čtvrtek 14. března 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Tým PSG Zlín nedotáhl do vítězného konce slibně rozehraný zápas, Vítkovice trestaly v přesilovkách

Hokejisté PSG Zlín prohráli ve třetím zápase čtvrtfinálové série Česká pojišťovna play off na ledě Vítkovic 3:4, i když po druhé třetině vyhrávali zásluhou hattricku Ondřeje Veselého již 3:0. Domácí potrestali zlínská vyloučení a čtyřmi góly otočili prohraný zápas ve svůj prospěch. Vítkovice využily tři přesilovky, z toho rozhodující branku vstřelil při dvojnásobné přesilové hře 5 na 3 v 58. minutě Ondřej Roman. Zlín v sérii stále vede 2:1, čtvrtý zápas se hraje opět ve Vítkovicích v pátek 15. března v 18.15 hodin.

ČF3 / čtvrtek 14. 3. 2013 / 17:00
HC Vítkovice Ridera Vítkovice - Berani Zlín Zlín
4:3
(0:1, 0:2, 4:0)
Branky a nahrávky: 42. min Roman (Svačina, Voráček), 49. Húževka (Burger, Ujčík), 52. Huna (Svačina, Roman), 58. Roman (Svačina, Sloboda) - 12. O. Veselý (Čajánek), 22. O. Veselý (Honejsek, Čajánek), 40. O. Veselý (Čajánek). Rozhodčí: Šindler, Minář - Tošenovjan, Bryška. Vyloučení: 6:10. Využití: 3:1. Oslabení: 0:1 Diváci: 8 166. Střely na branku: 30:28. Průběh utkání: 0:3, 4:3.

HC Vítkovice Ridera: Šindelář - Stehlík, Barinka, Sloboda, Voráček, Malík, Kudělka - Ujčík, Burger, J. Káňa - Huna, Roman, Svačina - Strapáč, R. Hruška, Húževka - Bartánus, Kolouch, Szturc. Trenéři: Oremus a Svozil.

Berani Zlín: J. Sedláček - Hamrlík, Linhart, Řezníček, Urbanec, Tesařík, Horák - Balaštík, Leška, Čech - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Kubiš, Holík, Köhler - Okál, Šlahař, Ondráček. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurik a Hrazdira.

Čtvrtfinálová série mezi Zlínem a Vítkovicemi se přesunula za stavu 2:0 pro tým PSG na sever Moravy. V sestavě Beranů se objevil Pavel Kubiš, zatímco avizovaný návrat Marka Melenovského se ještě odložil. Vítkovice nastoupily v sestavě již s Ujčíkem a po úvodním vhazování se natlačily před Sedláčkovu klec, kterou naštěstí pro Zlín minuly. Hra se následně přesunula na opačnou stranu kluziště, puk však hostující hráči nedokázali zkrotit. Na pozoru byl brankář Sedláček, který všechny tři střely vítkovických vychytal. Hra se přesouvala z jedná strany na druhou, za domácí neúspěšně pálil Káňa, na opačné straně bránu netrefil zlínský bek Hamrlík. První vyloučení přišlo na začátku 6. minuty, kdy Ondráček poslal puk mimo hřiště. Následné oslabení zvládla Vlachova družina bez vážnější gólové šance soupeřů, naopak se málem podařilo skórovat Veselému. Další minuty byly ve znamení nezdařených útoků a úspěšných zásahů obou gólmanů. V polovině 12. minuty se ke střele dostal Balaštík, gólman Šindelář jeho střelu schoval ve své lapačce. Po vhazování se puk dostal k Veselému, který poslal lídra série do vedení. Tempo hry střídavě sílilo a sláblo, góly však nepadly ani na jedné straně. Dvě minuty před koncem úvodní třetiny zůstal u mantinelu ležet Šlahař, který po přerušení odešel do kabiny, nicméně ve druhé části se na led vrátil. Pouhých dvacet vteřin před koncem úvodního dějství se nechal vyloučit za hákování domácí Sloboda, tým PSG mohl začít druhou třetinu přesilovou hrou.

Stejného přestupku se dopustil půl minuty po zahájení druhé třetiny další vítkovický hráč, na trestnou lavici se vedle svého spoluhráče posadil Burger. Střelu Čajánka a Honejska Šindelář ještě vykryl, na třetí pokus Veselého byl však krátký a Zlín se ujal dvoubrankového vedení. O dvě minuty později se dostali do šance i Vítkovice, ze závaru před Sedláčkovou klecí však gól nevytěžily. Tlak proti žlutým předváděli i v následujících minutách, jejich úspěšnost však zůstala nulová. Ten přerušil až Honejsek, v situaci tři na dva bohužel pálil mimo. Situace na ledové ploše se vyhrotila až v 35. minutě, když se ocitla hokejka jednoho ze zlínských hráčů v Barinkově obličeji. Oba týmy zůstaly v pěti lidech a po komerční pauze nebezpečně zahrozil Holík, který vystihl rozehrávku domácích, nicméně jejich brána pro něj byla příliš nízká. Obrovskou příležitost měl na druhé straně Huna, Sedláček se však bleskurychle stihl přesunout a jeho střelu špičkou betonu vytěsnil. Na konci 38. minuty si odešel na trestnou lavici odpočinout Tesařík a poskytl domácím výhodu přesilové hry. Ti však předvedli, jak přesilovka vypadat nemá, berani Čajánek s Veselým se dostali chvíli před vypršením Tesaříkova trestu do přečíslení dva na jednoho, hostující kapitán stačil poslat puk pod padajícím bekem domácích a Šindelář už se proti střele Veselého nestačil přesunout. Zlínský útočník završil hattrick!

Třetí třetinu začali lépe domácí hokejisté. Svačina si nabruslil k brance, Sedláček proti němu vyjel, domácí útočník i s pukem objel branku a než se zlínský gólman stačil dostat zpět do své klece, v pozici klečícího střelce snížil na 1:3 Roman. Následovaly šance na obou stranách, obě družstva si do statistik připsala po jednom ofsajdu. Jedenáct minut před třetí sirénou se na trestnou lavici odebral Tesařík. Domácí na nic nečekali a pár vteřin v početní převaze vstřelil kontaktní gól Húževka. Domácím se podařilo dostat tým PSG pod tlak, ze kterého pramenily chyby hostů a který vyvrcholil dalším dvouminutovým trestem pro Tesaříka. Ani v téhle přesilovce domácí nezaváhali a po půl minutě srovnal skóre zápasu domácí Huna. Šest minut před koncem základní hrací doby ohodnotil Barinkovo počínání sudí dvouminutovým trestem, následnou přesilovou hru však Zlín nezužitkoval. Naopak tři minuty před koncem řádné hrací doby posunul Čajánek Sedláčkovu klec, rozhodčí předtím signalizoval trest pro Urbance a hosté šli do tří. Vítkovice pokračovaly v nastoleném trendu a přesilovou hru 5 proti 3 dokonale zužitkovaly, po pouhých třiceti vteřinách se trefil svým druhým gólem v zápase Roman. Ostravané dovršili senzační obrat, zatímco Berani nezvládli třetí třetinu a prohráli vyhraný zápas.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Vladimír Svačina - Ondřej Veselý.

Ohlasy trenérů

Peter Oremus (trenér HC Vítkovice Steel): "Naším cílem byla ve třetím zápase výhra, což jsme splnili. První dvě třetiny nám nevyšly, jak jsme si představovali. Potřebovali jsme trochu hokejového štěstíčka a první gól, který by nás nakopl, což nám během úvodních čtyřiceti minut scházelo. Poté se náš výkon zlepšil a vítězství nás samozřejmě těší."

Rostislav Vlach (první trenér PSG Zlín): "Prohráli jsme vyhraný zápas z naší strany. Mrzí nás to, ale takový je bohužel někdy hokej. Musíme se kvalitně připravit na zítřejší zápas a pokusit se vyhrát. Rozhodly naše oslabení, začalo to gólem v oslabení na 1:3, poté tam bylo i trochu smůly, špatná spolupráce obránců a útočníků."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY