sobota 12. dubna 2014 | Zlin Press - Roman Ordelt

JSME VE FINÁLE! Tým PSG Zlín smetl v semifinále silný Třinec a po roce si zahraje opět o titul!

Bravo! Hokejisté PSG Zlín vyhráli šestý zápas semifinále Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy s Oceláři Třinec 5:1, vyhráli celou sérii 4:2 a postoupili po roce opět do finále extraligy! Čajánek a spol. nadále sní zlatý sen, který se opět přiblížil. Berani vyřadili po Hradci Králové z play off favorizovaný Třinec, když otočili nepříznivý stav série 0:2 a čtyřikrát v řadě porazili Oceláře. Vlachova parta měla do utkání raketový nástup, první gól padl už po 37 vteřin a na začátku páté minuty přidala druhý gól. Zlínští měli celý zápas před beznadějně vyprodaným hledištěm zcela ve své režii a celou sérii dovedli do vítězného konce. Branky dali Petr Čajánek, Ondřej Veselý, Jaroslav Balaštík, Bedřich Köhler a Antonín Honejsek. Tým PSG Zlín se dozví svého finálového protivníka až v pondělním večeru, a bude to vítěz sedmé bitvy mezi Spartou a Kometou. Finále hrané opět na čtyři vítězná utkání, začíná ve čtvrtek 17. dubna.

5:1
(2:0, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 1. min Čajánek (Honejsek, Zámorský), 5. O. Veselý (Čajánek, Honejsek), 34. Balaštík (Köhler, Kotvan), 50. Köhler (Balaštík), 54. Honejsek (Čajánek, O. Veselý) - 41. Orsava (Galvas, Hrubec). Rozhodčí: Šindler, Minář - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 7 000 (vyprodáno). Střely na branku: 26:33. Zblokované střely: 9:5. Hity: 5:16. Vhazování: 37:34. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1.

Berani Zlín: Kašík - Kotvan, Zámorský, Marušák, Horák, Matějíček, Řezníček - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - J. Ondráček, Melenovký, Kubiš - Okál, Holík, Čech. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík, Hrazdira.

HC Oceláři Třinec: Hrubec - Roth, Galvas, Linhart, D. Nosek, Trončinský, Krejčí, Matyáš - Martin Růžička, Bonk, V. Polák - Polanský, Peterek, Adamský - Varaďa, D. Květoň, Hrňa - Orsava, Rákos, Rufer. Trenér: Kalous, Marek.

Třinec změnil před šestým zápasem složení jednotlivých útoků a připravil velké překvapením, když si výstroj oblékl po třech měsících asistent trenéra Varaďa. Duel začal před beznadějně vyprodaným hledištěm o patnáct minut později kvůli srážce rolby s plexisklem. Zlín měl do utkání doslova raketový nástup, po 37 vteřinách se trefil přesně pod horní tyčku kapitán Čajánek. Domácí měli možnost zvýšit jednogólový náskok po faulu Květoně, na gólmana Hrubce pálili Marušák a Zámorský, nicméně třinecký brnkář střely vyrazil. Začátek z říše snů pro domácí pokračoval, neboť na začátku páté minuty tým PSG Zlín přidal druhý gól. Čajánek vyhrál buly, Honejsek přistrčil na Veselého, a ten vstřelil už sedmý gól v letošním play off. Oceláři se z úvodního šoku postupně vzpamatovali, brankáře Kašíka postupně ohrozili Varaďa, Nosek a Rufer. Zlín hrál pozorně v defenzivě, hosté se nedokázali prosadit přes obranný val. Navíc často faulovali a ztráceli nabídnuté početní výhody.

Třinec vstoupil do druhé třetiny náporem, ale Kašík střely z dálky vyrazil a šanci Adamského zastavila tyčka. Hra se postupně přelévala ze strany na strany, hosty zatlačil Čajánkův útok, vzápětí promáchl ve slibné přiležitosti kanonýr Balaštík. Ve 26. minutě byl vyloučen za hákování Nosek, řada Lešky sevřela soupeře v kleštích, ale k vážnější střele se nedostala. Parádní akci předvedl ve 32. minutě lišák Leška, když Hrubec nejdříve vyrazil prudkou střelu Köhlera a všudybyl Leška zpoza brány minul odkrytou klec. Zlín přece jen přidal třetí gól zásluhou využité přesilovky, Kotvan vypálil jedovatou pumelici od modré čáry, kotouč si zpracoval u levé tyčky nekrytý Balaštík a zametl ho do sítě. Svěřenci trenéra Kalouse se neprosadili ani v další přesilovce, Zlín odešel po druhé siréně do kabin za slibného vedení 3:0.

Slezané vykřesali na začátku třetí třetíny naději po 33 vteřinách, když Kašíka propálil mladík Orsava. Hosté zle dotírali na zlínskou branku, všechny síly daly do útoku, ale Berani se pozorně i zásluhou výborného Kašíka ubránili. Třinec v 50. minutě špatně střídal, čehož využil Köhler a počtvrté překonal Hrubce. Berani zápas kotrolovali a o jejich výhře nebylo pochyb. Pojistku na postup PSG do finále přidal gól Honejska, zlínský šikula opět předvedl ukázkový blafák.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Petr Čajánek - Václav Varaďa.

Nejlepší tři hráči podle www.hokej.zlin.cz: Ondřej Veselý, Petr Čajánek, Jaroslav Balaštík.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Měli jsme ideální vstup do zápasu, neboť hned z první šance jsme dali gól. Třinečtí pak věděli, že musí. Vydařila se nám první třetina, poté jsme se soustředili na obranu. Věděli jsme, že Třinec se bude muset do nás nutit, a to nám vyhovovalo. Menší komplikací byl první gól Třince na začátku třetí třetiny, ale gólem Köhlera se to převalilo definitivně na naší stranu. Závěr jsme si už užívali s společně diváky až do konce. Porazit tak silné mužstvo jako byl v letošní sezoně Třinec, čtyřikrát za sebou, je úspěch."

Jiří Kalous (trenér HC Oceláři Třinec): "Měli jsme špatný vstup do utkání. Zlín se dostal do herní pohody a nakoplo ho dvoubrankové vedení. I když jsme nesložili zbraně, nebyli jsme schopní se střelecky prosadit. Dnes byl soupeř lepší a zaslouženě vyhrál. I jeho postup v celé sérii byl zasloužený."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY