pátek 29. listopadu 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Hokejisté PSG porazili v neuvěřitelném zápase lídra extraligy a ukončili bodovou sérii Sparty!

BRAVO! Hokejisté PSG Zlín porazili v utkání 25. kola Tipsport extraligy pražskou Spartu 6:5, i když prohrávali po první třetině 1:4! Vicemistrům se podařil v dramatickém zápase nevídaný obrat. Během úvodních pěti minut druhé třetiny otočili čtyřmi góly nepříznivý stav ve svůj prospěch. Lídr extraligy ještě srovnal krok, ale závěr patřil Zlínu. V čase 58:45 vstřelil vítězný gól obránce Petr Zámorský. Další góly zaznamenali Radim Tesařík, Antonín Honejsek, Jaroslav Balaštík, Petr Leška a Filip Čech. Sparta poprvé po čtrnácti zápasech zásluhou Zlína nebodovala. Na tento hokejový večer se bude dlouho vzpomínat!

25. kolo / pátek 29. 11. 2013 / 17:30
Berani Zlín Zlín - HC Sparta Praha Sparta
6:5
(1:4, 4:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 4. min Tesařík (Honejsek, Čajánek), 21. Honejsek (Čajánek, Köhler), 23. Balaštík (Leška), 25. Leška (O. Veselý), 26. Čech (Holík), 59. Zámorský (Leška) - 5. Pilař (Ton), 9. Rolinek (Hlinka, Ton), 18. Švrček (Krejčík, I. Rachůnek), 19. Pilař (Hlinka, Klimek), 38. Pech (Kubát, Krejčík). Rozhodčí: Pešina, Kalivoda - Hejl, Kajínek. Vyloučení: 9:9 Využití: 2:3. Diváci: 5 150. Střely na branku: 37:31. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 5:4, 5:5, 6:5.

Berani Zlín: Horčička (19. min Štůrala) - Marušák, Horák, Zámorský, Řezníček, Tesařík, Urbanec - Balaštík, Leška, O. Veselý - Kubiš, Holík, Čech - Honejsek, Čajánek, Köhler - Ondráček, Melenovský, P. Sedláček. Trenéři: R. Vlach, Jurík, Hrazdira.

HC Sparta Praha: Král (26. min Pöpperle) - Pilař, Krejčík, Švrček, Kubát, Sičák, Philipp, Gřegořek - P. Ton, J. Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Přibyl, I. Rachůnek - Forman, Simon, T. Rachůnek. Trenéři: Jandač a Moták.

Sparta vyrukovala do zápasu ve Zlíně s náhradním brankářem Králem, který nastoupil k premiérovému zápasu v české extralize. Zlín měl velmi dobrý vstup do utkání, když využil přesilovou hru po parádní akci, po přihrávce od Honejska zůstal zcela nepokrytý obránce Tesařík, který zakončil do odkryté sparťanské brány. Pražané oplatili stejnou mincí, početní výhodu využil Pilař, jehož lehké nahození na Horčičku skončilo ve zlínské brance. Druhý gól lídra extraligy padl rovněž ve využité početní výhodě, kapitán Rolinek zakončoval po nahrávce od Hlinky do prázdné brány. Rušná situace nastala v 17. minutě, Berani hráli další přesilovku, kotouč vypadl po střele Zámorského sparťanskému gólmanovi, Čajánek dorážel a před Králem se strhla potyčka. Zlínští poté promrhali více než minutovou výhodu pět na tři. A přišel trest, sotva naskočil Švrček na led, dostal ideální přihrávku od Krejčíka a prostřelil Horčičku. Hosté přidali před první sirénou ještě čtvrtý gól, při signalizované výhodě rozebrali domácí obranu a Pilař zaznamenal druhou trefu v zápase. Sparta zásluhou dvou slepených gólu uštědřila Zlínu v závěru první části tvrdý direkt.

Zlínu se podařil na začátku druhé třetiny neskutečný obrat. Během pěti minut otočil nepříznivý stav a dostal se do vedení! Nejdříve Honejsek kuriózně tváří usměrnil kotouč, když předtím Král vyrazil střelu Čajánka. Kontaktní gól vstřelil kanonýr Balaštík a vyrovnání zařídil v přesilové hře Laška. Elitní centra Zlína potrestal faul Tomáše Rachůnka. Obrat z říše snů dokonal v čase 25:38 minuty Čech, který vyhnal nejistého Krále na střídačku a jeho mís zaujal zkušený Pöpperle. Sparta se z tvrdého k.o. ve druhé části vzpamatovala až v polovině třetiny, ale střídající gólman Štůrala zlínské barvy podržel. Postupem času Pražané vyrovnali hru a ještě před druhou sirénou srovnali krok. Potřetí využili početní výhodu, když se trefil ostrou střelou z těžkého úhlu Pech.

Dramatický zápas gradoval ve třetí třetině a přiváděl diváky do varu a častokrát je zvedla ze sedadel. Na obou stranách se vyznamenali střídající gólmani, kteří podrželi oba týmy. Diváci se už radovali ve 43. minutě po bombě obránce Marušáka od modré čáry, ale kotouč se odrazil jen od tyčky. Pražané poté čtvrtou přesilovku nevyužili. Zlínští měli při dvojnásobném vyloučení hostů v 54. minutě půldruhé minuty výhodu přesilovky pět na tři, ale nesehráli ji vůbec dobře. Těžké chvíle pro Berany přišly vzápětí při faulu Balaštíka. Domácí mužstvo opět podržel výborný Štůrala, který drtivému tlaku Sparty odolal. Vítězný gól Zlína přišel těsné před třetí sirénou. V čase 58:45 minuty po vyhraném buly od Lešky poslal nechytatelnou ránu obránce Zámorský, který trefil přesně pravý horní růžek Pöpperlovy brány! Sparta v závěru sáhla k power-play, půl minuty hrála dokonce šest na čtyři po vyhození kotouče od hole Horáka, ale obětavě hrající Berani se ubránili. Ovace zlínského publika mohly propuknout naplno!

Nejlepší vyhodnocení hráči: Petr Leška - Karel Pilař.

Nejlepší hráči podle www.hokej.zlin.cz: Petr Leška, Tomáš Štůrala, Antonín Honejsek.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "„Zápas měl dramatičnost, velké zvraty a v jednotlivých třetinách se vedení přelévalo z jedné strany na druhou. V závěru jsme byli šťastnějším týmem, neboť jsme dali vítězný gól. Za průběh zápasu a bojovnost jsme si tři body zasloužili. Mužstvo se semknulo i za nepříznivého stavu, bojovalo a dotáhlo zápas se silným soupeřem, jako je Sparta, do vítězného konce. Výhry si velmi vážíme. Brankář Tomáš Štůrala chytil příležitost za pačesy a jeho výkon nám pomohl k obratu."

Zdeněk Moták (asistent trenéra HC Sparta Praha): "Lehce nabytý náskok v první třetině jsme lehce pozbyli během pěti minut na začátku druhé třetině. Viděli jsme kvalitní zápas plný osobních střetů, dobrých hokejových akcí samozřejmě s kvalitní diváckou kulisou. Byl to dobrý zápas a Zlín zaslouženě vyhrál. Potřebovali jsme, aby si Tomáš Pöpperle odpočinul, proto jsme poslali do branky mladého Tomáše Krále. To se nám nevyplatilo, neboť ostatní hráči mu příliš nepomohli."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY