pátek 21. října 2016 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani drželi s favoritem krok, ale srazily je dva góly v rozmezí 24 vteřin

Hokejisté PSG Zlín prohráli v utkání 14. kola Tipsport extraligy na ledě týmu HC Kometa Brno 2:4. Berani drželi s lídrem extraligy krok až do 31. minuty, kdy podruhé vyrovnali stav utkání. Poté ale inkasovali v rozmezí 24 vteřin dva góly, které rozhodly o vítězi moravského derby před vyprodanou brněnskou arénou. Branky zaznamenali Petr Holík a Roman Vlach. Zlín hrál kvůli marodce pouze na tři útoky, mimo hru zůstává stále zraněné kvarteto hráčů základní sestavy (Veselý, Ondráček, Okál, Šťastný). Vlachův soubor i podruhé v sezoně vyšel v derby s Kometou bodově naprázdno, zatímco Erat a spol. vyhráli na domácím ledě již popáté v řadě. Tým PSG Zlín hraje v neděli 23. října doma s Litvínovem, začátek v 17 hodin.

14. kolo / pátek 21. 10. 2016 / 17:20
HC Kometa Brno Kometa Brno - Berani Zlín Zlín
4:2
(1:1, 3:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 5. min O. Němec (M. Erat, Zaťovič), 26. Zaťovič (M. Kvapil, M. Erat), 31. M. Erat (M. Kvapil, Štencel), 32. Vincour (Gulaši, Čermák) - 18. P. Holík (Bukarts, Kotvan), 31. Roman Vlach (Matějíček). Rozhodčí: Pešina, R. Čech – Frodl, Zavřel. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:1. Diváci: 7 700 (vyprodáno). Střely na branku: 29:28. Zblokované střely: 13:17. Hity: 12:8. Vhazování: 25/54 (46%) - 29/54 (54%). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2.

HC Kometa Brno: Čiliak – O. Němec, Štencel, Kováčik, Gulaši, Trška, Malec, F. Král – M. Erat, Nečas, M. Kvapil – Vincour, Čermák, Zaťovič – Haščák, V. Němec, J. Hruška – Dočekal, T. Havránek, J. Káňa II - F. Dvořák. Trenéři: L. Zábranský st., Pešout, Pokorný, Haken.

Berani Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Bořuta, Blaťák, Matějíček, Žižka - Bukarts, P. Holík, Říčka - Honejsek, Roman Vlach, Chytil - Kubiš, Podešva, Goiš. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík, Hrazdira.

Do první vážnější šance se dostala Kometa, ale Dočekal mířil vedle Kašíkovy svatyně. Ve 4. minutě byl vyloučen za zdržování hry Matějíček a domácí přesilovku za necelou minutu využili. Na přihrávku od Erata si najel Ondřej Němec a z prostoru pravého kruhu se trefil přesně do horního rohu. Zlín měl vyrovnání na holi v 7. minutě, před brankáře Čiliaka se natlačil Honejsek, ale jeho střelu zastavilo břevno. Na druhé straně mířil ve velké příležitosti Dočekal pouze do Kašíka. Brňané byli při chuti, zlínskou klec ohrozili Erat a kapitán Čermák. Berani se poté ubránili v oslabení po faulu Podešvy, největší šanci měl Haščák, který nepřehodil Kašíkův beton. Hosté hráli po krosčeku Erata úvodní přesilovou hru a zásluhou elitní řady srovnali stav, když na konci úspěšné kombinace byl v 18. minutě Holík.

Kometa strhla vedení zpět na svou stranu využitím druhé početní výhody v 26. minutě. Podruhé zahříval trestnou lavici Podešva, domácí vytvořili před Kašíkem klasický zámek. Erat našel mezi kruhy volného Kvapila a jeho ránu jemně tečoval do zlínské sítě Zaťovič. Zlínští se poté ubránili dalšímu oslabení, pumelice Vincoura skončila těsně vedle brány. Ve 30. minutě předvedl skvělý zákrok Kašík, když po rychlém brejku dva na jednoho zlikvidoval velkou šanci Haščáka. V polovině zápasu bylo srovnáno, vyhozený kotouč na modré čáře zastavil Matějíček, poslal ho před bránu, kde ho dorazil do odkryté sítě nekrytý Roman Vlach. Pro zlínské barvy však poté přišla pohroma, Kometa utekla během 24 vteřin dvěma slepenými góly do dvoubrankového náskoku. Bek Matějíček tentokrát chyboval, kotouč šel po ose Štencel, Kvapil, Erat a posledně jmenovaný měl před sebou pouze odkrytou svatyni. Další brněnský úder přišel při dalším střídání. Gulaši nahazoval kotouč od modré čáry, ten se nešťastně odrazil před bránu k Vincourovi a nakonec skončil pod padajícím Kašíkem v síti. Rušné okamžiky přišly i v závěru druhé třetiny, Čiliak kryl střelu Bukartse i dorážku Říčky. Domácí náskok mohl navýšit Kvapil a při následné dorážce i mladík Nečas, ale stav na ukazateli skóre se do druhé sirény již nezměnil.

Ve třetině třetině branka nepadla. Kometa si pohlídala s přehledem dvoubrankový náskok, zatímco Berani nenašli recept na překonání bezchybné brněnské defenzivy. Naprázdno vyšly i dvě přesilové hry, neboť Čiliak byl bezchybný a v závěrečném dějství nepustil za svá záda ani jednu střelu. Brno si pojistilo výhrou nad Berany pozici v popředí extraligové tabulky společně s Třincem, tým PSG Zlín zůstává na jedenáctém místě s 16 body.

Nejlepší hráči utkání: Martin Erat - Roberts Bukarts.

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný (asistent trenéra HC Kometa Brno): „V první třetině jsme byli aktivnějším týmem. Měli jsme hodně šancí a využili i přesilovku. Měli jsme úvodní třetinu vyhrát, ale bohužel z toho byla jen remíza. Ve druhé třetině jsme dali během minuty dva rychlé góly, což byl klíčový moment zápasu. Ve třetím dějství už neměl Zlín sílu výsledek otočit. Jsme rádi za další tři body do tabulky.“

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Do stavu 2:2 jsme byli stále v zápase a měli jsme šance s výsledkem něco udělat. Mohli jsme myslet i na bodový zisk, ale bohužel jsme dvakrát rychle inkasovali, což s námi zamávalo. Ve třetí části jsme se snažili s výsledkem něco udělat, ale bohužel to na body nestačilo. Kometa si výhru už zkušeně pohlídala.“

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY