úterý 30. srpna 2016 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani vyhráli na ledě Havířova, Šafránek předvedl výborný výkon

Hokejisté PSG Zlín vyhráli v dalším přípravném zápase před startem extraligy na ledě účastníka WSM ligy HC AZ Havířov 2:1. Branky začaly padat až v polovině utkání, Berani šli do vedení při vlastním oslabení, vzápětí přidali druhý gól. Houževnatý domácí tým bojoval až do závěru, nejdříve snížil zásluhou Daniela Štumpfa, který na severu Moravy hostuje právě ze Zlína a v posledních minutách sahal po vyrovnání. Zlín i zásluhou skvělého gólmana Dušana Šafránka z druholigové Opavy uhájil těsné vítězství. Branky zaznamenali Ondřej Veselý a Martin Matějíček. Svěřenci Rostislava Vlacha se radovali i v doplňkovém pětiminutovém prodloužení hraném tři na tři (výhra 2:1) a v samostatných nájezdech (výhra 2:0). Generálkou na start extraligy bude čtvrteční přípravný duel na ledě Třince.

příprava / úterý 30. 8. 2016 / 18:00
HC AZ Havířov Havířov - Berani Zlín Zlín
1:2
(0:0, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 55. min Štumpf (Pechanec) - 30. Veselý (Roman Vlach, Bořuta), 33. Matějíček (Okál, Žižka). Rozhodčí: Fiala, Šutara - Gančarčík, Čaja. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 2 009. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:2, 1:2.

HC AZ Havířov: Laco – Krisl, Lenďák, Petran, Korím, Seman, Nesvadba, Bahounek – Sztefek, Haas, Dvořáček – Meidl, Kotala, Bednář – Pořízek, Pechanec, Štumpf – Orság, Matula, Gřeš. Trenéři: Mikeš, Janeček, Littner.

Berani Zlín: Šafránek - Horák, Kotvan, Matějíček, Žižka, Bořuta, Blaťák - Gago, Holík, Říčka - Honejsek, Roman Vlach, Veselý - Okál, David Hrazdira, Kubiš - Šťastný, Chytil, Ondráček. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík, Richard Hrazdira.

Hned ve 3. minutě se objevil před gólmanem Šafránkem exzlínský Štumpf, ale brankář PSG jeho šanci zneškodnil. Hosté hráli po prohřešku Koríma úvodní přesilovou hru, brankář Havířova Laco si poradil se střelou kapitána Veselého. Střelecký účet zápasu mohl otevřít v přesilovce zkušený Žižka, ale pumelice z jeho hole těsně minula Lacovu tyč. Berani se ubránili poté v oslabení při vyloučení Kotvana. Už při hře pět na pět předvedl dva skvělé zákroky Šafránek, nejdříve si poradil s dorážkou Meidla a poté zneškodnil lapačkou ostrou ránu Semana od modré čáry. Zlín dostal v závěru první třetiny početní výhodu pět na tři, ale střely Kubiše i Matějíčka v síti neskončily.

Havířov se ubránil na začátku druhé třetiny zbytku dvojnásobného oslabení a v 25. minutě mohl jít do vedení. Střelu Bednáře však Šafránek vyrazil se štěstím maskou. Zlínští zahrozili po příležitosti Gaga, puk vypadl Lacovi z lapačky, ale na brankovišti scházel hostující hráč. Ve 30. minutě odešel na trestnou lavici za sekání Horák, naštěstí střela Petrana těsně minula zlínskou klec. Berani se následně dostali do rychlého přečíslení dva na jednoho a při vlastním oslabení dali gól, když kapitán Veselý prostřelil Laca mezi betony. Hosté přidali za tři minuty druhý gól, obránce Matějíček vystřelil od modré čáry a Laco zaregistroval kotouč až v síti. Třetí branku mohl přidat Šťastný, prodral se do samostatného úniku, jenže Laco byl tentokrát připraven. Domácí v závěru zatlačili, ale Šafránek držel nadále čisté konto, zuby si na něm vylámali Petran i Kotala.

Bednář se dostal k zakončení na úvod třetího dějství, Šafránek lapil kotouč do lapačky. Na druhé straně byl ve slibné přiležitosti Honejsek, ale kotouč mu sjel z hole. Havířov byl hodně aktivní, ale v koncovce byl neúspěšný, Neuspěli Sztefek, Gřeš a Korím. Domácí AZ se dočkal v 55. minutě, přesilovou hru zužitkoval Štumpf přesnou střelou k tyčce. Havířov se snažil v závěru srovnat krok, ale hosté těsné vedení uhájili. Štumpfova teč i střela Kotaly skončily vedle tyčky.

Oba celky se domluvily na pětiminutovém prodloužení tři na tři a nájezdech. Zlín vyhrál nastavení 2:1 (góly Veselý, Holík - Korím) a Berani se radovali i v penaltách, když uspěli Veselý a Okál.

Ohlasy trenérů

Rostislav Vlach (první trenér PSG Zlín): "Viděli jsme lehce nadprůměrné, bojovné utkání. Ze začátku jsme měli více ze hry, nicméně nevyjádřili jsme to střelecky. Poté padly dva góly, šli jsme do vedení, ale na konci utkání měl Havířov hodně šancí. Nevím, z jakého důvodu jsme poté polevili. Nebýt výborného výkonu brankáře Šafránka, mohli jsme nakonec i prohrát. Dušan nás svým výkonem příjemně překvapil a vítězství doslova vychytal. Co se týká prodloužení, byli jsme bruslařsky lepším celkem a v koncovce jsme uspěli. Kdyby kluci sázeli na střeleckou ofenzivu, mohlo padnout v utkání i více branek. Gólmani chytali na obou stranách velmi dobře."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY