neděle 15. prosince 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Vicemistři porazili potřetí v sezoně Pardubice, o výhru se postarali výborný gólman Kašík a Köhler v nájezdech

Hokejisté PSG Zlín vyhráli v zápase 31. kola Tipsport extraligy na ledě ČSOB Pojišťovny Pardubice 2:1 po samostatných nájezdech. Čajánek a spol. porazili v letošní sezoně Východočechy již potřetí. Hvězdou utkání byl brankář Libor Kašík, který se vrátil na extraligový led po téměř měsíci a předvedl řadu skvělých zákroků. Východočeši se ujali vedení před polovinou zápasu, ale Berani otočili utkání ve svůj prospěch. Nejdříve vyrovnal v 53. minutě při přesilovce střelou od modré čáry Petr Zámorský a v samostatných nájezdech rozhodl Bedřich Köhler. Kašík za svá záda nepustil ani jeden gól a potřetí se zaskvěl při nájezdech. Extraliga má nyní vánoční přestávku, tým PSG Zlín hraje 26. prosince doma s Brnem.

31. kolo / neděle 15. 12. 2013 / 18:20
HC Dynamo Pardubice Pardubice - Berani Zlín Zlín
1:2sn
(0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 28. min T. Zohorna (Somík, V. Kočí) - 53. Zámorský (Holík, Urbanec), rozhodující samostatný nájezd Köhler. Rozhodčí: Mikula, Minář - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 5:7, navíc Čajánek (Zlín) na 10 minut. Využití: 1:1. Diváci: 6 552. Střely na branku: 36:18. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

HC Dynamo Pardubice: Hudáček - Benák, Ďaloga, Píša, V. Kočí, Gregorc, Čáp - Radil, Kousal, T. Nosek - Kolář, T. Zohorna, Somík - Tybor, Nahodil, Endál - Rys, Moučka, Semorád. Trenéři: Venera a M. Říha ml.

Berani Zlín: Kašík - Marušák, Urbanec, Zámorský, Horák, Valenta, Řezníček - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Holík, F. Čech - Okál, Čajánek, O. Veselý - Ondráček, Melenovský, Kubiš. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Trenér PSG Rostislav Vlach přeskupil po nevydařeném zápase s Karlovými Vary složení jednotlivých útoků, přičemž Köhler se vrátil do elitního Leškova útoku. V brance dostal tentokrát přednost druhý gólman Kašík. V sestavě scházel nemocný obránce Tesařík. Zlínští šli hned v první minutě do dvojnásobného oslabení, na trestnou lavici zamířili současně Veselý a Horák za hákování. Dvouminutová přesilovka Pardubic byla za necelou minutu zredukována na hru čtyři proti třem, neboť Marušáka fauloval Radil a hostům se dýchalo lépe. Navíc v kratké početní výhodě pro Zlín trefil obránce Urbanec ranou od modré čáry břevno. V 9. minutě se prodral do šance Köhler, ale Hudáček byl připraven. Následně odešel na trestnou lavici za hákování Řezníček a domácí hráli další přesilovou hru. Největší šanci si vytvořil Somík, naštěstí Kašík ve spolupráci s obráncem Horákem zastavili kotouč před brankovou čárou. Pardubice měly více ze hry, Berani Hudáčka v domácí brance příliš neohrozili. Zlínské podržel Kašík, který zlikvidoval dvě slibné šance Endála. Diváci se nedočkali branky během úvodní třetiny ani na jedné straně, hrál se hodně urputný hokej s řadou osobních soubojů.

Zlín měl na začátku druhé třetiny výhodu přesilovky, ale paradoxně největší šanci měli domácí zásluhou Zohorny, který se natlačil až před Kašíka. Hosté poté uzamkli soupeře v obranném pásmu, ale finální přihrávce scházela přesnost. Pardubice marně dobývaly zlínskou bránu, zatímco Berani sázeli na rychlé brejky. Vlachova družina se soustředila na urputnou defenzivu, přesto v 28. minutě inkasovala. Domácí využili přesilovou hru zásluhou Zohorny, který využil zmatek před Kašíkem. Vedoucímu gólu předcházela Kočího střela a dorážka Somíka, která netrefil kotouč před prázdnou bránou. Domácí si vynutili tlakem v útočné třetině faul a za katr odešel Marušák. Východočeši byli hodně aktivní, Radil se neprosadil ani nadvakrát dorážkou zblízka. Ve 33. minutě se vyznamenal Kašík, který kryl samostatný nájezd Noska. Pardubický forvard po kličce do forhendu vystřelil, ale gólman Zlína kotouč vyrazil. Před druhou sirénou se ocitl ve slibné příležitosti Honejsek, ale přestřelil.

Pardubice promarnily ve 44. minutě zvýšení jednogólového náskoku. Ďaloga minul při přesilovce kotouč před prázdnou brankou. Berani si vytvořili nápor po faulu Zohorny, dvakrát nebezpečně na Hudáčka vystřelil Řezníček. Naděje týmu PSG Zlín na bodový zisk držel Kašík, bravurně zlikvidoval šance Noska a Zohorny. Berani se dočkali kýženého vyrovnání v 53. minutě, když za pouhých 17 vteřin využil přesilovku obránce Zámorský tvrdou střelou od modré čáry. Pět minut před třetí sirénou minul bránu ostrou ránou Kolář a zápas dokráčel do prodloužení.

V nastaveném čase branka nepadla, a tak rozhodly až nájezdy. V nich potřetí vychytal výhru pro Zlín výborný gólman Kašík, který zlikvidoval všechny nájezdy domácích nájezdníků. Jediným úspěšným střelcem byl Köhler, který Hudáčka parádně vymíchal kličkou do forhendu. Tým PSG Zlín porazil v letošní sezoně Pardubice i potřetí v řadě a vybojoval dva cenné body.

Samostatné nájezdy: I. série Kolář nedal, Holík nedal, II. série Nosek nedal, Köhler 0:1, III. série: Kousal nedal.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Július Hudáček – Libor Kašík.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (hlavní trenér HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): "O naší prohře rozhodla špatná koncovka. Hráli jsme aktivně a připravili jsme si řadu vyložených šancí. V zakončení nám však chyběl větší důraz. Z tolika střel dát jen jeden gól, to je prostě málo. Opět se nám nepovedly nájezdy, přestože se jim na tréninku věnujeme."

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Vyhrálo šťastnější mužstvo, neboť Pardubice hrály velmi dobře. Po většinu utkání jsme čelili velkému tlaku. Ten jsme ustáli jen díky dobré defenzivě a gólmanu Kašíkovi. Díky tomu jsme pořád ztráceli jen jeden gól a čekali na svou šanci, která nakonec přišla. V nájezdech to bylo už jen o štěstí, za dva body jsme samozřejmě rádi."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY