neděle 02. února 2014 | Zlin Press - Roman Ordelt

Vicemistři z PSG Zlín zvládli výborně zápas v Brně. Po jasné výhře 4:0 vezou tři důležité body

UVNITŘ NAJDETE OBSÁHLOU FOTOREPORTÁŽ. Hokejisté PSG Zlín vyhráli v zápase 45. kola Tipsport extraligy na ledě Komety Brno přesvědčivě 4:0, získali veledůležité tři body a udrželi kontakt s první šestkou, která zaručuje přímý postup do play off. Demolici Brna odstartoval gól Zlína v oslabení po velké chybě gólmana Čiliaka, Berani přidali na začátku druhé třetiny další branky a cennou výhru zpečetili jednadvacet vteřin po zahájení třetí třetiny. Čajánek a spol. podali výborný výkon v defenzivě podpořený bezchybným brankářem Liborem Kašíkem, který vychytal podruhé čisté konto v extralize. Branky zaznamenali Ondřej Veselý, Antonín Honejsek, Jaroslav Balaštík a Bedřich Köhler. Tým PSG Zlín hraje v úterý 4. února doma se Slavií, začátek v 17:30 hodin.

45. kolo / neděle 2. 2. 2014 / 18:20
HC Kometa Brno Kometa Brno - Berani Zlín Zlín
0:4
(0:1, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 17. min O. Veselý (Čajánek), 22. Honejsek (Holík, Řezníček), 25. Balaštík (Leška, Zámorský), 41. Köhler (Leška). Rozhodčí: Polák, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 8:11, navíc T. Svoboda (Brno)na 10 minut. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 7 200 (vyprodáno). Střely na branku: 31:23. Průběh utkání: 0:4.

HC Kometa Brno: Čiliak - Kováčik, Kempný, Miller, Jan Hanzlík, Kuboš, Dlapa - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - H. Zohorna, J. Hruška, Jakub Svoboda - Š. Novotný, Koreis, Burian - Vondráček, Čermák, Polodna. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Berani Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Tesařík, od 55. min navíc Urbanec - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Okál, Holík, Kubiš - J. Ondráček, Melenovský, P. Sedláček. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík, Hrazdíra.

Domácí Kometa začala utkání aktivně, hned v první minutě se prodral do šance Jakub Svoboda, ale v rozhodující chvíli mu sjel kotouč z hole. Berani měli v 6. minutě velké štěstí, hned po buly vystřelil Němec a za gólmanem Kašíkem se rozezněla tyčka. Hra měla v první části svižné tempo a dlouho se hrálo bez přerušení. Hosté se usadili v polovině úvodní třetiny v útočném pásmu, střelu Zámorského zblokoval domácí Burian. Berani zahrozili ve 13. minutě, zpoza obránce vystřelil Köhler, brankář Čiliak kotouč vyrazil do bezpečí. Domácím se naskytla po hákování Honejska výhoda přesilové hry, ale Brno ve vlastní výhodě dokonce inkasovalo. Postaral se o to velký zkrat brankáře Čiliaka, který si nerozuměl s obráncem Kubošem, puku se zmocnil Čajánek a Veselý už doklepl do prázdné brány. Vedoucí gól hosty povzbudil a Köhler z mezikruží vystřelil, ale Čiliak zasáhl lapačkou a byl úspěšný i po šanci Balaštíka. Před první sirénou zazvonila za Kašíkem podruhé tyčka, tentokrát po střele Vondráčka.

Vlachova družina měla do druhé třetiny raketový vstup. Před Čiliakem zůstal ve 22. minutě volný Honejsek a nadvakrát překonal brněnského brankáře. Poté Vondráček fauloval v útočném pásmu Okála, jemuž se objevila v obličeji krev a Berani dostali výhodu čtyřminutové přesilovky. Ta byla za půldruhé minuty ještě zvýhodněna po špatném vystřídání Brna dvouminutovou přesilovkou pět na tři. Tvrdou pumelici vyslal Marušák, ale hosté se přece jen radovali. Ve 25. minutě našel Leška u pravé tyčky Balaštíka, který zvedl kotouč pod břevno a zaznamenal svůj šestnáctý gól v sezoně. Kometa ožila až v polovině druhé třetiny zásluhou dvou přesilovek za sebou po faulech Melenovského a Čajánka. Všechny příležitosti Brna pochytal bezchybný Kašík, velké šance spálili Tomáš Svoboda a Kempný. Zlín se soustředil na defenzívu, pozorně bránil své pásmo a nepouštěl hráče Komety do příležitostí.

Leška a spol. přidali tvrdý direkt domácím po 22 vteřinách třetí třetiny v podobě vstřeleného gólu s číslem čtyři. Leška vybojoval puk a osamocený Köhler zacílil přesně k tyči. Brno se nedokázalo vzchopit a pokud se domácí hráči dostali na dostřel zlínské branky, naráželi na bezchybného Kašíka. Podobně jako v 50. minutě kapitán Čermák, zlínský gólman včas zasáhl betonem. Kometa vyšla naprázdno v přesilovkách, což v plné nahotě ukázala více než dvě minuty nevyužitá výhoda pět na tři. Závěr utkání byl poznamenán řadou šarvátek, nicméně na přesvědčivé výhře týmu PSG Zlín nic nezměnily. Brankář Kašík vychytal během deseti dnů druhé čisté konto v extralize.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Michal Kempný - Libor Kašík.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (asistent trenéra HC Kometa Brno): "Rozhodla úvodní třetina, ve které jsme hráli dobře. Nastřelili jsme dvě tyčky a potom si dali téměř vlastní branku při naší přesilovce. Měli jsme odhodlání odčinit chybu ve druhé třetině, bohužel jsme dostali další dva góly. Zlín je příliš zkušený tým, aby podobně rozehraný zápas pustil. Hráli jsme do sevřené obrany soupeře a bylo těžké se prosadit."

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Moravské derby bylo důležité z pohledu tabulky a play off. Věděli jsme, že má Kometa formu, ale hraje lépe venku než doma. Přečkali jsme se štěstím dvě šance, kdy domácí dvakrát trefili tyčku. Následně jsme dali po chybě domácích za brankou v našem oslabení gól zadarmo. Takové situace rozhodují průběh zápasu. Ve druhé třetině jsme přidali rychle dva góly po sobě. Za stavu 3:0 už jsme si výsledek pohlídali. Vydařil se nám vstup do poslední třetiny, vstřelili jsme rychle čtvrtou branku a poté se zápas jen dohrával. Výhra je cenná, neboť se nám v poslední době s Brnem příliš nedařilo."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY