neděle 26. ledna 2014 | Zlin Press - Roman Ordelt

Vicemistři porazili poprvé v sezoně Třinec a získali veledůležité tři body!

Hokejisté PSG Zlín porazili v zápase 42. kola Tipsport extraligy Třinec 3:2 a připsali si prvni výhru nad Oceláři v letošní sezoně. Přitom Berani vedli v 15. minutě již 2:0, ale hosté se dostali do utkání kontaktním gólem při vlastním oslabení. Třinec byl ve třetí třetině lepším týmem, srovnal stav, ale vítězný gól Zlína přišel v čase 55:55 minuty. Branky zaznamenali Bedřich Köhler 2 a Jiří Marušák. Tým PSG Zlín hraje v úterý 28. ledna v Karlových Varech.

3:2
(2:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. min Marušák (Leška, Kotvan), 15. Köhler (Urbanec, Tesařík), 56. Köhler (Leška) - 37. Galvas (Orsava), 49. Rákos (Peterek, Havel) Rozhodčí: Šindler, Jeřábek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4 599. Střely na branku: 23:45. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

Berani Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Tesařík, Urbanec, Řezníček, Valenta - Balaštík, Leška, O. Veselý - Okál, Čajánek, P. Sedláček - J. Ondráček, Holík, Köhler - Honejsek, Melenovský, Kubiš. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík, Hrazdira.

HC Oceláři Třinec: Hrubec - Roth, Galvas, Trončinský, Linhart, D. Nosek, Krejčí, Zíb - Martin Růžička, Polanský, Adamský - Orsava, Bonk, V. Polák - Havel, Peterek, Rákos - Hrňa, Marek Růžička, Matuš. Trenéři: Kalous, Varaďa.

Úvodní minuta boje o první šestku patřila Třinci, před gólmanem Kašíkem se objevili Polanský a Orsava. Ocelářům se naskytla na konci 2. minuty úvodní přesilová hra po faulu Melenovského. Zatímco hosté početní výhodu nevyužili, Berani při své výhodě otevřeli střelecký účet utkání. Přesilovkovou kombinaci první řady zakončil přesnou ránou pd modré čáry Marušák. Zlín měl po vedoucí brance další přesilovku, tentokrát však Oceláři odolali. V největší šanci se ocitl Balaštík, ale před gólmanem Hrubcem neuspěl. Domácí hráli dokonce 35 vteřin přesilovku pět na tři, v šanci se ocitl opět Balaštík, poté Tesařík, ale Třinec přežil bez úmy na skóe. Hrál se rušný hokej na obou stranách, nicméně oba brankáři odolávali. Zlínští přidali druhý gól v 15. minutě, po křídle ujel do pásma Köhler a střelou od víko nedal Hrubcovi šanci. Třinec se nevzdal a ještě před první sirénou zahrozil Rákos.

Druhá část se odehrála většinou v režii Beranů, kteří však další góly nepřidali. Přitom Zlín si vypracoval příležitosti ke skórování, ve 24. minutě uvolnil z rohu Okál do ideální pozice obránce Tesařík, ale zkušený matador pálil pouze do Hrubcovy lapačky. V 28. minutě se usadila v útočném pásmu Leškova formace, ale tutovku Řezníčka třinecký gólman vyrazil. Oba týmy poté nevyužily přesilové hry. Při hře pě na pět se zaskvěli brankáři na obou stranách, neujala se Růžičkova teč a rána Marušáka. Třinec vstřelil kontaktní gól paradoxně v oslabení. V 37. minutě chyboval Kotvan, kolem mantinelu mu utekl hbitý Orsava a z rychlého brejku exzlínský Galvas snížil. Poslední minuty druhé třetiny patřily Ocelářům, k čemuž přispěl i faul Urbance. Hosté si vytvořili v přesilovce velký tlak, střelu kanonýra Růžičky lapil Kašík efektivně do lapačky, následně se neujala ani střela Rotha.

Slezané byli ve třetí třetině aktivní a většina hry se odehrávala před Kašíkem. Zlínský gólman byl nepřekonatelnou překážkou až do 49. minuty, když předtím zneškodnil šance Adamského a Poláka. Smolný okamžik si vybral po dvakrát tečované střele Rákose, kterou si nakonec nešťastně srazil bruslí do vlastní sítě. Hosté mohli jít do vedení, příležitosti měli Hrňa a Růžička. Vítězný gól zápasu přišel v čase 55:55 minuty. Leška vybojoval kotouč za brankou a hrdina nedělního podvečera Köhler střelou z první překonal Hrubce. Ocelářům nepomohla ani půldruhé minuty dlouhá power play. Tým PSG Zlín se ubránil a poprvé skolil v letošní sezoně nebezpečný Třinec.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Libor Kašík - Jan Peterek.

Nejlepší tři hráči podle www.hokej.zlin.cz: Bedřich Köhler, Libor Kašík, Jakub Orsava.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas. Třinec svým výkonem potvrdil, že má v současnosti velmi dobrou formu. Do zápasu jsme nevstupovali jako favoriti. Vyšla nám první třetina, kdy jsme vstřelili dvě branky. Poté se hra srovnala. Tři minuty před koncem druhé třetiny jsme udělali hrubku a vlastní nedůsledností jsme ve vlastní přesilovce inkasovali na 2:1. Patří to k hokeji a pro nás by to mělo být ponaučení, abychom byli důslednější v obranné hře. Soupeř pak ožil a ve třetí třetině byl zápas otevřený. Třetí gól jsme dali se štěstím a za tři body jsme samozřejmě rádi, neboť Třinec je těžký soupeř.“

Jiří Kalous (trenér HC Oceláři Třinec): "Měli jsme špatný vstup do utkání, Zlín byl jednoznačně lepším týmem. Neměli jsme pohyb a domácí se ujali zaslouženě dvoubrankového vedení. Zpět do hry jsme se dostali od druhé poloviny utkání, kdy jsme srovnali hru. Začali jsme hrát lépe na kotouči, což vedlo k šťastnému vyrovnávajícímu gólu. Bohužel v závěru přišly dvě hrubé chyby v jednom střídání, které vyústily ve vedoucí branku Zlína. Ta nás stála všechny tři body. Velmi nás to mrzí, protože jsme minimálně na bod rozhodně měli. Každopádně gratuluji Zlínu k výhře."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY