neděle 14. října 2012 | Zlin Press - Roman Ordelt

Tým PSG Zlín o víkendu neuspěl a prohrál v zápase o přední příčky s Plzní

Hokejisté PSG Zlín prohráli v utkání 12. kola Tipsport extraligy s Plzní 1:4. Utkání bylo soubojem o přední příčky v tabulce a vítězně z něho vyšli Západočeši. Vlachova družina dokázala zásluhou Filipa Čecha v 6. minutě vyrovnat, ale poté skórovali po chybách v domácí obraně jen plzeňští hráči. Berani neuspěli ve druhém domácím utkání v řadě. Zlín neumí na Plzeň zahrát, neboť Západočeši vyhráli již devátý vzájemný zápas v řadě během základní části. Tým PSG hraje v pátek doma s Pardubicemi.

12. kolo / neděle 14. 10. 2012 / 18:15
Berani Zlín Zlín - HC ŠKODA Plzeň Plzeň
1:4
(1:1, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 6. min F. Čech (Leška, Hamrlík) - 3. Gulaš (Martin Straka, Balej), 24. Martin Straka (GUlaš, Vlasák), 29. Kratěna (St. Pierre, Lev), 42. Kratěna (Lev). Rozhodčí: Jeřábek, Šír - M. Čech, Dřínovský. Vyloučení: 6:10. Využití: 0:1. V oslabení: bez. Diváci: 3 551. Střely na branku: 32:27. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.

Berani Zlín: Horčička (29. min J. Sedláček) - Zámorský, Řezníček, Hamrlík, Linhart, Matějíček, Horák - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - Kubiš, Holík, F. Čech - Z. Okál ml., Melenovský, Ondráček. Trenéři: Rost. Vlach, Jurik a Hrazdira.

HC ŠKODA Plzeň: Rask - Ševc, J. Jeřábek, Marušák, St. Pierre, Slovák, Jiří Hanzlík - Gulaš, Martin Straka, Vlasák - Kratěna, Jan Kovář, Pletka - Balej, Havlíček, Dvořák - Petruška, Pitule, Lev. Od 43. minuty navíc M. Heřman. Trenéři: Razým a Michal Straka.

Trenér Zlína Rostislav Vlach poslal útok kapitána Petra Čajánka na elitní řadu Straky. V první šanci se ocitl po chybě v domácí obraně hostující Balej, ale brankář Horčička byl na místě. Vzápětí odešel za katr Melenovský a Západočeši úvodní přesilovku využili za pouhých osm vteřin. Střelu Straky od modré čáry úspěšně tečoval Gulaš. Vedoucí branka hosty povzbudila a po rychlém přečíslení netrefil puk Balej. Zatímco Köhler po buly brankáře Raska ještě nepřekonal, v 6. minutě se domácí ochozy radovaly. Sváteční střelec Čech překonal přízemní střelou finského gólmana. Domácí vyrovnávací branka povzbudila, do slibné šance si najel z mezikruží Řezníček, ale podobně jako Holík neskóroval. V polovině desáté minuty zahákoval Marušák ve středním pásmu Okála, v následné početní výhodě mohli strhnout vedení na domácí stranu Honejsek a Hamrlík, ale Plzeň se ubránila. V 17. minutě se blýskl čtvrtý domácí útok, když Melenovský po hezké kombinační akci nepropálil Raska. Domácí tlak v závěru třetiny sílil a podpořil ho ještě prohřešek Pletky. Před první sirénou se prodral do velké šance Honejsek, kotouč si dal na bekhend, ale míříl vedle.

Hosté vstoupili i do druhé dvacetiminutovky lépe. Berani chybovali ve 24. minutě ve středním pásmu, puku se zmocnil Straka a svůj nájezd mazácky proměnil střelou nad Horčičkovu vyrážečku. Domácím se nedařily přesilovky, další vyšla nazmar při prohřešku Jeřábka. V polovině zápasu přišel třetí inkasovaný gól, když po pravé straně ujel Pletka a vyhnal Horčičku předčasně ze zlínské svatyně. Berani nehráli dobře a pokud si vypracovali příležitosti, narazili na zeď v podobě finského brankáře. Vítěz Stanley Cupu z Bostonu zneškodnil šance Čecha, Čajánka a Melenovského. Do slibné pozice se dostal při avizovaném vyloučení bek Matějíček, ale místo střely volil přihrávku na spoluhráče. Indiáni z Plzně dali z minima příležitostí dva góly a domácí hráče předčili úspěšností v koncovce.

Domácí vyrobili na začátku třetí třetiny další chybu v obraně, puku se zmocnil Lev a po jeho nahrávce zívala na Kratěnu odkrytá brána. Zlín se poté ubránil přesilovce Indiánů a v 47. minutě se dostal do rychlého přečílení, ale opět narazil na výborného Raska. Zuby si na něm vylámal Melenovský. Zlínská mizérie pokračovala i při více než minutové přesilovce pět na tři, ale Berani byli s přesnou kombinací a koncovkou na štíru. Škodovka se bez problémů ubránila a Vlachova družina vyšla ze dvou víkendových zápasů na domácím ledě bez bodu.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Marek Melenovský - Milan Gulaš

Nejlepší tři hvězdy utkání podle www.hokej.zlin.cz: Tukka Rask, Ondřej Kratěna, Marek Melenovský

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "První třetina byla vyrovnaná. Škoda, že jsme neproměnili vyloženou šanci v závěru úvodního dějství. Plzeň ukázala velkou kvalitu z brejkových situací, dva góly padly po těchto situacích. Za nepříznivého stavu 1:3 to bylo pro nás velmi těžké. V šatně jsme měli k hráčům před závěrečnou třetinou řeč. Chtěli jsme se vrátit do utkání, ale čtvrtá branka nás srazila. Poté se zápas prakticky pouze dohrával. Plzni velmi dobře zachytal brankář Rask. Gratuluji soupeři k zasloužené výhře."

Michal Straka (asistent trenéra HC Škoda Plzeň): "Z minima jsme vytěžili maximum. První gól z přesilovky, poté jsme proměnili brejky a při čtvrtém gólu se nám povedla kombinace. Naše hra nebyla dobrá především v prvních dvou třetinách. Podržel nás skvělý gólman Rask, podal vynikající výkon a zejména díky němu vezeme ze Zlína tři cenné body."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY