neděle 17. března 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Tým PSG Zlín smetl v pátém zápase čtvrtfinále Vítkovice a získal postupový mečbol

Hokejisté PSG Zlín porazili v pátém čtvrtfinálovém zápase Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy Vítkovice 4:0 a vybojovali si postupový mečbol. Všechny branky padly ve druhé části do sítě vítkovického brankáře Filipa Šindeláře. Branky vstřelili výhradně veteráni ve zlínské sestavě Radim Tesařík 2, Martin Hamrlík a Petr Čajánek. Přitom k výhře zavelel dvěma brankami během 23 vteřin osmatřicetiletý matador Tesařík. Zlín je po osmi letech velmi blízko postupu do semifinále, který po vítězství v základní části zároveň znamená i zisk medaile. Šestý zápas čtvrtfinále se hraje v úterý 19. března v 18.15 hodin v ostravské ČEZ Areně. Vlachově družině stačí ke kýženému postupu do semifinále získat jednu výhru.

4:0
(0:0, 4:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 23. min Tesařík (Honejsek, Zámorský), 23. Tesařík (Okál, Ondráček), 34. Hamrlík (Linhart, Holík), 36. Čajánek (Zámorský, Honejsek) Rozhodčí: Hradil, Šindler - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 3:7. Využití: 2:0. Diváci: 5 615. Střely na branku: 30:18. Průběh utkání: 4:0.

Berani Zlín: J. Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Urbanec, Tesařík, Řezníček, Horák - Holík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Okál, Melenovský, Ondráček, od 41. min navíc Balaštík, Šlahař. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík, Hrazdira.

HC Vítkovice Ridera: Šindelář - R. Stehlík, Barinka, Sloboda, Voráček, Malík, Kudělka, od 42. min navíc Rehák, L. Kovář - Ujčík, Burger, J. Káňa - Huna, Roman, Svačina - Strapáč, R. Hruška, Húževka - Bartánus, Kucsera, Szturc. Trenéři: Oremus a Svozil.

Trenér Zlína Rostislav Vlach provedl po dvou prohrách v Ostravě korektury v sestavě. Kanonýr Balaštík zůstal vzhledem k slabší výkonnosti na střídačce, zatímco do sestavy se vrátili marodi Marek Melenovský a Petr Zámorský. Na marodce Beranů zůstali nadále Luboš Horčička, Martin Matějíček, Pavel Kubiš a k nim přibyl forvard Filip Čech. Berani nasadili do klíčového pátého zápasu čtvrtfinálové série jen tři útoky. Hned se 3. minutě střílel z otočky Ondráček, ale vítkovický brankář Šindelář byl při rozkleku připraven. Zlín dostal šanci na úvodní přesilovou hru ve stejné minutě, když na trestnou lavici odešel dlouhán Malík. Domácí si nevypracovali vážnější šanci, Čajánkovu střelu zblokovali vítkovičtí hráči. Zlín si vytvořil v úvodních minutách tlak, ale Veselý a Köhler mířili nepřesně. V 7. minutě zahrozily Vítkovice, po zmatcích ve zlínské obraně zastavila střelu Malíka tyčka. Jedinou ztrátou PSG bylo hákování Lešky, po kterém odešel za katr. Hosté se do útočného pásma nedostali a na Sedláčka ani jednou nevystřelili. Postupem času se Ostravané v úvodní třetině osmělili a po faulu Zámorského na Hrušku dostali výhodu další početní převahy. Neujala se teč Huny, střelu Stehlíka od modré čáry brankář Sedláček vyrazil. Závěr první třetiny opět patřil Zlínu, v 17. minutě se blýskl parádní akcí mladík Honejsek. Nebojácně se vydal na zteč vítkovické branky, projel mezi dvěma obránci, ale v koncovce neměl příliš klidu a nepřehodil Šindelářovy betony. V závěru vyrovnané první části ještě pálil Leška, ale diváci se branky během úvodních dvaceti minut nedočkali.

Zatímco v úvodní třetině vyšli střelci naprázdno, Zlín dal ve druhé dvacetiminutovce čtyři branky a rozhodl o osudu pátého duelu čtvrtfinálové série. Střelecký účet utkání otevřel v čase 22:15 minuty Tesařík krásnou střelou ze střední vzdálenosti. Za pouhých 23 vteřin se trefil nestárnoucí zlínský bek podruhé po nahození od modré čáry. Kolem Šindeláře projeli dva hráči a vítkovickému brankáři propadl kotouč výstrojí lacině až do sítě. Hosté měli možnost odpovědět při početní výhodě, ale vůbec se jim nevedlo. Na konci 28. minuty byl vyloučen Szturc a pozornost Šindeláře vyzkoušeli Zámorský a Tesařík. Tlak Beranů nadále sílil, Čajánek s Honejskem rozebrali hostující obranu, ale nestihli již zakončit. Ve 32. minutě srazil krosčekem Lešku hostující Stehlík Berani se nejdříve v přesilovce třásli po průniku Svačiny, když se otřel kotouč o horní tyčku. Zlín využil přesilovku v samotném závěru, Hamrlík vystřelil od modré čáry, kotouč prošel přes clonící hráče a propadl pod rukou gólmana až do sítě. V 35. minutě se vyznamenal Sedláček, když Bartánus zvedl kotouč k tyčce, ale zlínský gólman zasáhl lapačkou. Vítkovice srazil do kolen čtvrtý inkasovaný gól, Zámorský mohl v další přesilovce střílet, ale namazal kotouč na hůl volného Čajánka, a ten ho usměrnil do odkryté brány. V 39. minutě utekli zlínské obraně Roman a Huna, naštěstí pro domácí barvy slovenský forvard minul bránu. Před druhou sirénou zahrozil ještě Szturc, ale Sedláček zůstal bezchybný.

Zlín poslal do třetí třetiny za rozhodnutého stavu z lavičky Balaštíka a Šlahaře, zatímco Čajánek a Okál na led již nenaskočili. Berani kontrolovali jasný vývoj utkání a na rozdíl od předchozích duelů ve Vítkovicích nedopustili ztrátu vedení. Slušně zaplněný zimní stadion si užíval atmosféru utkání a přesvědčivé vedení Vlachovy družiny a již v 47. minutě oběhla stadion divácká mexická vlna. Zlínští nepouštěli protivníka do útočného pásma a naopak mohli přidat ještě další góly. Dorážku Honejska v poslední chvíli odpálil před brankovou čárou Sloboda. V 53. minutě promáchl kotouč ve slibné šanci Balaštík. Čisté konto vplay off vychytal výborný gólman Sedláček, v závěru si na něm vylámal zuby i Káňa. V závěrečných minutách se utkání prakticky pouze dohrávalo. Tým PSG Zlín vyhrál klíčový zápas a má na dosah po osmi letech postup do semifinále. Zbývá ještě udělat ke kýženému postupu poslední krok.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Radim Tesařík - Karol Sloboda

Nejlepší hráči podle www.hokej.zlin.cz: Radim Tesařík, Antonín Honejsek, Jakub Sedláček

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "První třetina byla ještě vyrovnaná. Ale ve druhé třetině jsme byli po vstřelené druhé brance lepším mužstvem. Měli jsme lepší pohyb. Na menším kluzišti je vidět, že obránci soupeře i hráči v osobních soubojích odcházejí daleko dříve síly než na domácím širším kluzišti. Výhoda je na naší straně, nyní pojedeme do Ostravy a připravíme se na to. Chceme mečbol proměnit již ve Vítkovicích."

Peter Oremus (trenér HC Vítkovice Steel): "První třetina byla z naší strany ještě dobrá, ale proti mužstvu jako je Zlín, je to málo. Potom už byl vývoj zápasu takový, jaký jsme si nepředstavovali. Musíme se vrátit k hokeji, který jsme hráli doma. Nyní máme za úkol doma vyhrát a rozhodnutí by přinesl až sedmý zápas."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY