neděle 27. října 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Drama s Oceláři rozsekly v neprospěch Beranů až nájezdy, rozhodl třinecký veterán Peterek

Hokejisté PSG Zlín prohráli v zápase 16. kola Tipsport extraligy s týmem Oceláři Třinec 2:3 po samostatných nájezdech. Vlachova družina byla v zápase hokejově lepším týmem, ale svou převahu nedokázala brankově vyjádřit. Zlín přestřílel soupeře v počtu střel 40:19, nicméně nakonec bere jen bod. Přitom Oceláři vedli 2:0, ale domácí dokázali po velkém tlaku před třetí sirénou srovnat. O vítězi nakonec rozhodly až nájezdy, v nich se trefil pouze Peterek. Beranům nepomohl ani náhradní brankář Libor Kašík a útočník Antonín Honejsek, kteří strávili celý zápas na lavičce náhradníků. Branky zaznamenali Jaroslav Balaštík a Pavel Kubiš. Tým PSG hraje v pátek na ledě Karlových Varů, v neděli poté doma přivítá Pardubice.

2:3sn
(0:1, 1:1, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 33. min Balaštík (Ondráček, Urbanec), 56. Kubiš (Čajánek) - 5. Roth (Polanský), 28. Martin Růžička (Bonk, Hrabal), rozhodující nájezd Peterek. Rozhodčí: Husička, Minář - Jindra, Skopal. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:0. Diváci: 4 750. Střely na branku: 40:19. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.

Berani Zlín: Horčička (na nájezdy Kašík) - Marušák, Řezníček, Zámorský, Urbanec, Tesařík, Horák - Balaštík, Leška, O. Veselý - Kubiš, Čajánek, Holík - Okál, Melenovský, Ondráček - na nájezdy Honejsek. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík, Hrazdira.

HC Oceláři Třinec: Hrubec - Galvas, Hrabal, Linhart, Roth, Zíb, Kania, Foltýn - Zagrapan, Bonk, Martin Růžička - Rákos, Polanský, D. Květoň - Varaďa, Peterek, Matuš - Rufer, Marek Růžička, Gorshkov. Trenéři: Kalous, Marek.

Úvodní patřila patřila Zlína, který svou převahu gólově nevyjádřil. Ve třetí minutě se dostal před gólmana Hrubce kanonýr Balaštík, ale třineckého brankáře nepřekonal. Hosté se vymanili ze zlínského tlaku v 5. minutě a hned šli do vedení. Obránce Roth prostřelil Horčičku střelou za modrou čárou. Třinec se ubránil oslabení, když za katr odešel Zagrapan. V polovině úvodní třetiny fauloval Zíb ve vyloené šanci Lešku a rozhodčí nařídili trestné střílení. Elitní centr Beranů však na Hrubce nevyzrál, třinecký gólman bekhendový blafák vystihl. Hosty držel v úvodním dějství bezchybný Hrubec, který zlikvidoval šance Čajánka a Marušáka. Hosté mohli zvýšit v přesilové hře, ale Horčička domácí tým podržel. V závěru utkání Polanský vyprovokoval strkanici před zlínskou svatyní, ale třinecký útočník se nechtěl v souboji s Kubišem prát. Berani v závěru promarnili další početní výhodu.

Rovněž začátek druhé třetiny patřil Zlínu. Berani si vytvářeli šance, ale s koncovkou byli na štíru. Oceláři udeřili z první akce v prostředním dějství, když propálil Horčičku Martin Růžička. Domácí se poté ubránili čtyřminutovému oslabení a hříšník Balaštík udeřil po návratu na led z trestné lavice. Zlínský kanonýr propálil Hrubce přesnou střelou mezi Hrubcovy betony. V závěru třetiny bylo rušno na obou stranách, příležitost Peterka chytil Horčička a Holík těsně minul tyč. Berani měli výhodu dvojnásobné přesilovky, která se přesunula do třetí části.

V závěrečné třetině zápas gradoval. Domácí již neměli takovou převahu jako v předchozích dvou třetinách, ale dotírali na bránu Hrubce s cílem vyrovnat. Nakonec se to podařilo čtyři minuty před třetí sirénou. Po velkém tlaku zlínského mužstva v závěru skóroval Kubiš, který si počkal na střelu a švihem pod horní víko nedal Hrubcovi šanci. V posledni minutě se vyznamenal Horčička, který kryl stoprocentní příležitost Martina Růžičky. Zápas dospěl do prodloužení a v něm největší šanci po hrubé chybě Zlína spálil Polanský. Zlín se pokusil soupeře zaskočit při nájezdech tím, že do brány nasadil náhradníka Kašíka. Nakonec ze všech nájezdníků uspěl pouze třinecký veterán Peterek ve třetí sérii. Zlínští útočníci Čajánek, Holík a Honejsek vyšli naprázdno.

Samostatné nájezdy: I. série Polanský nedal, Čajánek nedal, II. série Martin Růžička nedal, Holík nedal, III. série Peterek 1:0, Honejsek nedal.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Jaroslav Balaštík - Martin Růžička.

Nejlepší tři hráči podle www.hokej.zlin.cz: Martin Růžička, Jaroslav Balaštík, Luboš Horčička.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Po dvě třetiny jsme byli lepším mužstvem, zatímco Třinec byl hodně efektivní v útoku. Mají velmi šikovné hráče, nabídnete jim jednu příležitost, kterou dokáží proměnit. V poslední třetině jakoby nám došla šťáva. Nakonec jsme rádi, že jsme vyrovnali na 2:2. A to nás ještě podržel brankář Luboš Horčička, jemuž musíme poděkovat, že vyčapal v závěrečné minutě velkou šanci hostů. V penaltách byli hráči Třince zručnější a mají dva body. Za průběh a předvedený výkon jsme si alespoň bod zasloužili."

Jiří Kalous (trenér HC Oceláři Třinec): "Odvážíme si ze Zlína velmi cenné body vzhledem k samotnému průběhu utkání, kdy domácí byli aktivnější a tlačili se do brány. My jsme využili několik šancí, kdy nám to tam spadlo. Byli jsme dnes produktivnější na rozdíl od předchozích zápasů a výsledek jsme uhájili."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY