pátek 13. prosince 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Hokejisté PSG Zlín odevzdali všechny body Karlovým Varům, Berani zabrali až v závěru

Hokejisté PSG Zlín prohráli v zápase 30. kola Tipsport extraligy na domácím ledě s Energií Karlovy Vary 2:4. Vicemistři vyšli po deseti domácích zápasech bodově naprázdno. Zlínu vůbec nevyšly úvodní dvě třetiny, neboť v 33. minutě prohrával již 0:3. Dva góly hostů vstřelil bývalý zlínský útočník Stanislav Balán. Čajánka a spol. postavil na nohy teprve gól v závěru druhé třetiny. Berani v závěru bojovali, nicméně na body nedosáhli. Zlínu nevyšla závěrečná power play, osmnáct vteřin před třetí sirénou inkasoval čtvrtý gól. Branky zaznamenali Patrik Urbanec a Jiří Marušák. Tým PSG Zlín hraje v neděli televizní zápas v Pardubicích, poté následuje reprezentační přestávka.

2:4
(0:1, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 40. min Urbanec (Čajánek), 51. Marušák (Leška, O. Veselý) - 13. Balán (Zaťovič, Bičánek), 30. Balán (Drtina, Zaťovič), 33. Pohl (Zaťovič, Balán), 60. Vachovec (Micka, Zaťovič). Rozhodčí: Šír, Mikula - Bryška, Lučan. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 3 924. Střely na branku: 31:25. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4.

Berani Zlín: Horčička - Marušák, Urbanec, Zámorský, Horák, Valenta, Řezníček - Balaštík, Leška, O. Veselý - Kubiš, Holík, Čech - Honejsek, Čajánek, Köhler - Okál, Melenovský, P. Sedláček. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík, Hrazdira.

HC Energie Karlovy Vary: Závorka - Rýgl, Bičánek, Schusser, Drtina, Dresler, Gulaši - Pohl, Balán, Zaťovič - Hovorka, Vachovec, Dlouhý - Micka, R. Vlach, Kytnár - M. Latál, R. Hruška, Koblasa. Trenéři: Mlejnek, J. Kverka st., Kněžický.

Utkání Zlína s Karlovými Vary mělo slavnostní předehru, neboť Ondřej Veselý nastoupil k jubilejnímu 900. zápasu v nejvyšší soutěži. V sestavě Beranů scházel obránce tesařík, kterého skolila angína. Úvodní třetina příliš vzruchu nepřinesla. Ve 3. minutě se zjevil před Horčičkou osamocený bek Schusser, ale zlínský brankář zasáhl na poslední chvíli betonem. Domácí měli v 6. minutě výhodu úvodní přesilové hry, ale sehráli ji žalostně. Zatímco Zlín zaváhal, Vary dokázaly početní výhodu využít při faulu Okála. Tečovaný puk z hole Balána propadl k pravé tyčce dříve, než byla brána posunutá. Zlínští hráli nepřesně a gólman Závorka příliš práce neměl. Rovněž druhá přesilovka v domácím provedení byla žalostná.

Druhá třetina obraz příliš nezměnila. Berani se trápili a předváděli sotva extraligový výkon. Energie využila i druhou přesilovku po faulu Marušáka, který obdržel čtyřminutový trest. Osm vteřin před jeho závěrem střílel Balán v polovině zápasu do odkryté brány. Zlín inkasoval za necelé tři minuty potřetí, odražený puk od zadního mantinelu uklidil do domácí svatyně Pohl. Čajánek a spol. se vzchopili těsně před druhou sirénou, kdy Urbanec napřáhl od modré čáry a puk propadl s tečí Závorkovy lapačky za brankovou čáru.

Zlín přežil na začátku třetího dějství nejdříve 21 vteřin dvojnásobné oslabení a po vyloučení Čecha pokračovala přesilovka Energie pět na tři dalších 49 vteřin. Domácí se ubránili, začali více bruslit a dokázali zlepšeným výkonem zdramatizovat utkání. V čase 50:50 minuty padl kontaktní gól, neboť obránce Marušák se trefil přesnou ránou od modré čáry. Berani dali všechny síly do útoku a hosté byli pod velkým tlakem. Zlínu k vyrovnání nepomohla ani přesilová hra a v samotném závěru hra bez brankáře. Energie se ubránili a osmnáct vteřib před třertí sirénou zpečetil výhru hostů střelou do prázdné brány Vachovec. Karlovy Vary vyhrály ve Zlíně za tři body po dlouhých šesti letech, naposledy se to Západočechům podařilo v prosinci 2007 po výsledku 6:4.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Ondřej Veselý - Stanislav Balán.

Nejlepší tři hráči podle www.hokej.zlin.cz: Martin Zaťovič, Stanislav Balán, Jiří Marušák.

Ohlasy trenérů

Rostislav Vlach (první trenér PSG Zlín): "Dnešní zápas rozhodly přesilové hry, které nám vůbec nešly. Naopak soupeř z nich vytěžil dva góly. Rovněž start do zápasu nebyl z naší strany vůbec ideální a Karlovy Vary zaslouženě vyhrály. Dlouhé přestávky nám vůbec nesvědčí, hráčům chvíli trvá než se dostanou do tempa."

Jaromír Kverka st. (asistent trenéra HC Energie Karlovy Vary): "Naposledy tady Vary vyhrály za tři body v roce 2007 a tuto bilanci jsme chtěli přepsat. Dvě třetiny byly z naší strany velmi dobré. Podařilo se nám gólově odskočit díky dvěma využitým přesilovkám do tříbrankového náskoku. Bohužel ke konci třetiny jsme ve vlastní přesilovce inkasovali. Věděli jsme, že nás nečeká ve třetí třetině nic lehkého, což se potvrdilo. Zlín měl v závěru drtivou převahu, hrálo se prakticky pouze v naší třetině. Inkasovali jsme gól sedm minut před sirénou na 2:3, nicméně výhru jsme uhájili až do konce."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY