čtvrtek 17. dubna 2014 | Zlin Press - Roman Ordelt

Výborně! Tým PSG Zlín zahájil finále play off přesvědčivou výhrou nad Kometou!

Hokejisté PSG Zlín vstoupili úspěšně do finálové série Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy a v prvním zápase porazili Kometu Brno přesvědčivě 3:0. Čajánek a spol. podali velmi taktický výkon, který byl podpořen výborným výkonem brankáře Libora Kašíka. Branky zaznamenali Jiří Marušák, Jaroslav Balaštík a Antonín Honejsek. Zlín vyhrál již pátý zápas v play off v řadě, k vysněnému mistrovskému titulu zbývá ještě vyhrát tři. Druhý finálový duel se hraje v pátek 18. dubna opět na ZS Luďka Čajky ve Zlíně, začátek v 18:20 hodin.

F1 / čtvrtek 17. 4. 2014 / 18:20
Berani Zlín Zlín - HC Kometa Brno Kometa Brno
3:0
(2:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 7. min Marušák (Leška, Köhler), 15. Balaštík (Köhler, Zámorský), 37. Honejsek (Melenovský). Rozhodčí: Šindler, Jeřábek - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:3. Využití: 1:0. Diváci: 7 000 (vyprodáno). Střely na branku: 15:34. Zblokované střely: 9:3. Hity: 7:15. Vhazování: 28:33. Průběh utkání: 3:0.

Berani Zlín: Kašík - Kotvan, Zámorský, Marušák, Horák, Matějíček, Řezníček - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - J. Ondráček, Melenovský, Kubiš - Okál, Holík, F. Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík, Hrazdira.

HC Kometa Brno: Trvaj - Miller, Žižka, Kováčik, Kempný, Kuboš, Dlapa, Dujsík - H. Zohorna, Čermák, Pivko - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - Jakub Svoboda, Koreis, J. Hruška - Vondráček, P. Mrázek, Burian - od 46. min navíc Raška. Trenéři: Kýhos, Pešout, Beran.

Úvodní finálový zápas mezi Zlínem a Kometou měl slavnostní úvod, neboť státní hymnu zazpívala studentka muzikálového herectví JAMU Markéta Pešková. Berani nastoupili ve stejné sestavě jako v předchozích vítězných zápasech s Třincem, Kometa nastoupila bez zraněného beka Hanzlíka, v brance se objevil Trvaj. Začátek utkání byl opatrný z obou stran, první se osmělil Zlín a Trvaje prověřili Holík a Čajánek. Na druhé straně zahrozil Čermák. Brno na začátku 7. minuty špatně vystřídalo a domácí využili za pouhých šest vteřin úvodní přesilovku. Obránce Marušák tvrdou střelou od modré čáry prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Druhý gól mohl přidat Holík, od mantinelu se dostal ke slibné pozici v prostoru mezi kruhy, ale mířil těsně vedle. Početní výhodu měla i Kometa, když faulu se dopustil Zámorský. Hosté sehráli úvodní část přesilovky špatně, v oslabení mohl skórovat dokonce Kubiš, nicméně v závěru spálil velkou šanci Hruška. Brněnský útočník netrefil odkrytou část Kašíkovy svatyně. Berani přidali v 15. minutě druhý gól, Zámorský vystřelil, dorážku Köhlera ještě Trvaj vyrazil, ale Balaštík dorazi kotouč snadno do sítě. V závěru třetiny převzali iniciativu hosté, Čermák i Tomáš Svoboda v koncovce neuspěli.

Zlín nevyužil na začátku druhé třetiny přesilovku, Trvaj zůstal téměř bez práce. Domácí se příliš do útoku nehnali, čekali ve středním pásmu na chybu hostů. Pokud se dostala Kometa do koncovky, všechny šance pochytal bezchybný Kašík. Zuby si něm vylámali Vondráček a Tomáš Svoboda. Hra se odehrávala většinou ve středním pásmu, Kometa zatlačila soupeře v polovině utkání do obranného pásma, nicméně Berani pozorně bránili i v oslabení. Třetí branka Zlína přišla v 36. minutě po chybě beků Brna, kolem mantinelu se protáhl Melenovský, dlouho míchal s pukem a nakonec nepokrytý Honejsek mířil přesně k pravé tyčce. Domácí mohli přidat před druhou sirénou daší gól. ale Trvaj teč Ondráčka zneškodnil. Kometa se usadila v závěru druhé části v pásmu, ale přes pevnou defenzivu Zlína se neprosadila.

Zlínští hokejisté předvedli i ve třetí části velmi taktický výkon. Kometa měla potíže s rozehrávkou a nepodařilo se jí skórovat ani v početní výhodě. Velkou šanci měl kapitán Čermák, ale nepřekonal výborného Kašíka. Hned na začátku třetiny ujel Kubiš, ale zamířil nepřesně. Hosté dostali šanci hrát 38 vteřin přesilovku pět na tři, ale Čermák se na brankovišti neprosadil. Berani se dostali v 54. minutě do rychlého přečíslení, Veselý s Honejskem však snahu překombinovali. Hostům nebylo přáno vstřelit ani čestný gól, Tomáš Svoboda mířil do odkrté brány, ale Kašík se zázračně přesunul a udržel čisté konto až do třetí sirény. Beznadějně vyprodaný zimní stadion aplaudoval první výhře týmu PSG Zlín ve finálové sérii.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Bedřich Köhler - Tomáš Svoboda.

Nejlepší tři hráči podle www.hokej.zlin.cz: Libor Kašík, Bedřich Köhler, Antoonín Honejsek.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Začátek utkání byl opatrný z obou stran. Pomohl nám úvodní gól, který jsme dali z první vážnější šance. První třetina byla výsledkově i herně z naší strany dobrá, ale ve druhé části Brno přidalo a většinou mělo více ze hry. Vysvobodil nás až třetí gól. Ve třetí třetině jsme si chtěli náskok pohlídat, což se nám i díky Kašíkovi povedlo. Chvílemi byl náš výkon až profesorský. S prvním bodem jsme samozřemě spokojeni. Čeká nás druhý zápas, v pátek to bude daleko těžší."

Martin Pešout (asistent trenéra HC Kometa Brno): "Opět se nám výsledkově nepovedla první třetina, i když po herní stránce to nebylo špatné. Bohužel jsme inkasovali z první vážnější situace, tím jsme nastartovali domácí taktiku, která je známá. Nedokázali jsme se s tím popasovat po celý průběh zápasu, i když jsme od poloviny utkání převzali iniciativu. Snažili jsme se se zápasem ještě něco udělat. Měli jsme čtyřiatřicet střel a nedali ani branku, což hovoří za vše. Chyběl nám důraz před brankou, Zlín hrál dnes velmi chytře."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY