neděle 21. října 2012 | Zlin Press - Roman Ordelt

Tým PSG vyhrál na Slavii, Berani zvládli nájezdy na jedničku

Výborně! Vlachova družina konečně zabrala, neboť vyhrála na venkovním ledě již třetí zápas v řadě a dala zapomenout na předchozí tři domácí prohry za sebou. Tým PSG Zlín zvítězil v utkání 14. kola Tipsport extraligy na ledě pražské Slavie 2:1 po samostatných nájezdech. Pražané šli do vedení, ale ve 46. minutě vyrovnal kapitán Petr Čajánek. Vítěze ve vyrovnaném zápase nerozhodlo ani pětiminutové prodloužení, a tak o bonusovém bodu rozhodovaly až nájezdy. A ty zvládli Berani skvěle. Zatímco oba pokusy slávistů zlikvidoval bezchybný brankář Jakub Sedláček, na druhé straně penalty proměnili Marek Melenovský a Petr Holík. Zlínu se na Slavii daří, v posledních třech sezonách tam vždy bodoval, navíc porazil v letošní sezoně "sešívané" již podruhé. Tým PSG hraje v úterý doma s Vítkovicemi.

14. kolo / neděle 21. 10. 2012 / 17:00
HC Slavia Praha Slavia - Berani Zlín Zlín
1:2sn
(0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 29. min Hertl - 46. Čajánek, rozhodující samostatný nájezd Melenovský. Rozhodčí: Šindler, Hodek - Horinek, Ondráček. Vyloučení: 6:4, navíc Jelínek (Slavia) na 10 minut. Využití: 1:1. Oslabení: bez. Diváci: 3 258. Střely na branku: 36:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2.

HC Slavia Praha: Furch - Kadlec, Kučný, Kuboš, Beňovič, Kolařík, Kempný - Pospíšil, Alinč, V. Sobotka - Micka, Hertl, Krenželok - P. Jelínek, V. Růžička ml., Sklenář - Žejdl, Kalla, Tomica. Trenéři: V. Růžička st., Weissmann, Beránek.

Berani Zlín: J. Sedláček - Hamrlík, Linhart, Matějíček, Horák, Šenkeřík, Řezníček - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, Veselý - Kubiš, Holík, F. Čech - Okál, Melenovský, Ondráček. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík, Hrazdira.

V sestavě PSG scházel vedle Tesaříka další bek Zámorský, který se nešťastně zranil na sobotním tréninku a pár týdnů bude ve zlínské sestavě chybět. Předběžná diagnóza zní natažené postranní vazy, magnetická rezonance v nejbližších dnech upřesní rozsah jeho zranění. Do sestavy se naopak po jednozápasové pauze vrátil uzdravený Matějíček. Ve složení Slavie chyběl útočník Červenka, který je na odchodu do pražského Lva. Úvodní třetina přinesla vyrovnaný hokej. Slávisté na začátku třetí minuty špatně vystřídali, ale hosté nabídnutou příležitost nevyužili. Zlín sehrál přesilovku mizerně a prakticky se nedostal přes modrou čáru do útočného pásma a domácí se v pohodě ubránili. Hosté se dostali do vážnější příležitosti až při hře pět na pět, z blízka dvakrát vystřelil Köhler, ale bez úspěchu. Podobně jako Slavia vystřídal v 7. minutě chybně i Zlín a domácí naložili s početní výhodou velmi aktivně. Po pěkné kombinaci střílel těsně mimo Sobotka, následně předvedl Sedláček bravurní zákrok při stoprocentní šanci Pospíšila. Berani sehráli další početní výhodu lépe než tu úvodní. Při prohřešku Kučného se usadili v pásmu Slavie, ale jejich snaha efekt nepřinesla. Z mezikruží pálil Čajánek, brankář Furch pokus betonem zneškodnil. V 16. minutě dorážel volný kotouč Holík, který projel pouze brankovištěm a skončil v rohu. Do první sírény žádná branka nepadla, rovněž sešívaní nevyužili další přesilovku.

Zlín měl na začátku druhé dvacetiminutovky zbytek početní výhody, Köhlerovu ránu od modré dorážel Veselý, Furch však předvedl ukázkový rozklek. Prostřední dějství přiliš pohledného hokeje nepřineslo. Střelecký účet otevřeli v polovině zápasu domácí zásluhou využité přesilové hry. Zlínští v oslabení ohrozili domácí bránu a odražený kotouč se dostal na hůl Hertla, který po individuání akci prostřelil Sedláčka mezi betony. Pražané mohli přidat za necelou minutu druhý gól, osamocený Tomica z voleje minul prázdnou branku. Berani mohli v 35. minutě vyrovnat, ale obránce Horák orazítkoval pouze tyčku slávistické brány. Do slibné příležitosti se prodral Kubiš, jeho bekhendovou střelu Furch vyrazil ramenem. V závěru třetiny se dostal do šance opět Hertl, naštěstí pro zlínské barvy druhý gól nepřidal.

Berani nastoupili do třetí třetiny se snahou vyrovnat. Domácí usilovně bránili a nepouštěli zlínské hráče do šancí. Tým PSG se přesto dočkal během přesilovky v 46. minutě, Čajánkovu přihrávku na Veselého si srazil do vlastní brány obránce Kempný. Slávisté se snažili poté strhnout vedení na svou stranu, osm minut před koncem šedesáté minuty ujížděl sám na Sedláčka veterán Alinč, zlínský gólman jedovatou střelu vyrazil. Pražané nevyužili v závěru základní hrací doby dvě přesilové hry, střelu Sobotky vyrazil bezchybný Sedláček betonem. V prodloužení měli více ze hry domácí, nicméně Růžička a Hertl zaváhali. V nájezdech se přiklonilo štěstí na stranu Zlína. Zatímco Růžička v první sérii nedal, Melenovský propálil Furcha. Poté Sedláček lapil i nájezd Hertla a Holík přesnou střelou pod horní víko definitivně rozhodl o bonusovém bodu pro žlutomodré barvy.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Dominik Furch - Jakub Sedláček

Ohlasy trenérů

Ondřej Weissmann (asistent trenéra HC Slavia Praha): "Výkon v úvodní třetině byl velmi dobrý, ale gólman Sedláček nás dvakrát famózně vychytal. V dalším vývoji se nám nedařilo projít přes pevnou obranu soupeře. Věděli jsme, že Zlín na cizím ledě podobně hraje. Bohužel jsme na to nenašli recept. Ve chvíli, kdy jsem se dostali do vedení, zbytečně jsme se zatáhli a Zlín nás potrestal vyrovnávací brankou."

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Dnešní výhra byla postavena na výborné hře v obraně a skvělém výkonu brankáře Jakuba Sedláčka. Myslím si, že remíza po prodloužení byla spravedlivá. Samostatné nájezdy a získaný bod navíc, to už je otázka štěstí. To se dnes přiklonilo na rozdíl od posledních třech utkání doma na naši stranu."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY