úterý 28. ledna 2014 | Zlin Press - Roman Ordelt

Tým PSG Zlín sahal ve Varech po bodovém zisku, v poslední minutě jeho snahu uťal Roman Vlach

Hokejisté PSG Zlín prohráli v zápase 43. kola Tipsport extraligy na ledě Energie Karlovy Vary 1:2, když rozhodující gól vstřelili domácí v poslední minutě základní hrací doby při využité přesilovce zásluhou Romana Vlacha. Syn zlínského kouče zaznamenal v duelu se Zlínem premiérový gól a hned to byl vítězný. Vydoloval kotouč zpod brankáře Kašíka a dostrkal ho se štěstím za brankovou čáru. Všechny góly utkání padly v početní výhodě. Energie se ujala vedení, nicméně Berani v 37. minutě srovnali stav. Nakonec byli šťastnější Západočeši, Čajánek a spol. vyšli bodově naprázdno. Jedinou branku zaznamenal Bedřich Köhler. Tým PSG Zlín hraje v pátek 31. ledna doma s Pardubicemi, začátek v 17:30 hodin.

2:1
(0:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 34. Micka (Roman Vlach, Hovorka), 60. Roman Vlach (Gulaši, Hovorka) - 37. Köhler. Rozhodčí: Pešina, Wagner - Bláha, Kostka. Vyloučení: 5:8, navíc Pohl (Karlovy Vary) na 10 minut. Využití: 2:1. Diváci: 2 517. Střely na branku: 23:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

HC Energie Karlovy Vary: Závorka - Šmach, Bičánek, Rýgl, J. Drtina, Dresler, Gulaši, Schusser - Pohl, Balán, Zaťovič - Hovorka, Roman Vlach, Micka - Zucker, Vachovec, Dlouhý - V. Tomeček, R. Hruška, Koblasa. Trenéři: Mlejnek, Kverka st., Kněžický.

Berani Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Tesařík, Urbanec, Řezníček, Matějíček - Balaštík, Leška, O. Veselý - Okál, Čajánek, P. Sedláček - J. Ondráček, Holík, Köhler - Honejsek, Melenovský, Kubiš. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík, Hrazdira.

Karlovy Vary hrály hned ve 2. minutě úvodní přesilovou hru, neboť za katr odešel Tesařík. Gólman Zlína Kašík prokazoval od úvodních minut velmi dobrou formu z posledních dnů, nevyzráli na něho Pohl, Roman Vlach a Hovorka. Berani se ubránili a v 7. minutě se jim naskytla rovněž úvodní početní výhoda. Sehráli ji podstatně hůře než domácí a brankáře Závorku prakticky neohrozili. Marušákova rána od modré čáry byla sražena do ochranné sítě. Hra se poté odehrávala převážně ve středním pásmu, i když více šancí si vypracovali domácí. V 10. minutě předvedl zákrok z říše snů Kašík, Roman Vlach měl před sebou odkrytou bránu, ale ležící zlínský brankář na brankovišti zasáhl zázračně holí. Na druhé straně se zjevil v brankovišti Leška, nicméně i Závorka se vyznamenal. Energie mohla otevřít skóre ve 14. minutě, do rychlého brejku se dostali Roman Vlach s Hovorkou, ale slovenský forvard zamířil mimo bránu. Zlínští se usadili před první sirénou v útočném pásmu, ale krošček Vachovce nepotrestali.

I druhá třetina byla nadále bitvou o střední pásmo a překonání obranného valu soupeře. Závorku vyzkoušel bekhendem Ondráček, ale nastřelil jen beton domácího brankáře. Berani převzali postupem času aktivitu, Honejsek se prokličkoval do útočného pásma, ale v rozhodující chvíli mu sjel kotouč z hole. V polovině utkání nabídl Vachovec hostům další přesilovku, ale paradoxně hned na jejím začátku ujel Zucker, naštěstí Kašík střelu ukryl v lapačce. Zatímco tým PSG v početní výhodě neuspěl, Energie rychle potrestala faul Sedláčka. Micka střelou z první dostal Vary po ideální nahrávce od Romana Vlacha zpoza mantinelu do vedení. A mohlo být pro hosty ještě hůře. V další přesilovce Varů měl obrovskou šanci Roman Vlach, krásně mu namazal Micka, ale zlínský odchovanec netrefil zcela prázdnou bránu. Zlín srovnal stav ještě do závěru druhé třetiny, když bleskově využil za pouhých pět vteřin přesilovku. Balaštíkovu střelu po buly dorazil za Závorkova záda Köhler.

Hosté měli ve 47. minutě velké štěstí, kapitán Zaťovič trefil jen tyč Kašíkovy brány. Třetí třetina patřila Energii, ale domácí pohořeli na výborném zlínském gólmanovi. Postupně si na něm vylámali zuby Hovorka, Micka, Gulaši i Vachovec. V závěru mělo utkání dva hráče v hlavní roli, a to jednoho smutného a druhého šťastného. Veselý byl dvakrát dvakrát vykázán za faul na trestnou lavici. Zatímco první prohřešek zlínského útočníka Energie ještě nepotrestala, při druhém tvrdě trestala. Pětapadesát vteřin před třetí sirénou skóroval Roman Vlach, když vyšťoural kotouč zpoza Kašíka a se štěstím ho dostrkal za brankovou čáru! V závěru již Zlínu scházel čas na srovnání stavu.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Roman Vlach - Bedřich Köhler.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka st. (asistent trenéra HC Energie Karlovy Vary): "V první třetině jsme měli malinko více šancí. Připravovali jsme se na přesilovky soupeře, bylo tam dnes jak hodně oslabení, tak i přesilovek. Podařilo se nám během nich vstřelit dva góly. Minutu před koncem jsme byli odměněni za větší snahu získat tři body, jsme velmi spokojení."

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Bylo vidět, že obě mužstva v neděli hrála těžká utkání. Zápas se hrál takticky, hodně odzadu, každý vyčkával na chybu soupeře. Samotný duel se lámal v přesilovkách. Měli jsme si pohlídat bodík, ale nabídli jsme domácím v podstatě čtyři minuty před koncem přesilovky. Hokejový Bůh nás za to potrestal a minutu před koncem jsme dostali rozhodující gól. Takový je sport, měli jsme jít tomu lépe naproti. Domácí si po zásluze vybojovali tři body."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY