta Pešková. Úvodní buly vhodil Miroslav Okál, kapitán zlínských mistrů z roku 2004. Právě mistrovský titul před devíti lety je doposud největším úspěchem v historii zlínského hokeje. V sestavě hostů scházeli zranění útočníci Ujčík a Klimek, zatímco urostlý bek Malík se vrátil po krátké pauze zpět do sestavy. První vzruch přinesla na začátku 3. minuty střela Szturce, ale Sedláček vyrazil. Do první vážnější akce se dostali hosté po rychlém přečíslení a úniku Svačiny. Zlínský gólman mužstvo podržel, ale Veselý zatáhl záchrannou brzdu a odešel na trestnou lavici za hákování. Vlachova družina se v pohodě ubránila, na začátku oslabení dokonce zahrozila před vítkovickou svatyní. Obě mužstva nechtěla v úvodní třetině udělat chybu a po opatrnějším začátku měli více ze hry domácí. Berani sii vynutili tři fauly, ale v početní převaze nedokázali otevřít střelecký účet duelu. Zlín měl v signalizované výhodě v 10. minutě obrovský tlak, Berani spálili tři tutovky, šance zahodili postupně Čajánek, Honejsek a Leška. Domácí měli na konci 15. minuty štěstí, Barinka naskočil na led z trestné lavice a uháněl osamocený na Sedláčka, ale v koncovce neuspěl. Zaplněný zimní stadion gól v první třetině neviděl.

Co se týmu PSG Zlín nepodařilo gólově vyjádřit během početní převahy v úvodní části, přišlo ve druhé dvacetiminutovce. První gól měl na holí při vlastním oslabení ve 24. minutě Kubiš, dostal se do úniku, ale Šindelář vypíchl holí kotouč. Výborný gólman hostů zlikvidoval velké šance Šlahaře, Lešky a Čajánka. Domácí se stále zastřelovali, při vyloučení Barinky orazítkoval Balaštík v 28. minutě tyčku. V polovině zápasu narazil vítkovický útočník Kolouch kroščekem na mantinel bojovníka Okála a vedle dvouminutového trestu vyfasoval přídavkem i osobní trest. Berani předchozí obrovský tlak konečně zužitkovali, od modré čáry se přesně trefil do horního růžku Šindelářovy svatyně obránce Linhart. Zlín šel na konci 34. minuty do dvougólového náskoku. Při hře čtyři na čtyři branka nepadla, ale v následné krátké přesilovce zůstal na modré čáře osamocený Holík a svůj únik zakončil efektním blafákem. Tlak Zlína pokračoval i nadále, ale střely Honejska a Balaštíka ve vítkovické síti neskončily.

Vítkovice vstoupily do třetí třetiny lépe. Sedláček postupně vyrazil před sebe střely Malíka a Bartánuse. Hosté se dočkali ve 46. minutě, když se dostali do rychlého přečíslení, po nahrávce od Bartánuse pohodlně skóroval Svačina přes ležícího Sedláčka. Kontaktní gól dostal Vítkovice zpět do hry. Zlín však nepouštěl hosty do šancí a sám hrozil před vítkovickou bránou. Leškova řada svůj útok překombinovala, přesto v 54. minutě při hře čtyři na čtyři přidali Berani třetí gól. Holík ujel, stihl ještě nahrát Honejskovi, který zavěsil do odkryté brány. Za necelé dvě minuty mohl přidal Holík další branku, ale Šindelář střelu vyrazil. Zlínští v závěru kontrolovali hru, do brejku se dostal Balaštík, ale Šindelář vypíchl kotouč hokejkou. Dvacet vteřin před třetí sirénou se vyznamenal Sedláček, který zlikvidoval nájezd Svačiny. Vlachova družina dokráčela s přehledem k první výhře v sérii a vstoupila pravou nohou do rozhodujících bojů letošní sezony.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Petr Holík - Filip Šindelář

Nejlepší tři hráči podle www.hokej.zlin.cz: Petr Holík, Petr Čajánek, Antonín Honejsek

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "První třetina byla spíše zahřívací. Na naší hře bylo poznat, ze jsme měli delší pauzu. Sice kluci bojovali, ale herní projev byl syrový. Hlavně v přesilovkách nám chyběla zručnost. Od druhé třetiny přišla spousta přesilovek, odskočili jsme na 2:0. Ve třetí třetině jsme chtěli naše vedení pohlídat, ale chybou a laxností jsme pustili soupeře ke zkorigování výsledku. Přidali jsme třetí gól, což bylo velmi důležité. Za první výhru v sérii jsme rádi, ale radost trvá jen do půlnoci."

Peter Oremus (trenér HC Vítkovice Steel): "Těší nás, že jsme byli domácím dvě třetiny vyrovnaným soupeřem. Druhá třetina nám utekla, což rozhodlo o konečném výsledku v náš neprospěch. Hráli jsme ve druhé části nahoru a dolů, ale takto hrát nemůžeme. Počet našich vyloučených hráčů byl velký a na tom musíme zapracovat. Zlín nás za to potrestal. Ve druhém zápase se musíme vyvarovat zbytečným faulům."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY