úterý 19. března 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

BRAVO! Tým PSG Zlín udolal v šestém zápase Vítkovice a slaví POSTUP DO SEMIFINÁLE!

Čtvrtfinálové prokletí je zlomeno! Hokejisté PSG Zlín dokázali po osmi letech postoupit do semifinále a zároveň mají jako vítězové základní části extraligy zajištěn zisk medaile. Vlachova družina vyhrála v šestém zápase čtvrtfinále play off ve Vítkovicích 1:0 a celou sérii vyhrála 4:2. V dramatickém duelu čekali diváci na rozhodující gól až do v 53. minuty. Postupovou branku vstřelil se štěstím Zdeněk Okál, gól musel posvětit až videorozhodčí. Zlínem se valí hokejová euforie. Čajánek a spol. se dozví semifinálového soupeře ve středu, v boji o postup do finále se utkají jedním z trojice Třinec, Sparta nebo Litvínov. Tým PSG Zlín zahájí semifinále v úterý 26. března na domácím ledě.

0:1
(0:0, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 53. min Okál (Melenovský). Rozhodčí: Minář, Šindler - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:0. Diváci: 9 031. Střely na branku: 33:27. Průběh utkání: 0:1.

HC Vítkovice Ridera: Šindelář - R. Stehlík, Barinka, Sloboda, Voráček, L. Kovář, Malík - Ujčík, Burger, J. Káňa - Huna, Roman, Svačina - Strapáč, R. Hruška, Húževka - Šedivý, Kolouch, Szturc. Trenéři: Oremus a Svozil.

Berani Zlín: J. Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Urbanec (21. min Horák), Tesařík, Řezníček - Holík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Okál, Melenovský, Ondráček - Balaštík, Šlahař, Čech Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík, Hrazdira.

Na širokém vítkovickém hřišti byli od úvodního vhazování jednoznačně aktivnější domácí hráči, hra se odehrávala převážně v obranné třetině Beranů. I přesto byl prvním vyloučeným domácí Voráček, který u mantinelu bránil Ondráčkovi ve hře. Zlín ukončil přesilovou hru po už po 15 vteřinách, bohužel ne gólem. Hamrlík nezpracoval na modré puk a rozjetého vítkovického hráče zastavil nedovoleným zákrokem. Z aktivity domácích vznikl závar před Sedláčkovou klecí, domácí nastřelili pouze tyč. Krušné chvíle zažili Berani v 18. minutě, vítkovičtí hokeisté ani tentokrát odkrytou bránu netrefili. První třetina, často přerušovaná ofsajdy a zakázanými uvolněními, gól nepřinesla.

Ve 28. minutě se musel odebrat na trestnou lavici zlínský obránce Linhart poté, co obdržel od vítkovického hráče pořádnou sekeru. V následném oslabení Vítkovice zahrozili u zlínské brány, Sedláček přihrávku na Ujčíka vystihnl. Hra se přesouvala na obě strany, výraznější šance však nebyla k vidění ani na jedné straně. Vlachova družina získala početní výhodu ve 33. minutě po faulu na Šlahaře, do vítkovické klece však hráči Zlína puk nedostali. Na začátku 37. minuty poslali na trestnou lavici mozek zlínského útoku Petra Lešku. Domácí si větší šanci nevytvořili, naopak zahrozil právě Leška, který si po návratu z trestné lavice nabruslil na střed hřiště, kam dostal ukázkovou přihrávku od Čajánka z obranné třetiny a uháněl sám na bránu. Po jeho blafáku se Šindelář jen otočil a sledoval, jak se puk odrazil od obou jeho tyčí ven z brány. I druhá část šestého duelu mezi Vítkovicemi a Zlínem skončila bez gólového zápisu.

Obě družstva dobře věděla, o co se hraje, a tak začala třetí třetinu ještě opatrněji, přičemž oba týmy nechtěly vyrobit zbytečné vyloučení a oslabit svůj celek. Vítkovice zle zahrozily ve 46. minutě, na straně PSG Zlín však stálo obrovské štěstí a výborný brankář Sedláček. V následujících minutách oba týmy pokračovaly v opatrné hře. To přestalo sedm a půl minuty před koncem bavit zlínského dravce Okála, na polovině hřiště si vzal puk a střemhlav vyrazil do útočného pásma mezi tři vítkovické hráči. Okál ale poskakující puk trefil ideálně, ten se dostal za Šindelářova záda a z brankové čáry ho vytáhl až domácí útočník Roman. Gól Zlína posvětil po konzultaci s videem až videorozhodčí. Vítkovičtí ještě v závěru zkusili power play a 3,3 vteřiny před koncem vybojovali vhazování před Sedláčkovou bránou a dostali se i ke střele z hole Húževky. Ta naštěstí po zásahu Sedláčkova pravého betonu skončila mimo zlínskou klec a zápas skončil postupovou výhrou týmu PSG Zlín po fotbalovém výsledku 1:0. Brankář Jakub Sedláček vychytal podruhé v play off čisté konto a 120 minut v řadě neinkasoval ani gól! Zlínští hokejisté po dvaceti prohrách na cizím ledě ve čtvrtfinále play off konečně vyhráli a ve Vítkovicích prolomili šňůru předchozích šesti proher v řadě. Oslavy postupu do semifinále propukly naplno!

Nejlepší vyhodnocení hráči: Petr Strapáč - Petr Čajánek

Ohlasy trenérů

Peter Oremus (trenér HC Vítkovice Steel): "Gratuluji Zlínu k výhře v celé sérii a k postupu do semifinále. Odehráli jsme opravdu kvalitní utkání. Bohužel nám chybělo v dnešním zápase potřebné štěstí. Bohužel bez gólu se nedá vyhrát a my jsme ho nedali ve druhém utkání po sobě. Za výkon však hráče v celé čtvrtfinálové sérii musím pochválit."

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Myslím, že jsme šťastně vyhráli. Dnes jsme nebyli lepším, ale šťastnějším mužstvem. V minulých zápasech jsme tady hráli lepší hokej, vedli a nakonec pokaždé prohráli. V dnešním zápase jsme hráli svůj hokej, připravili jsme se na to. Bylo štěstí, že jsme přečkali tlak soupeře. Bylo otázkou času, kdo dá gól, ten vyhraje. V závěru se štěstí zase přiklonilo ,neboť se zádálo se zápas pomalu spěje k sedmého duelu. Domácí hráli velice dobře. nebyla na nich poznat žádná únava. Jsme rádi, že jsme přes tak silného soupeře přešli a jedeme dále."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY