pátek 19. dubna 2013 | Zlín Press - Roman Ordelt

BRAVO! Hokejisté PSG Zlín vyhráli šestý duel v Plzni a vynutili si rozhodující bitvu o titul!!

Hokejová pohádka pokračuje! Zlínští hokejisté po výhře 5:2 v šestém finálovém zápase play off na plzeňském ledě odvrátili mečbol Indiánů, srovnali stav série na 3:3 a vynutili si sedmou bitvu o titul. Západočeši šli v první třetině do vedení, ale Zlínu se podařil nevídaný nástup do druhé třetiny. Během čtrnácti vteřin otočili nepříznivý stav. Zlín přidal ve 44. minutě třetí branku, Plzeň ještě snížila, ale závěr již patřil Ševcům. Branky zaznamenali Jiří Ondráček, Bedřich Köhler, Milan Kostourek, Petr Holík a Radim Tesařík. Rozhodující zápas o českého mistra se odehraje v neděli 21. dubna v 18.15 hodin na ZS Luďka Čajky ve Zlíně. Vítěz sedmého duelu bere mistrovský titul!

F6 / pátek 19. 4. 2013 / 17:30
HC ŠKODA Plzeň Plzeň - Berani Zlín Zlín
2:5
(1:0, 0:2, 1:3)
Branky a nahrávky: 11. min Martin Straka (Johnson, Jan Kovář), 57. Kratěna (Kašpařík, Vlasák) - 21. Ondráček (Řezníček, O. Veselý), 21. Köhler (Leška, Hamrlík), 44. Kostourek (Okál, Köhler), 57. Holík, 60. Tesařík. Rozhodčí: Minář, Baluška (SVK) - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:7, navíc Linhart (Zlín) na 10 minut. Využití: bez. V oslabení: 0:1. Diváci: 8 236 (vyprodáno). Střely na branku: 44:37. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:5.

HC ŠKODA Plzeň: Mazanec - Jiří Hanzlík, J. Špaček, J. Jeřábek, St. Pierre, Slovák, Frolo, Mozík - Johnson, Jan Kovář, Martin Straka - Kratěna, Kašpařík, Vlasák - Balej, T. Sýkora, Pletka - Dvořák, Lev, Vampola - od 35. Petruška. Trenéři: Razým, Michal Straka a Pejchar.

Berani Zlín: J. Sedláček - Zámorský, Řezníček, Hamrlík, Linhart, Tesařík, Horák, Matějíček, Urbanec - Ondráček, Čajánek, O. Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - Melenovský, Holík, Fořt - Okál, Kostourek, P. Sedláček. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Trenér Zlína Rostislav Vlach poslal do šesté finálové bitvy s Plzní čtyři kompletní řady. Kvůli viróze zůstal na marodce nadále útočník Filip Čech. Po oboustranně opatrném úvodu se do první vážnější šance prodral Balej, který však zlínskou branku přestřelil, a tak brankář Sedláček nemusel zasahovat. Následnou střelu Lva z předbrankového prostoru chytl zlínský gólman do lapačky. Zlínští se osmělili a dokázali se usadit v útočném pásmu. Gólmana Mazance ale vážněji neohrozili. V 11. minutě šli do vedení Indiáni. Nejprve Johnson nastřelil tyčku a z dorážky trefil odkrytou branku kapitán Martin Straka, proti jehož střele se Sedláček nestihl přemístit a obránce Matějíček nezabránil průniku kotouč do sítě. V závěrečných minutách Berani získali územní převahu. Jejich závar před plzeňským brankovištěm však gólem neskončil. Pozornost Mazance otestoval střelou z vrcholu pravého kruhu pro vhazování Ondráček. Na opačné straně zasahoval Sedláček proti bekhendové střele Vlasáka. Berani šli do kabin po první třetině s jednogólovým mankem.

Zlín nastoupil do druhé třetiny raketově. Za pouhých 39 vteřin vypadla Mazancovi střela Řezníčka z lapačky a Ondráček usměrnil kotouč do sítě. Berani za dalších 14 vteřin již vedli, akce putovala po ose Hamrlík, Leška a střela Köhlera zapadla k tyčce za Mazance. Vlachova družina předvedla nevídaný obrat a Západočeši obrželi těžký direkt. Indiáni se nevzpamatovalo ani v následné přesilovce, když na trestnou lavici zamířil Horák, ale domácí pohrozili jen po střelách od modré čáry. Špaček a Slovák na Sedláčka nevyzráli. Zlínští byli nadále aktivní, při hře čtyři na čtyři vytvořili šance Melenovský a Okál. Mazanec vyrazil střelu zlínského dravce pouze se štěstím. Zlín hrál v polovině utkání při vyloučení Mozíka úvodní přesilovou hru v zápase. Západočeši se bez problémů ubránili. Hosté si vytvořili paradoxně slibnou šanci při hře pět na pět, Čajánek natřikrát dorážel kotouč. Plzeň byla v závěru druhé části aktivní, Zlín se dopouštěl faulů a Indiáni hráli dvě přesilovky.

Zlínští sázeli ve třetí třetině na rychlé brejky a jeden z nich vyšel ve 44. minutě, když Kostourek zakončil bekhendovým blafák mezi Mazancovy nohy. Dvoubrankový náskok Zlína byl slibný, přesto se domácí ani nepříznivého stavu nevzdali. Obě mužstva nevyužila poté po jedné přesilové hře. Ve 49. minutě se dostal před plzeňskou bránu osamocený Holík, ale Slovák mu na poslední chvíli vypíchl kotouč. Indiáni spálili v 51. minutě obrovskou šanci, Vlasák s Kašpaříkem jeli osamocení na Sedláčka, Kašpařík měl před sebou prázdnou bránu, ale orazítkoval jen břevno zlínské svatyně! Nápor domácích vyvrcholil v čase 56:11. Vlasákovo nahození tečoval právě Kašpařík a vyražený kotouč Sedláčkem poslal do odkryté klece Kratěna. Indiáni v závěru základní hrací doby vrhli všechny síly do ofenzivy, nicméně domácí šance zchladil Holík. Samostatný únik zakončil efektním blafákem. Plzeň však stále bojovala, sáhla k power play, která byla znásobena ještě přesilovkou. V početní převaze šest proti čtyřem se neprosadila, na straně Beranů nejdříve minul bránu Čajánek, ale šestnáct vteřin před třetí sirénou zpečetil výhru Zlína veterán Tesařík trefou do prázdné brány.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Martin Straka - Petr Zámorský

Nejlepší tři hráči podle www.hokej.zlin.cz: Bedřich Köhler, Milan Kostourek, Dalibor Řezníček

Ohlasy trenérů

Milan Razým (hlavní trenér HC Škoda Plzeň): "Zápas pro nás začal velmi dobře a šli jsme do vedení. Bohužel jsme zaspali vstup do druhé třetiny, kdy jsme inkasovali dvě slepené branky a pustili hosty do vedení. Zlín měl lepší pohyb a musíme uznat, že dnes vyhrálo lepší mužstvo. Ve třetí části jsme se snažili vyvinout tlak a ještě dotáhnout zápas alespoň do prodloužení. Měli jsme tam šance, ale hned jsme inkasovali počtvrté. Jsme zklamaní, protože jsme chtěli naplnit očekávání, ale nevyšlo to."

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Ukázalo se, že poslední krok bývá velmi těžký. Myslím, že jsme se na zápas velmi dobře připravili. V podstatě jsme neměli co ztratit, tíha odpovědnosti ležela na domácích. I když jsme inkasovali v průběhu první třetiny gól, byl samotný průběh vyrovnaný. Velký zlom vnastal v jedné minutě, kdy jsme dali dvě branky. Myslím, že to hodně ovlivnilo průběh celého utkání. Měli jsme gól navrch, důsledně jsme bránili a navíc se to hrálo na hraně, což vyhovuje většinou bránícím týmům. Měli jsme trochu strach, když Plzeň snížila, ale Petr Holík dal rychle další gól. Poté už bylo rozhodnuto."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY