neděle 16. října 2016 | Zlin Press - Roman Ordelt

Přestřelka ve Varech body nepřinesla, tři góly během 83 vteřin srazily Berany

Hokejisté PSG Zlín prohráli v utkání 13. kola Tipsport extraligy na ledě posledního celku tabulky HC Energie Karlovy Vary 4:7 a o předchozích třech výhrách prohráli a zůstali bez bodů. Západočeši zaskočili Zlín třemi góly během 83 vteřin na začátku utkání a na začátku osmé minuty vedli již 3:0. Vlachův soubor se nevzdal, snížil na rozdíl jediného gólu (3:2), ale Energie opět zabrala a ještě před druhou sirénou si vzala zpět tříbrankový náskok. Na zasloužené výhře pro domácí tým po předchozích sedmi prohrách nic nezměnil ani divoký závěr. Diváci ve střídmě zaplněné aréně viděli jedenáct branek! Góly Zlína zaznamenali Pavel Kubiš 2, Robert Říčka a Antonín Honejsek. Berani nastoupili vzhledem k marodce opět v nekompletním složení, mezery v útoku zalepili hráči z první ligy na střídavý start. Poprvé v letošní sezoně nastoupil za tým PSG jihlavský kapitán Tomáš Čachotský. Berani hrají v pátek 21. října na ledě Komety Brno, zápas vysílá přímým přenosem stanice ČT SPORT.

13. kolo / neděle 16. 10. 2016 / 15:30
HC Energie Karlovy Vary Karlovy Vary - Berani Zlín Zlín
7:4
(3:1, 2:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 6. min Gríger (Flek, Sičák), 7. Rýgl (Mikulík, Mullane), 8. Rýgl (T. Dvořák, V. Tomeček), 30. V. Tomeček (Mullane, Sičák), 37. Harkabus (Gríger, Závorka), 55. Mikulík (Harant), 60. V. Tomeček (Skuhravý) - 19. Říčka (Roman Vlach, Honejsek), 25. Kubiš (Podešva, Čachotský), 58. Kubiš (P. Holík, Marušák), 59. Honejsek (Chytil, Roman Vlach). Rozhodčí: Hradil, Svoboda – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 4:8. Využití: 2:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 2 679. Střely na branku: 40:22. Zblokované střely: 6:6. Hity: 7:8. Vhazování: 49/74 (66%) - 25/74 (34%) Průběh utkání: 3:0, 3:2, 6:2, 6:4, 7:4.

HC Energie Karlovy Vary: Závorka - Dujsík, Harant, M. Rohan, Sičák, Rýgl, T. Dvořák - V. Tomeček, Skuhravý, T. Rachůnek - Mikulík, Tuominen, Mullane - Gorčík, Stloukal, D. Kindl - Flek, Gríger, Harkabus. Trenéři: Tlačil, Antonik, Kněžický.

Berani Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Bořuta (41. min O. Horák), Blaťák, Matějíček, Žižka - Bukarts, P. Holík, Říčka - Honejsek, Roman Vlach, Goiš - Čachotský, Podešva, Kubiš - Chytil, Pechanec, David Hrazdira. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík, Richard Hrazdira.

Po úvodních zahřívacích minutách přišel pro hosty šok, neboť v rozmezí 83 vteřin inkasovali tří branky. Střelecký účet zápasu otevřel v 6. minutě Gríger, když ujel podél mantinelu a s pomocí odrazu od bránícího beka Matějíčka prošel kotouč za záda brankáře Kašíka. Energii vedení povzbudilo a za necelých čtyřicet vteřin přidala druhý gól. Nový muž v domácí sestavě, obránce Rýgl si najel do prostoru mezikruží a trefil se přesně pod horní břevno zlínské brány. Pohroma pro hosty ještě neskončila, v čase 07:09 minuty dokonal strašidelné rozmezí půldruhé minuty dalším gólem s chutí hrající obránce Rýgl. Tentokrát překonal Kašíka po odraženém puku bekhendem mezi nohama. Nevěřící Berani si vzali po třígólové sprše oddechový čas. Vlachův soubor se nevzdal a ještě do první sirény zkorigoval nepříznivy stav. V 19. minutě poslal zpoza branky Roman Vlach kotouč na Říčku, a ten ranou nad Závorkovo rameno poprvé překonal domácího brankáře.

Berani vstoupili do druhé třetiny aktivně, ale ve 24. mohli inkasovat další gól. Do brejku se dostali Mullane s Mikulíkem, ale kanadského forvarda Kašík vychytal. Zlín vstřelil o minutu posléze kontaktní gól zásluhou třetí řady. Na konci úspěšné akce byl Kubiš, který přesnou střelou z prostoru kruhu překonal brankáře Závorku. Západočeši nadále hrozili, teče Tuominena i Rachůnka mířily vedle. Domácí se radovali v polovině utkání, když rychle potrestali prohřešek Goiše. Vary uzamkly hosty v obranném pásmu a po 22 vteřinách početní převahy zamířil přesně Tomeček. Zlínští se nevzdali, ale měli i smůlu v zakončení, před Závorkou neuspěli Říčka a Goiš. Marušák a spol. poté mohli děkovat Kašíkovi, který zneškodnil velké příležitosti Mikulíka a Mullana. Hosté po vyloučení Rachůnka hráli úvodní přesilovku, ale inkasovali pátý gól. Harkabus vyrazil v oslabení do protiútoku a přesnou ránou nad Kašíkovo rameno vrátil Energetikům před odchodem do šaten tříbrankový náskok.

Vlachův soubor promarnil na začátku třetí třetiny půldruhé minuty početní výhodu pět na tři, když v největší šanci minul Honejsek kotouč před odkrytou bránou. Vary využily v 55. minutě druhou přesilovku, exslávista Mikulík prostřelil Kašíka. Diváci viděli v divokém gólovém závěrtu ještě další góly, Berani zkorigovali nejdříve dvěma góly nepříznivý stav na 4:6, Při vlastním oslabení skóroval svým druhým gólem v zápase Kubiš, o minutu později zůstal volný u tyčky Honejsek a mířil do prázdné brány. Hosté ještě sáhli k power-play, ale inkasovali sedmý gól. Zlín po předchozích čtyřech výhrách na ledě Energie, tentokrát vyšel bodově naprázdno. Domácí se radují z výhry po dlouhém půstu přesně po měsíci.

Nejlepší hráči utkání: Martin Rýgl - Pavel Kubiš.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (asistent trenéra HC Energie Karlovy Vary): "Měli jsme výborný vstup do utkání. Rychle jsme vedli 3:0, ale pak jsme inkasovali branku do kabiny. Soupeř následně dokázal snížit na 3:2, ale pro nás bylo nesmírně důležité, že jsme využili přesilovku. Další branky nám tam nějak napadaly, ale co mě děsí je závěr utkání. Vedeme větším rozdílem, ale pak si necháme dát dvě branky. Zbytečně, z naší strany to byla nesoustředěnost. Soupeř nám navíc ujel v naší přesilovce. Tohle by se nemělo stávat. My musíme hrát šedesát minut koncentrovaně. I když je rozdíl v brankách větší, tak si prostě nesmíme zkazit dojem z toho zápasu."

Rostislav Vlach (první trenér PSG Zlín): "Nám se utkání nepovedlo. Máme problémy sestavit sestavu. Každé utkání máme tři, čtyři jiné hráče a hrajeme převážně na tři pětky. Tentokrát bylo vidět, že kluci psychicky, ale také fyzicky na to neměli. Zápas byl hodně o vůli a tu jsme neměli. Vary vyhrály zaslouženě."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY