úterý 24. září 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Paráda! Vicemistři porazili nebezpečné Pardubice na jejich ledě, tři body zařídil Kubiš

Tým PSG Zlín vyhrál v utkání 5. kola Tipsport extraligy na ledě mužstva HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 2:1 a veze z východu Čech tři body! Přitom Pardubice před zápasem vyhrály oba domácí duely a neinkasovaly ani jeden gól. Berani rozhodli vyrovnaný zápas na začátku třetí třetiny a těsnou výhru se štěstím uhájili až do závěrečné sirény. Branky zaznamenali Zdeněk Okál a Pavel Kubiš, který vstřelil vítězný gól. Výhra je nejlepší pozvánkou do hlediště ZS Luďka Čajky na příští kolo, vicemistři hrají v pátek 27. září doma divácky atraktivní derby s Brnem.

5. kolo / úterý 24. 9. 2013 / 18:00
HC Dynamo Pardubice Pardubice - Berani Zlín Zlín
1:2
(0:0, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 34. min Starý (Marha) - 36. Okál, 41. Kubiš (Balaštík, Valenta). Rozhodčí: Polák, A. Jeřábek - Kájínek, Hejl. Vyloučení: 4:5, navíc Cetkovský na 10 minut, Sýkora (oba Pardubice) do konce utkání. Využití: bez. Diváci: 6 923. Střely na branku: 28:35. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

HC Dynamo Pardubice: M. Růžička - V. Kočí, Píša, Ďaloga, Benák, Vašíček, Gregorc, Čáp - P. Sýkora, Kousal, Somík - Cetkovský, T. Nosek, T. Zohorna - Kolář, Marha, Starý - Číp, Špaček, Radil. Trenéři: Venera a M. Říha ml.

Berani Zlín: Štůrala - Marušák, Valenta, Zámorský, Řezníček, Tesařík, Urbanec - Balaštík, Leška, Kubiš - Ondráček, Čajánek, O. Veselý - Honejsek, Holík, F. Čech - Okál, Melenovský, Köhler. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Hokejisté Zlína nastoupili k utkání v Pardubicích ve stejné sestavě jako v předchozím kole při vítězném zápase s Karlovými Vary. V úvodní třetině se hrál vyrovnaný hokej a první minuty vyložené šance nepřinesly. Berani měli v 7. minutě po faulu Vašíčka výhodu první přesilovou hru, ale výrazně brankáře Pardubic Růžičku neohrozili. Naopak v oslabení při brejku ujela dvojice Sýkora, Somík, ale slovenský útočník mířil vedle Štůralovy tyče. Zlínský brankář předvedl bravurní zákrok v 11. minutě, kotouč po zásahu Zohorny zastavil vleže těsně před brankovou čárou a uhájil čisté konto. Štůrala poté dvakrát vychytal Kousala a vyrazil střelu Marhy. Domácí měli v 17 .minutě štěstí, neboť Veselý těsně minul bránu. Sedm tisícovek diváků v pardubické aréně v prvním dějství branku nevidělo.

Výborná defenziva na obou stranách pokračovala i ve druhé třetině. Berani byli na začátku prostřední části aktivní, Okál trefil Růžičku nejdříve do hrudi a poté po střele Melenovského zazvonila tyč. Následně mohl střelecký účet zápasu otevřít Balaštík, ale střela z mezukruží mu nesedla a mířil hodně nepřesně. Domácím se naskytla před polovinou zápasu úvodní přesilová hra, když Marušák odešel na trestnou lavici za hákování. Pardubicím početní výhoda vůbec nevyšla a paradoxně měli velkou příležitost při hře pět na pět. Marha ve 31. minutě po skvělé přihrávce netrefil odkrytou Štůralovu svatyni. Sotva se Marušák vrátil z trestné lavice, vyrobil další faul. Domácí však o početní výhodu přišli kvůli šesti hráčům na ledě. Při hře čtyři na čtyři trefil Holík tyčku a přišel zákonitě trest. Opět se potvrdilo známé pořekadlo nedáš – dostaneš. V momentě, kdy se vracel Marušák na led, vstřelil gól Starý. Berani za dvě minuty srovnali stav, neprůstřelnost Růžičky na domácím ledě odčaroval po 153 minutách a téměř osmi třetinách úspěšnou bekhendovou střelou Okál. Obě mužstva odešla po druhé siréně do kabin za nerozhodného stavu.

Tým PSG Zlín měl raketový vstup do třetí třetiny. Vyraženou střelu Balaštíka usměrnil za Růžičkova záda Kubiš a poslal Berany poprvé v zápase do vedení. Zlínští poté špatně vystřídali, naštěstí se v oslabení ubránili. Tlak domácích hokejistů sílil a brankář Štůrala měl hodně práce. Pardubickou aktivitu zabrzdil faul Zohorny. Hosté přesilovku nevyužili a stejná šance se naskytla i domácím. Štůrala měl obrovské štěstí v 56. minutě po střele obránce Ďalogy, neboť kotouč o centimentry minul bránu. V závěru neudržel nervy na uzdě pardubický kanonýr Sýkora a po protestech odešel předčasně pod sprchy. Vicemistři ze Zlína těsný náskok udrželi až do závěrečné sirény a vezou z Pardubic cenné tři body za výhru!

Nejlepší vyhodnocení hráči: Josef Marha - Tomáš Štůrala.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (hlavní trenér HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): "Nepřekonali jsme výbornou zlínskou obranu, se kterou jsme měli po celý zápas problémy. Možná i proto se zdálo, že zápasu chybělo tempo a větší počet šancí. Na začátku třetí třetiny bylo jasné, že rozhodne jedna branka. Bohužel jsme chybu udělali my. Snažili jsme se vyrovnat stav zápasu, ale bohužel to nevyšlo."

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Věděli jsme, že zápas bude hodně o soubojích, což se i potvrdilo. V některých fázích zápasu jsme byli Pardubicím více než vyrovnaným soupeřem. Výsledek výrazně ovlivnil náš druhý gól na začátku třetí třetiny. Poté jsme se soustředili jen na defenzivu. Na výhře má velký podíl gólman Tomáš Štůrala a trochu i štěstí. Před zápasem jsme tři body nečekali, proto jsme za ně velmi rádi.“

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY