středa 26. března 2014 | Zlin Press - Roman Ordelt

Bravo! Vicemistři vybojovali v sérii s Hradcem mečbol, gólman Štůrala byl bezchybný

Hokejisté PSG Zlín vyhráli pátý zápas čtvrtfinálové série Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy nad Mountfieldem přesvědčivě 4:0 a vybojovali postupový mečbol k postupu do semifinále. Trenér Rostislav Vlach překvapil nasazením gólmana Tomáše Štůraly a tento tah vyšel parádně. Devětadvecetiletý gólman nepustil za svá záda ani jednu z šestadvaceti střel. Berany nasměrovala ke třetí výhře v sérii úvodní třetina, ve které si vytvořili dvoubrankový náskok. Zlín přidal na začátku druhé třetiny třetí gól a veledůležitou výhru si pohlídal do závěrečné sirény. Branky zaznamenali Oldřich Horák, Ondřej Veselý, Zdeněk Okál a Pavel Kubiš. Čajánek a spol. mohou o postupu mezi čtyři nejlepší týmy rozhodnout již v pátek 28. března v Hradci Králové.

ČF5 / středa 26. 3. 2014 / 17:30
Berani Zlín Zlín - Mountfield HK Hr.Králové
4:0
(2:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 4. min Horák, 17. O. Veselý (Urbanec, Honejsek), 23. Okál (Řezníček), 59. Kubiš (Melenovský). Rozhodčí: Šindler, Polák - Charvát, Lhotský. Vyloučení: 10:7, navíc Harant (Hradec) na 10 minut. Využití: 1:0. Diváci: 5 161. Střely na branku: 26:26. Průběh utkání: 4:0.

Berani Zlín: Štůrala - Zámorský, Urbanec, Marušák, Kotvan, Řezníček, Horák - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - J. Ondráček, Melenovský, Kubiš - Okál, Holík, Čech. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík, Hrazdira.

Mountfield HK: Kacetl (23. min Kantor) - Harant, Jank, Pláněk, Mikuš, Ptáček, Frühauf - Kudrna, Mertl, Šimánek - Dej, Tvrdík, Pospíšil - Švagrovský, Marha, Červený - Škoda, Knotek, Marek. Trenéři: Draisaitl, Kučera.

Do branky Zlína se postavil překvapivě Tomáš Štůrala, kterého si Berani stáhli z prvoligového Šumperka. Od úvodních minut se hrála taktická bitva. Trenér Vlach pozměnil nasazení jednotlivých útoků, na úvodní buly šla Čajánkova řada. Hosté si vytvořili v úvodu tlak, ale domácí se ubránili. Ve 4. minutě vyfasoval čtyřminutový trest obránce Horák, neboť ve tváři hostujícího Deje se objevila krev. Mountfield odehrál dlouhou početní výhodu bídně a obětavě hrající Zlín se ubránil. Zlínští po polovině úvodní třetiny převzali aktivitu a brankář Kacetl zlikvidoval příležitosti Lešky a Köhlera. Střelecký účet páté bitvy se otevřel ve 13. minutě, obránce Horák napřáhl od modré čáry a kotouč pomocí teče jednoho z hostujícího hráčů zakotvil v hradecké síti. Zlín mohl přidat ve 14. minutě druhý gól, ale kanonýr Balaštík zblízka trefil jen brankáře. Na druhé straně spálil tutovku Marha. Zatímco Okál se ještě netrefil, v 17. minutě po Honejskově akci skóroval střelou pod víko Veselý. Zlínský forvard se trefil počtvrté během tří zápasů. Domácí ještě před úvodní sirénou odmítli třetí gól, po přihrávce Lešky zaváhal v koncovce Köhler.

Zlín se ubránil na začátku druhé třetiny oslabení a v čase 22:28 minuty potřetí udeřil. Bojovník Okál vybojoval puk a střelou nad ledem vyhnal Kacetla z brány. Berani kontrolovali hru a v 27. minutě ujížděli Kubiš s Čajánkem na jediného obránce hostů, ale v zakončení zaváhali. Horká chvilka nastala pro rozhodčího Poláka, neboť ho trefil do tváře kotouč z hole gólmana Kantora po předchozí střele Horáka. Sudí se vrátil po zhruba po pětiminutovém ošetření zpátky na led. Před polovinou utkání byl vyloučen Marušák, hosté vycítili šanci, ale naráželi na výborného gólmana Štůralu. Zuby si na něm vylámal Kudrna, nicméně domácí přečkali oslabení bez újmy na skóre. Hostům nešly na rozdíl od předchozího utkání přesilové hry, v závěru třetiny nevyužili ani pátou početní výhodu.

Čajánek a spol. měli duel pod kontrolou i ve třetí třetině. Honejsek svůj blafák přetáhl, v následné přesilovce neuspěl Leška. Mountfield se nadále trápil v početní výhodě, všechny šance hostů pochytal Štůrala. Východočeši nenašli po celý zápas recept na pozornou zlínskou defenzivu. Výhru Beranů zpečetil při přesilové hře v závěru utkání Kubiš. Vlachova parta s přehledem získala třetí bod v sérii a k postupu mezi nejlepší čtyři týmy jí zbývá urvat ještě jeden zápas.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Tomáš Štůrala - Tomáš Mertl.

Nejlepší tři hráči podle www.hokej.zlin.cz: Tomáš Štůrala, Ondřej Veselý, Oldřich Horák.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Neměli jsme ideální vstup do utkání. Pomohlo nám ubráněné čtyřminutové oslabení, buď jsme hráli velmi dobře nebo soupeř velmi špatně. Pomohl nám šťastný gól a od té doby jsme utkání ovládli. V poslední třetině se tempo zvolnilo. V play off se počítá každý bod a my jsme za ten třetí určitě rádi. V pomyslné rovince jsme se posunuli o krůček před Hradec, ale do cíle je ještě hodně daleko. Chceme uspět v dalším zápase v Hradci a nespoléhat na rozhodující zápas na domácím ledě."

Peter Draisaitl (hlavní trenér Mountfield HK Hradec Králové: "Play off hokej se musí umět a dnes jsme to neměli. Zlín nevěděl ze začátku kudy kam. My jsme dostali čtyřminutovou přesilovku, nicméně zápas se tam vyvíjel jinak než měl. My jsme pořádně ani nevystřelili na branku, což bylo pro soupeře pouze dobře. Měli jsme hodně přesilovek a bohužel jsme nevyužili ani jednu. Bylo to z naší strany celkově naivní a proti Zlínu se tady velmi těžko vyhrává. Brankáře jsme vystřídali, aby mužstvo dostalo nový impuls."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY