pátek 19. října 2012 | Zlin Press - Roman Ordelt

Tým PSG Zlín nevyužil přesilové hry a podlehl na domácím ledě Pardubicím

Hokejisté PSG Zlín prohráli v utkání 13. kola Tipsport extraligy na domácím ledě s Pardubicemi 1:3, když v utkání promarnili celkem pět dvojnásobných přesilovek a selhali v koncovce. Úřadující mistr z Pardubic dvakrát využil početní výhodu. Berani zkorigovali nepříznivý stav až v závěru zásluhou přesné trefy obránce Petra Zámorského. Po herní stránce nebyl výkon domácího týmu špatný, Čajánek a spol. bojovali a dřeli až do závěrečné minuty, ale na skvělého gólmana Salfického nevyzráli. Vlachova družina prohrála již třetí zápas v řadě na domácím ledě. Zlín hraje v neděli na Slavii.

13. kolo / pátek 19. 10. 2012 / 17:30
Berani Zlín Zlín - HC Dynamo Pardubice Pardubice
1:3
(0:1, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 56. min Zámorský (Hamrlík, Honejsek) - 8. Hemský (Kindl, Píša), 27. Kolář (Hemský, Krejčí), 43. Somík (Beech, Bartek). Rozhodčí: Husička, Minář - Bryška, J. Novák. Vyloučení: 7:13. Využití: 1:2. V oslabení: bez. Diváci: 4 321. Střely na branku: 42:26. Průběh utkání: 0:3, 1:3.

Berani Zlín: J. Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Horák, Šenkeřík, Řezníček - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, Veselý - Kubiš, Holík, F. Čech - Z. Okál, Melenovský, Ondráček. Trenéři: Vlach, Jurík, Hrazdira.

HC Dynamo Pardubice: Salfický - Benák, Kolář, Vašíček, Kindl, Píša, V. Kočí, Drtina - Hemský, Krejčí, Starý - Brendl, T. Zohorna, Buchtele - Bartek, Beech, Somík – Semorád, Kousal, T. Nosek. Trenéři: Hynek, Lubina.

V domácí sestavě scházel vedle zkušeného obránce Radima Tesaříka (třísla) další bek Martin Matějíček (noha). Jeho místo zaujal Petr Šenkeřík a v brance dostal přednost Jakub Sedláček. Pardubice přivezly na Moravu podle očekávání všechny tři posily z NHL. Berani začali proti úřadujícímu mistru z Pardubic aktivně a hned na začátku druhé minuty si vytvořili velkou příležitost. Kapitán Čajánek našel mezi kruhy Veselého, ale brankář Salfický střelu vyrazil betonem. Domácím se naskytla ve 4. minutě úvodní přesilová hra po kroščeku Benáka. Berani uzamkli soupeře v obranném pásmu, ale pálili slepými náboji. Postupně neuspěli Holík, Leška a Hamrlík. Pardubice ukázaly v 8. minutě, jak se má využít přesilová hra. Vedoucí branku hostů zařídili zámořští hráči, Kindl našel na pravém křídle Hemského a útočník Edmontonu se trefil do horního růžku Sedláčkovy svatyně. Pardubice mohly jít za necelé dvě minuty do dvoubrankového vedení, ale Kousal promarnil bekhendovou střelu. Vlachova družina měla velkou šanci srovnat při více než minutové výhodě pět na tři. Za katrem postupně usedli Píša a Kolář, ale zlínská snaha vyšla naprázdno. Domácí si vzali oddechový čas, nicméně dvojnásobnou výhodu sehráli velmi staticky. Postupně neuspěli Hamrlík, Zámorský a v závěru přesilovky ani kanonýr Balaštík, který zblízka pálil pouze do pardubického gólmana Hosté přečkali v závěru první třetiny další oslabení a po první třetině odešli do kabin s jednobrankovým vedením.

Zlín vstoupil i do začátku druhé třetiny aktivně, ale zkušení Leška s Čajánkem v koncovce neuspěli. Snahu Beranů o vyrovnání zbrzdilo ve 24. minutě přísné vyloučení. Domácí se ubránili a prakticky po návratu z trestné lavice mohl jít Okál do úniku, ale prudký kotouč nezpracoval. Východočeši udělili domácím lekci v zakončení v 27. minutě, vyloučení Ondráčka potrestal za pouhých deset vteřin přesnou střelou od modré čáry obránce Kolář. Čajánek a spol. však nesložili zbraně, bojovali a dřeli, nciméně kýžený gól nepřišel. V těchto chvílích scházelo i potřebné štěstí, Holík v závěru přesilovky ve stoprocentní pozici trefil jen tyčku. Pro domácí zůstala pardubická branka nadále zakletá. Čtyřicetiletý gólman Salfický čaroval a postupně si na něm vylámali zuby Řezníček, Köhler a Balaštík. Zlín zabral v polovině utkání, ale s koncovkou zůstal na štíru.

Berani nevyužili na začátku třetí části zbytek přesilové výhody při trestu Vašíčka. Vzápětí přišel trest v podobě třetí inkasované branky. Beech se uvolnil v rohu kluziště, přihrál před branku volnému Somíkovi, před který před prázdnou brankou nastavil jen hokejku. Svěřenci trenéra Vlacha měli podruhé v utkání v 52. minutě o dva hráče navíc. Početní výhoda trvala přesně sto vteřin, když vyšší trest na dvě plus dvě minuty inkasoval Krejčí. Berani dostali bránící hosty pod tlak, ale bezchybného Salfického nepřekonali. Další dvojnásobnou výhodu, která trvala 58 vteřin již Zlín využil, neboť od modré čáry přesně pálil Zámorský. Poté přišla pátá výhoda pět na tři, tentokrát v délce 46 vteřin za vyhozený do hlediště z hole Benáka. Domácí sehráli přesilovku mizerně a potřetí v řadě odešli z domácího ledu s porážkou.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Zdeněk Okál - Aleš Hemský

Nejlepší tři hráči podle www.hokej.zlin.cz: Dušan Salfický, Aleš Hemský, Petr Zámorský

Ohlasy trenérů

Rostislav Vlach (první trenér PSG Zlín): "Třetí zápas na domácím ledě jsme odehráli opět ve stejné režii. První třetinu máme soupeře pod tlakem, nicméně nejsme schopni vstřelit branku. V okamžiku, kdy inkasujeme gól, výkon mužstva klesá. Ve třetí třetině to nebylo z naší strany herně špatné. Nevyužité početní hry jsou pro hráče frustrující a hra poté křečovitá. Pardubice nás předčily v produktivitě a zaslouženě vyhrály."

Pavel Hynek (hlavní trenér HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): "Jsme velmi rádi za tři body. Úvod zápasu patřil domácím, naštěstí jsme přečkali na začátku jejich tlak a přesilovou hru. Dokázali jsme skórovat v přesilovce skórovat a posléze přidat i druhý gól. Za stavu 3:0 jsme si zápas zkomplikovali zbytečnými fauly a nesmyslně jsme se nechali vyloučit do tří hráčů. Je potřeba vyzvednout výkon zkušeného brankáře Dušana Salfického, který nás skvěle podržel."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY