čtvrtek 26. prosince 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Zlín prohrál na domácím ledě s Kometou. Berani promarnili přesilovky a vyšli naprázdno

Hokejisté PSG Zlín prohráli v zápase 32. kola Tipsport extraligy na domácím ledě s Kometou Brno 1:4, když před vyprodaným ZS Luďka Čajky promrhali dvě přesilové hry pět na tři. Hosté rozhodli o výhře dvěma brankami na přelomu 30. a 31. minuty. Zlín snížil ještě ve druhé třetině zásluhou kanonýra Jaroslava Balaštíka, nicméně kontaktní gól nevstřelil. Moravské derby sledovala rekordní návštěva letošní sezony ve Zlíně, v ochozech se tísnilo sedm tisíc fanoušků a zimní stadion ve Zlíně byl poprvé beznadějně zaplněný do posledního místa. Tým PSG Zlín hraje v sobotu 28. prosince v pražské O2 aréně se Slavií.

32. kolo / čtvrtek 26. 12. 2013 / 15:30
Berani Zlín Zlín - HC Kometa Brno Kometa Brno
1:4
(0:1, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 36. min Balaštík (Kubiš, Leška) -8. Vondráček, 30. J. Káňa II (Kováčik, Němec), 31. Burian, 59. T. Svoboda (Žižka, D. Nosek). Rozhodčí: Husička, R. Čech - Jindra, Skopal. Vyloučení: 10:8, navíc Kubiš (Zlín) a Kováčik (Brno) na 10 minut. Využití: 0:2. Oslabení: 0:1. Diváci: 7 000 (vyprodáno). Střely na branku: 27:37. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4.

Berani Zlín: Kašík - Marušák, Urbanec, Zámorský, Horák, Řezníček, Valenta - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Holík, F. Čech - Okál, Čajánek, O. Veselý - Ondráček, Melenovský, Kubiš. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík, Hrazdira.

HC Kometa Brno: Čiliak - D. Nosek, J. Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka - J. Svoboda, Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - Š. Novotný, Koreis, Burian - Vondráček, H. Zohorna, Wasserbauer. Trenéři: Kýhos, Pešout, Beran.

Trenér Rostislav Vlach poslal do derby s Kometou sestavu jako v předchozím zápase s Pardubicemi. Chyběl opět zkušený obránce Tesařík, který se zranil těsně před zápasem. Od úvodního buly se hrálo před vyprodaným zimním stadionem ve vysokém tempu. Hned na začátku vyzkoušel pozornost gólmana Kašíka kapitán Čermák. V 7. minutě se ocitl sám před hostujícím brankářem Čiliakem domácí bek Řezníček, ale v rozhodující chvíli mu sklouzl kotouč z hole. Střelecký účet zápasu se otevřel v 8. minutě, po chybě ve zlínské obraně se k puku dostal Vondráček a prostřelil Kašíka. Domácí poté promarnili dvě přesilové hry, z toho 27 vteřin pět na tři. Zlín často chyboval v rozehrávce a po reprezentační přestávce se Berani tradičně dostávají pomalu do tempa.

Druhá třetina začala velkou šancí Köhlera, ale Čiliak byl na místě. Domácí družina měla při vyloučení Kempného a Koreise 90 vteřin výhodu přesilovku pět na tři. Berani uzamkli soupeře v obranném pásmu, ale z drtivého tlaku neskórovali. Dvě velké šance zahodil Köhler, od modré pálili Marušák se Zámorským, nicméně domácím chyběl pohyb a především nápad. Berani na bezchybného Čiliaka nevyzráli. Rovněž Kometa vzápětí nevyžila početní výhodu, přesto se radovala v polovině zápasu hned dvakrát. Prohřešek Marušáka již hosté potrestali, od modré čáry pálil Kováčik a střelu úspěšně tečoval za Kašíkova záda zlínský rodák Káňa. Za půldruhé minuty skórovalo Brno dokonce v oslabení. Obránce Urbanec chyboval a Burian střelou švihem pod víko zajistil pro hosty tříbrankové vedení. Berani se přece jen dočkali úvodní trefy v čase 35:44 minuty, když střelu Kubiše dorazil mezi Čiliakovy betony kanonýr Balaštík. Domácí po brance ožili, přesto po druhé siréně odcházeli do kabin s dvoubrankovým mankem.

Zlín kontaktní gól ve třetí části přes veškerou snahu nevstřelil. Čiliak zneškodnil střely Řezníčka i Melenovského. Právě gólman Komety vychytal všechny šance Beranů a postupem času se na hole zlínských hokejistů vkrádala nepřesnost a nervozita. V posledních deseti minutách trestná lavice nevychladla, po souboji Kubiše s Kováčikem rozhodčí udělili pro oba hráče osobní tresty, neboť shodili na led rukavice. Zatímco Čajánek a spol. dvojnásobnou početní výhodu nevyužil, Kometa ukázala Zlínu, jak využít tuto herní situaci. Po vyšachování obrany střílel přesně do odkryté brány Tomáš Svoboda. Vlachova družina prohrála podruhé v řadě doma, vánoční derby s Brnem vyznělo přesvědčivě pro Kometu.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Libor Kašík - Marek Čiliak.

Nejlepší tři hráči podle www.hokej.zlin.cz: Marek Čiliak, Vilém Burian, Pavel Kubiš.

Ohlasy trenérů

Rostislav Vlach (první trenér PSG Zlín): "Rozhodly v náš neprospěch přesilovky. Nevyužili jsme dvě početní výhody pět na tři, a tak jsme těžko mohli vyhrát. Přitom na začátku utkání byla hra vyrovnaná, nicméně poté jsme dostali góly po chybách v obraně. Za nepříznivého stavu 0:3 jsme výsledek těžko dotahovali, neboť Brno bylo lepším týmem. Zranil se nám před zápasem zkušený Radim Tesařík, který poté chyběl v přesilovkách a rovněž po herní stránce. Příliš obránců nemáme, možná si někoho stáhneme."

Karel Beran (asistent trenéra HC Kometa Brno): "V dnešním zápase rozhodovaly důležité momenty. Dvakrát jsme přestáli dlouhou přesilovku soupeře pět na tři. Klukům musím poděkovat za obětavost. Měli jsme slušný pohyb, dali jsme góly. Škoda, že jsme za stavu 3:0 neproměnili další tři, čtyři šance. Zlín toho využil a inkasovali jsme gól. Závěr a třetí třetinu jsme si již pohlídali a dotáhli zápas do úspěšného konce. Jakub Svoboda zápas nedohrál a podle prvních prognóz má zraněná žebra. Uvidíme, jak to s ním bude dále vypadat."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY