neděle 12. ledna 2014 | Zlin Press - Roman Ordelt

Vicemistři ze Zlína rozjetou Spartu nezastavili, v závěru chybělo k bodovému zisku i štěstí

Hokejisté PSG Zlín prohráli v zápase 38. kola Tipsport extraligy na ledě suverénního lídra extraligy pražské Sparta těsně 1:2. Pražané vedli již ve 12. minutě 2:0, nicméně Berani na začátku třetí třetiny snížili a v závěru utkání byli aktivnějším týmem. Přesto se Zlínu nepodařilo urvat bodový zisk a vyšli s prázdnou. Jediný gól zaznamenal Ondřej Veselý. Tým PSG Zlín nyní čeká série tří zápasů na domácím ledě, v úterý 14. ledna od 17:30 hodin hraje odložený duel s Vítkovicemi.

38. kolo / neděle 12. 1. 2014 / 17:00
HC Sparta Praha Sparta - Berani Zlín Zlín
2:1
(2:0, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 2. min Kumstát (Buchtele), 12. Přibyl (Klimek, I. Rachůnek) - 41. O. Veselý. Rozhodčí: Polák, Pavlovič (Slovensko) – Frodl, Charvát. Vyloučení: 5:6. Využití: bez. Diváci: 5 327. Střely na branku: 33:25. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

HC Sparta Praha: Pöpperle - Pilař, Krejčík, Sičák, Švrček, Kubát, Philipp, Polášek - P. Ton, J. Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Přibyl, I. Rachůnek - Forman, Simon, T. Rachůnek. Trenéři: Jandač a Moták.

Berani Zlín: Kašík - Marušák, O. Horák, Zámorský, Valenta, Matějíček, Řezníček - Okál, Čajánek, O. Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Holík, F. Čech - Ondráček, Fořt, Kubiš. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík a Hrazdira.

Sparta předvedla raketový nástup a po 70 vteřinách otevřela střelecký účet zápasu. Buchtele zpoza branky našel Kumstáta, který střelou po ledě trefil mezírku mezi Kašíkovýni betony. Pražané byli na začátku aktivní a hosté se bránili jen za cenu faulu. Po jednom z nich odešel na trestnou lavici Matějíček, střelu Krejčíka tečoval kapitán Rolinek, ale více práce měl zlínský gólman s pumelicí Pilaře od modré čáry. Domácí neodehráli dvě minuty v početní převaze, neboť po prohřešku Buchtele se hrálo čtyři na čtyři. Zlín však při krátké přesilovce domácího brankáře Pöpperleho vůbec neohrozil. V 8. minutě měl vyrovnání na holi Okál, následně si Kašík připsal úspěšný zákrok po střele Kumstáta při rychlém přečíslení. Ve 12. minutě našel Balaštík před sparťanským gólmanem Köhlera, který však trefil ze slibné šance pouze Pöpperleho beton. A domácí trestali, ve 12. minutě dorazil kotouč po Klimkově střele do sítě nad ležíčím Kašíkem nehlídaný Přibyl. Berani měli největší šanci úvodní třetiny ve 13. minutě, Leška vyslal do samostatného úniku Köhlera, ale zlínský křídelník mířil nepřesně. Domácí hráli v naprosté pohodě a mohli přidat i další góly. Kapitán Rolinek spálil jasnou tutovku, zívala na něho opustěná klec, ale orazítkoval jen břevno. Těsně před první sirénu neuspěl v zakončení ani Ivan Rachůnek.

Berani promarnili na začátku druhé části další přesilovku. Ivan Rachůnek se zapojil hned po návratu z trestné lavice do akce, ale Klimek mířil pouze do středu zlínské branky. Sparta sehrála početní výhodu daleko nebezpečněji, junior Simon zůstal nepokrytý u levé tyčky, naštěstí pro hostující barvy přestřelil. Hostům v zápase nešly vůbec přesilové hry, naprázdno vyšla i třetí početní výhoda. Závěr třetiny patřil Pražanům a Zlín mohl děkovat gólmanovi, že se náskok domácích nezvýšil. Kašík zneškodnil příležitosti Přibyla i Simona a odolal i při početní výhodě domácích po faulu Valenty.

Zlín dostal zpět do utkání ve 41. minutě Veselý. Domácí obrana zaváhala a zlínský forvard střelou do horního rohu branky nedal Pöpperlemu žádnou šanci. Sparta poté nepotrestala vyloučení Zámorského, velkou příležitost promarnil Klimek, který tváří tvář Kašíkovi neuspěl. Hosté byli po kontaktním gólu aktivnější a před Pöpperlem bylo pořádně horko. Veselý ve 49. minutě tentokrát ve slibné šanci minul, nepřesně mířil Čajánek. Čas rychle běžel, Vlachova družina se ubránila oslabení při trestu Holíka. V závěru domácí špatně vystřídali, měli šest hráčů na ledě a nabídli hostům velkou šanci. Tým PSG si vzal oddechový čas, odvolal gólmana a poslal na led šest bojovníků. Zlín při power play i přesilovce bušil na bránu Pöpperleho, ale v poslední minutě spálil gólovou šanci Čajánek, který netrefil odkrytou klec.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Jan Buchtele - Libor Kašík.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (asistent trenéra HC Sparta Praha): "Chtěli jsme do utkání dobře vstoupit, což se nám v posledních zápasech nedařilo. Po úvodní třetině jsme vedli již 2:0, což bylo výborné. Škoda, že jsme nedokázali přidat třetí branku. Zkomplikovali jsme si situaci tím, že jsme přihráli na gól Zlína."

Rostislav Vlach (první trenér PSG Zlín): "Sparta měla v první polovině utkání určitě navrch, hrála výborně a vytvořila si šance. My jsme byli rádi, že jsme dostali jen dva góly. Postupem času se hra vyrovnala. Ve třetí třetině jsme měli šance, ale bohužel jsme je nevyužili. Soupeř vyhrál zaslouženě."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY