úterý 18. března 2014 | Zlin Press - Roman Ordelt

Vicemistři zahájili čtvrtfinálovou sérii s Hradcem vítězně. Rozhodla trefa v prodloužení

Hokejisté PSG Zlín vyhráli úvodní zápas čtvrtfinálové série Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy nad Mountfieldem HK 2:1 po prodloužení zásluhou přesné trefy Jiřího Ondráčka v čase 65:00 minuty. Podle předpokladu se hrál hodně defenzivní hokej a počtvrté v letošní sezony skončil vzájemný duel po výsledku 2:1. Berani se ujali vedení na začátku druhé třetiny, když za devět vteřin využil přesilovku kanonýr Jaroslav Balaštík. Hradec srovnal krok gólem ve 48. minutě a v závěru třetí třetiny byl hodně nebezpečný. Nakonec se radovali se štěstím úřadující vicemistři. Druhý zápas série se hraje ve středu 19. března od 17:20 hodin opět na ZS Luďka Čajky ve Zlíně.

ČF1 / úterý 18. 3. 2014 / 17:30
Berani Zlín Zlín - Mountfield HK Hr.Králové
2:1p
(0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 23. min Balaštík (Köhler), 65. J. Ondráček (Marušák, Horák) - 48. Pospíšil (Tvrdík, Pláněk). Rozhodčí: Hradil, Jeřábek ml. - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0 Diváci: 5 520. Střely na branku: 21:21. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Berani Zlín: Kašík - Marušák, Horák, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Tesařík - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, O, Veselý - Okál, Holík, Čech - J. Ondráček, Melenovský, Kubiš. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík, Hrazdira.

Mountfield HK: Kantor - Harant, Jank, Pláněk, Mikuš, Ptáček, Frühauf - Kudrna, Mertl, Šimánek - Dej, Tvrdík, Pospíšil - L. Květoň, Knotek, Podlešák - Švihálek, Červený, Švagrovský. Trenéři: Draisaitl, Kučera.

Zahájení čtvrtfinálové série play off Zlína s Hradcem Králové mělo slavnostní úvod. Státní hymnu zapěla studentka konzervatoře Markéta Pešková a slavnostní buly vhodil uznávaný trenér Vladimír Vůjtek, který před devatenácti lety dovedl Zlín k první medaili v české extralize a v současné době vede slovenskou reprezentaci. Do zápasu vstoupili aktivněji hosté, když po vyhraném úvodním buly a následné akci Šimánka nedokázal Mertl usměrnit skákavý kotouč do brány. Berani se do šance dostali v polovině třetí minuty, Kubiš však pouze vyprášil Kantorovy betony. Domácí dostali v 5. minutě možnost přesilové hry, po minutě hry v početní výhodě fauloval Köhler a počet hráčů na ledě se srovnal. Následné oslabení zlínští borci bez problémů ubránili. V polovině první třetiny vybídl Zámorský svého kapitána k úniku, Čajánek ještě připravoval pozici Veselému, který však přihrávku nevyužil. Ve třinácté minutě ukázal skvělou pozornost v bráně domácích Kašík, když vychytal Šimánkův blafák. Přesně tři minuty před koncem prvního dějství usedl na trestnou lavici Čajánek za hru vysokou holí. Hosté ale žlutou hrází nepronikli a diváci se v první dvacetiminutovce branky nedočkali.

Zlínští zahájili druhou třetinu parádně. Za pouhých devět vteřin potrestali faul Červeného, když do odkryté klece zakončoval po sérii odrazů kanonýr Balaštík. Hosté měli velkou šanci na vyrovnání v 27. minutě, Mertl se ocitl osamocený před Kašíkem, ale zlínský gólman ho vychytal. Berani se poté ubránili při oslabení Tesaříka a v 35. minutě dokonce v oslabení se mohli dostat do dvoubrankového náskoku. Kantor špatně vyjel, kotouč se dostal k Čechovi, který však místo odkryté brány trefil pouze hostujícího obránce. Před druhou sirénou se vyznamenal Kantor, když vystrčil beton proti střele Balaštíka.

Mountfield začal třetí třetinu náporem, ale Čajánek a spol. se ubránili. Na druhé straně měl slibnou šanci Holík, ale těsně minul pravou tyč. Hosté vyrovnali z nevinné akce ve 48. minutě, Pospíšil vystřelil z levé strany a Kašíkovi kotouč prošel až do sítě. Hostům nalila vyrovnávací branka novou krev do žil, kapitán Šimánek mířil vedle tyče a blafák Pospíšila zlínský gólman přečetl. Kudrna měl před sebou dokonce odkrytou klec. Beranům se v závěru základní hrací doby nedařilo, domácí při další přesilovce nic nevymysleli.

V nastaveném čase mohl odčinit nezdar z druhé třetiny Čech, ale Kantor vyrazil betonem. Rozhodující akce utkání přišla v závěru 65. minuty. Zlín vyhrál buly, Marušák poslal Ondráčkovi přesnou přihrávku mezi beky a křídelník čtvrté řady se trefil přesně do růžku hradecké brány.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Petr Leška - Jiří Šimánek.

Nejlepší tři hráči podle www.hokej.zlin.cz: Libor Kašík, Jiří Ondráček - Jiří Šimánek.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Nehráli jsme příliš dobře. Soupeř ukázal svou kvalitu, byl důrazný, napadal nás a pouze zásluhou výborného výkonu gólmana Kašíka a šťastné první branky, jsme stále mohli hrát o první bod v sérii. Poté jsme inkasovali gól a i zásluhou štěstí a toho, že jsme využili jednu z mála chyb Hradce, jsme vyhráli. Pro nás je to šťastný a důležitý bod se silným soupeřem. Druhý duel už může být zase jiný. Dnes vyhrál rozhodně šťastnější tým."

Peter Draisaitl (trenér Mountfield HK): "Celkově to byl hokej, který se očekával. Z naší strany to nebylo úplně ideální. Máme šanci porazit Zlín a postoupit dále, když budeme hrát, co máme připraveno šedesát minut. Dneska jsme měli dobré fáze, ale i špatné minuty a střídání. Bude důležité poučit se z tohoto zápasu a z našich chyb, pokud chceme postoupit dále."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY