neděle 31. března 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

BRAVO! Tým PSG Zlín vyhrál podruhé na nájezdy a vybojoval postupový MEČBOL do finále!

Už je to velmi blízko! Jediná výhra dělí hokejový Zlín po osmi letech od postupu do extraligového finále. Rozhodl o tom čtvrtý zápas semifinále v Třinci, který tým PSG Zlín vyhrál opět po nájezdech, tentokrát 2:1. Oceláři se ujali vedení v 16. minutě, ale ve stejné minutě vyrovnal Jiří Ondráček. Diváci se dalšího gólu nedočkali ani v prodloužení, a tak o osudu utkání rozhodly opět samostatné nájezdy. V něm nakonec padl jediný gól zásluhou Petra Lešky, který posvětil až videorozhodčí. Pátý zápas série se hraje v úterý 2. dubna na ZS Luďka Čajky ve Zlíně v 18.15 hodin.

1:2sn
(1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 16. min Adamský (Klimenta) - 16. Ondráček (Melenovský), rozhodující nájezd Leška. Rozhodčí: Fraňo, Hribik - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 4 612. Střely na branku: 49:42. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2.

HC Oceláři Třinec: Hamerlík (na nájezdy Hrubec) - Hrabal, Zíb, Galvas, Roth, Lojek, Klouček - M. Růžička, Bonk, Zagrapan - Klimenta, Polanský, Adamský - D. Květoň, Peterek, Rákos - Rufer, Matuš, Orsava. Trenéři: Turek, Janků a Kameš.

Berani Zlín: J. Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Tesařík, od 54. min navíc Horák - Balaštík, Leška, Köhler - Okál, Čajánek, O. Veselý - Ondráček, Melenovský, Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Zatímco trenér Zlína Vlach poslal do čtvrté bitvy s Třincem stejnou sestavu jako v předchozím vítězném duelu na nájezdy, na soupisce Ocelářů se objevil uzdravený kanonýr Martin Růžička. Přesto kouč Třince Turek opět nepostavil kompletní první řadu, neboť se ocitl na marodce Varaďa. I přes sněhovou kalamitu ve Slezsku byla Werk Arena slušně zaplněna téměř pěti tisícovkami diváků. Zlínští měli hned na začátku utkání dvojnásobnou přesilovou hru v délce téměř dvou minut. Nejdříve odešel na trestnou lavici za podražení Polanský a po třinácti vteřinách ho následoval matador Peterek, který vyfasoval trest za zdržování hry. Zlín nabídnout šanci nevyužil, navíc kromě dvou střel prakticky neohrozil brankáře Hamerlíka v třinecké brance. Oceláři se nedokázali prosadit přes obranný val Zlína, první třetina připomínala spíše šachovou partii. Gólová situace nastala až ve 13. minutě, Polanský visunul Adamského, brankář Zlína Sedláček jeho střelu vyrazil. Dojíždějící Klimenta měl před sebou zcela odkrytou svatyni, ale Sedláček vystřihl bravurní zákrok a kotouč trefil pouze lapačku zlínského brankáře. Berani mohli za necelou minutu otevřít střelecký účet večera, střelu aktivního Čecha vyrazil Hamerlík se štěstím ramenem, předtím ještě promarnil šanci Okál. Domácí šli do vedení v 16. minutě zásluhou využité přesilovky. Za nedovolené bránění pykal obránce Linhart a Třince se po šestnácti vteřinách radoval. Po Klimentově střele Adamský dorazil kotouč za brankovou čáru. První gól utkání nakonec posvětil až videorozhodčí. Za necelou půlminutu bylo vyrovnáno, na střelu Melenovského si najel Ondráček a prostřelil Hamerlíka. Rovněž gól Zlína potvrdil až videorozhodčí.

Domácí nevyužili na začátku druhé dvacetiminutovky dvě přesilové hry. Zlín hrál aktivně a Balaštík dal ve 24. minutě ranou z mezikruží Hamerlíkovi řádně zabrat. Při vyloučení Lojka pálil nebezpečně Ondráček. Snaha Třince ztroskotávala v přehuštěném středním pásmu, přechod do útočné třetiny se Ocelářům očividně nevedl. Nešly jim ani přesilovky, v polovině utkání promarnili krátkou výhodu pět na tři. Hra byla posléze z obou stran opatrná. Velká šance se zrodila pro domácí dvě minuty před druhou sirénou, Polanský měl před sebou odkrytou bránu, ale Sedláček předvedl další hvězdný zákrok večera, když proti dorážce třineckého útočníka opět bravurně máchl lapačkou. Frustrovaný Polanský vzteky praštil hokejkou i rukavicí o led. V samotném závěru třetiny se dostali do přečíslení Melenovský s Čechem, ale Čechovu přihrávku zachytil třinecký bek Klouček bruslí.

Ani jeden z týmů se nehnal ve třetí třetině za gólem a takticky hrál se zajištěné defenzivy. Ve vyčkávacím klání měl rozhodnutí na holi v 47. minutě Růžička, ale i nejlepší hokejista základní části extraligy ztroskotal na famózním Sedláčkovi. Třinecký forvard však byl faulován a Oceláři rozjeli další početní převahu. Třinec svíral Berany v jeho obranném pásmu, ale branka nepadla. Stejnou herní situaci měl i Zlín při prohřešku Peterka. Nebezpečně vystřelil Čajánek, následně Veselý trefil levou tyč. Tlak hostů sílil, po zaváhání domácí obrany se ocitl ve slibné příležitosti osamocený Leška, ale mířil jen do Hamerlíka. Zlínští se před koncem třetí třetiny ubránili dalšímu oslabení a zápas dospěl podruhé během velikonočního víkendu do prodloužení.

Desetiminutové prodloužení nenabídlo prakticky žádnou šanci. Berani se do útoku příliš nehrnuli. Třinec měl šanci na vítězství v poslední minutě nastaveného času, ale Růžička po průniku Bonka kotouč za brankovou čáru neprotlačil. Utkání obou rivalů podruhé během čtyřiadvaceti hodin rozhodovaly samostatné nájezdy. A v nich se štěstí podruhé přiklonilo na stranu Zlína. Oceláři postavili na penalty žolíka v podobě náhradního brankáře Hrubce, ale tento tah nevyšel. Ze všech nájezdníků se trefil jediný Leška, a to ještě jeho kuriózní gól musel opět posvětit videorozhodčí.

Jak šly samostatné nájezdy? I. série Čech nedal, Růžička nedal, II. série Melenovský nedal, Roth nedal, III. série, Leška dal, Zagrapan nedal

Nejlepší vyhodnocení hráči: Peter Hamerlík - Jakub Sedláček.

Ohlasy trenérů

Josef Turek (hlavní trenér HC Oceláři Třinec): "Byl to vyrovnaný zápas, spíše úporný boj na obou stranách. Dnešní souboj nebyl příliš hezký na pohled. Od třetí části jsme byli horším týmem. V prodloužení to bylo vyrovnanější, žádné mužstvo si nevypracovalo šance. Vedle branky v první třetině jsme nedali žádný další gól, proto jsme nemohli vyhrát. Sobotní duel nás stál hodně sil, a ty nám chyběly."

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "V dnešním zápase jsme viděli spíše bojovné než pohledné utkání. Doufali jsme po celý průběh utkání v úspěch, v čemž nás podpořil opět vynikající gólman Jakub Sedláček. Byl to zkrátka jeho zápas a jeho zásluhou jsme získali třetí bod v semifinálové sérii. Znovu opakuji, že v play off by se mělo hrát prodloužení do úplného rozhodnutí. Dovednostní soutěže jsou spíše pro základní část. Dvakrát jsme tady v Třinci vyhráli na nájezdy, za což jsme rádi, ale klidně to mohlo skončit v náš neprospěch. Byli bychom ve stejné pozici jako nyní Třinec."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY