neděle 29. září 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani se na ledě pražské Slavie trápili a po prohře 0:6 odjeli s prázdnou

Hokejisté PSG Zlín prohráli v 7. kole Tipsport extraligy na ledě pražské Slavie vysoko 0:6, když podruhé v letošní sezoně vyšli střelecky naprázdno. Vedoucí celek extraligy předčil vicemistry po všech stránkách. Berani nastoupili k utkání bez kapitána Petra Čajánka (zdravotní problémy) a distancovaného obránce Petra Zámorského. Po zranění se objevil v brance PSG poprvé letos Luboš Horčička, ale návrat na extraligový led se příliš nepovedl a po čtvrtém inkasovaném gólu přenechal místo Liboru Kašíkovi. Tým PSG Zlín hraje v úterý doma s Vítkovicemi, začátek v 17:30 hodin.

7. kolo / neděle 29. 9. 2013 / 17:00
HC Slavia Praha Slavia - Berani Zlín Zlín
6:0
(2:0, 4:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 11. min Poletín (Stránský, Skokan), 13. Bednář (Klhůfek), 29. Poletín (Růžička), 30. Kadlec (Bednář, Krenželok), 32. Micka (Wharton), 38. Bednář (Stránský). Rozhodčí: Horák, Pešina - Flegl, Štola. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. Diváci: 2 934. Střely na branku: 32:20. Průběh utkání: 6:0.

HC Slavia Praha: Furch - Kadlec, Štich, Kolařík, Holub, Valach, Wharton, Knot - Bednář, P. Jelínek, Tomica - Žejdl, V. Růžička ml., Sklenář - Micka, Klhůfek, Krenželok - Stránský, Skokan, Poletín. Trenéři: V. Růžička st. a Weissmann.

Berani Zlín: Horčička (30. min Kašík) - Marušák, Valenta, Matějíček, Řezníček, Tesařík, Urbanec - Balaštík, Leška, Kubiš - Honejsek, Holík, Čech - Okál, Melenovský, Köhler - Ondráček, P. Sedláček, O. Veselý. Trenéři: Vlach, Jurík, Hrazdira.

Trenér PSG Rostislav Vlach udělal před zápasem tři změny v sestavě. Kvůli disciplinárnímu trestu nehrál obránce Zámorský, jehož místo zaujal Matějíček. Kapitán Čajánek neodcestoval kvůli zdravotním problémům a na místě centra čtvrtého útoku se objevil mladík Sedláček. V brance nastoupil poprvé v letošní sezoně uzdravený gólman Horčička. Zlínští byli na začátku utkání aktivnější, hra na obou stranách byla hodně nepřesná. První výhodu přesilové hry měli hosté, když za katr odešel za podražení Kolařík. Nebezpečně vystřelil bekhendem Leška, ale brankář Slavie Furch byl pozorný. Domácí se ubránili a v 9. minutě pálil Sklenář do Horčičkova betonu. Sešívaní poté začali úřadovat a během půldruhé minuty dali dva góly. Nejdříve v 11. minutě vybojoval za brankou kotouč Stránský a Poletín prudkou ránou otevřel střelecký účet zápasu. Na začátku 13. minuty zastavil kotouč na útočné modré čáře Klhůfek, prodral se až před branku a osamocený kanonýr Bednář trefil volný prostor zlínské svatyně. Slavia byla ve zbytku úvodního dějství aktivnějším týmem, vytvořila si převahu, ale střely Poletína, Růžičky a Micky byly nepřesné.

Na začátku druhé třetiny se hra odbývala většinou ve středním pásmu, Sklenář s Růžičkou jeli dva na jednoho, ale první jmenovaný přestřelil. Zlínští mohli zkorigovat nepříznivý stav ve dvou přesilových hrách. Při té první Honejsek na Furcha nevyzrál, při další nadvakrát neprostřelil slávistického brankáře zblízka Holík. Přišel zákonitě trest, neboť i Berani hráli v šesti. Pražané při hře čtyři na čtyři skórovali zásluhou druhého gólu Poletína. Domácí následně využili zkrácenou přesilovku, zcela volný Kadlec prostřelil Horčičku. Zlínský gólman po čtvrté inkasované brance odjel na střídačku a místo přenechal Kašíkovi. Zlínský náhradník si nepřipsal ani jeden zákrok a už lovil kotouč ze své sítě po střele Micky. Furchova svatyně byla pro zlínské hráče doslova zakletá, hosté ho i za nepříznivého stavu ostřelovali ze všech stran, ale Leška s dorážkou a Valenta se střelou od modré neuspěli. Vzápětí si na Furchovi vylámal v přesilovce zuby při úniku Okál. Třetinu hrůzy pro zlínské barvy dokonal ve 38. minutě kanonýr Bednář, který se trefil podruhé v zápase.

Utkání bylo po 40 minutách hry rozhodnuté a oba týmy ho prakticky pouze dohrály. Trenér Slavie Růžička zkoušel za rozhodnutého stavu různé varianty ve složení útoků a domácí byli nadále aktivní. Berani byli odevzdaní, k jediné vážnější střele se dostal v 55. minutě Okál, ale Furch si poradil i s jeho dorážkou. Zlín podruhé v sezoně vyšel střelecky naprázdno, předtím nedal ani jeden gól v Třinci. Slavia měla zápas pod kontrolou a bylo štěstí, že Zlín neinkasoval další branky.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Michal Poletín - Zdeněk Okál

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (hlavní trenér HC Slavia Praha): "Věděli jsme, že nás čeká těžký soupeř, a že nepadá moc branek. Byli jsme rádi, že jsme v první třetině dali dva góly a pak jsme si zápas pohlídali. Soupeř měl nějaké šance, ale brankář Furch je pochytal. Třetí třetina se prakticky už jen dohrávala."

Rostislav Vlach (první trenér PSG Zlín): "Zápas se nám vůbec nepovedl. Slavia byla jednoznačně lepší, a to především v koncovce. Zaslouženě vyhrála, zatímco my jsme se trápili."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY