pátek 04. října 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Vicemistři otočili zápas na chomutovském ledě! Tým PSG veze dva body od Pirátů

Článek průběžně aktualizujeme. Hokejisté PSG Zlín vyhráli v utkání 9. kola Tipsport extraligy na ledě Pirátů Chomutov 4:3 po samostatných nájezdech. Úřadující vicemistři prohrávali ještě v 55. minutě 1:3, ale poté si vynutili skvělým obratem prodloužení. Vyrovnávací gól vstřelil při power-play v poslední minutě Jiří Marušák. Rozhodující samostatný nájezd proměnil Petr Holík. Tým PSG Zlín hraje v neděli v Hradci Králové.

9. kolo / pátek 4. 10. 2013 / 17:30
Piráti Chomutov Chomutov - Berani Zlín Zlín
3:4sn
(2:0, 0:1, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 7. min D. Hruška (Bartečko), 20. Balej (Pulpán), 50. Jar. Svoboda (Šagát) - 29. O. Veselý (Tesařík, Čajánek), 55. Melenovský (Holík), 60. Marušák (Čech), rozhodující nájezd Holík. Rozhodčí: Fraňo, Hodek – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 6:7. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3 723. Střely na branku: 30:36. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:3, 3:4.

Piráti Chomutov: Řehoř - Malec, Lakos, Pulpán, Šulák, Bartejs, Kučný, Mazanec - Balej, Bartečko, Jar. Svoboda - D. Hruška, Divíšek, Kubinčák - Šagát, Sikora, Hřebejk - Kaše, Kämpf, Račuk. Trenéři: Čelanský, Skořepa a Veber.

Berani Zlín: Horčička (na nájezdy Kašík) - Marušák, Valenta, Matějíček, Řezníček, Tesařík , Urbanec – Okál, Leška, O. Veselý – Balaštík, Holík, Kubiš – Honejsek, Čajánek, Čech – Ondráček, Melenovský, Köhler. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík, Hrazdira.

Zlínští trenéři Vlach a Jurík razantně změnili před víkendovými zápasy složení jednotlivých útoků. Právě změny ve složení útoků měly probudit ofenzivní sílu úřadujících vicemistrů. Do první vážnější akce se dostal domácí Račuk, ale nedotáhl do úspěšného konce bekhendový blafák. Na konci 5. minuty mohl jít Zlín do vedení, ale kapitán Čajánek trefil jen levou tyčku Řehořovy svatyně. Střelecký účet utkání otevřeli Piráti zásluhou využité přesilovky, Köhler odešel za katr a domácí po necelé minutě jeho prohřešek potrestali. V zárodku akce byl Bartečko a chomutovský kanonýr Hruška procedil kotouč mezi Horčičkovy betony. Úvodní přesilovka Zlína byla zbržděna faulem Honejska a následně hrál Chomutov po kroščeku Köhlera téměř minutovou přesilovku pět na tři. Berani obětavě bránili a zlínskou bránu ohrozil pouze nepřesně Balej. Vlachova družina v závěru první třetiny špatně vystřídala a přišel krutý trest. Jedenáct vteřin před první sirénou skóroval přízemní střelou Balej. Chomutov se dostal do dvoubrankového náskoku zásluhou dvou využitých přesilovek.

Berani na začátku druhé třetiny neúspěšně bušili na domácí branku při početní převaze a opět trefili jen tyč. Při hře pět na pět orazítkoval konstrukci Řehořovy svatyně střelou od modré čáry Matějíček. Na straně Pirátů byl aktivní kanonýr Hruška, nejdříve ve slibné šanci promáchl kotouč, poté mířil čepelí hole vedle. Zlín se dočkal vstřeleného gólu těsně před polovinou zápasu. Na trestnou lavici odešel Divíšek a střeleckou smůlu protrhl Veselý, když jeho rána skončila v chomutovské brance. Vyrovnání viselo ve vzduchu při další přesilovce a domácí děkovali brankáři Řehořovi, který zlikvidoval střely Veselého a Lešky. Zlínští srovnali ve druhé dvacetiminutovce tempo a příliš nescházelo, aby byl na ukazateli skóre nerozhodný stav.

Zlínští promarnili ve třetí třetině dvě početní výhody a všechny příležitosti pochytal bezchybný Řehoř. Pro Berany přišel nečekaný úder v podobě inkasovaného gólu v přesilovce. V čase 49:49 minuty zachytil Šagát nepřesnou zlínskou rozehrávku u mantinelu a Jaroslav Svoboda v oslabení prostřelil Horčičku. Berani se nevzdali a v závěru třetího dějství otočili nepříznivý stav zápasu. Holík vyhrál buly a Melenovský chladnokrevně snížil. Závěrečné minuty základní hrací doby přinesly infarktové momenty. Nejdříve odmítl výhru pro Piráty Divíšek a poté trefil Balej břevno. Čajánek a spol. sáhli dvě minuty před závěrem k power-play a v čase 59:22 minuty přišel vyrovnávací gól! Čech na modré čáře poslal kotouč na Marušáka, který pumelicí prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

Prodloužení vážnější šanci nepřineslo, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Berani vyměnili na nájezdy gólmany a náhradník Kašík vychytal Svobodu a Bartečka. Na straně Zlína proměnili Honejsek i Holík a tým PSG si připsal na své konto bonusový bod.

Samostatné nájezdy: I. série Čech nedal, J. Svoboda nedal, II. série Honejsek 1:0, Balej 1:1, III. série: Holík 2:1, Bartečko nedal.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Jozef Balej - Radim Tesařík.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Skořepa (asistent trenéra Piráti Chomutov): "Nesehráli jsme špatné utkání. Úvodní třetinu jsme hráli dobře, aktivně a dostali jsme se do vedení 2:0. Ve druhé části jsme byli trochu v útlumu a neměli jsme dobrý pohyb. Ve třetí třetině jsme se dostali do vedení 3:1, a tento náskok jsme už neměli pustit. Bohužel jsme dnes ztratili dva body."

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín):"S dvěma body jsme spokojeni, neboť jsme stahovali náskok Chomutova z 0:2 a 1:3. Myslím si, že zápas byl v rovnovážném stavu vyrovnaný, dva góly jsme dostali v přesilovce a jeden v oslabení. Za průběh utkání jsme si bod zasloužili a samostatné nájezdy je vždy už loterie."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY