středa 09. listopadu 2016 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani porazili Indiány a vezou z ledu Plzně tři veledůležité body

Hokejisté PSG Zlín vyhráli v utkání 18. kola Tipsport extraligy na ledě týmu HC Škoda Plzeň 3:1 a vybojovali tři cenné body. Berani začali důležitý souboj dvou sousedů v tabulce lépe a před závěrem první třetiny šli do vedení. Ve velmi dobrém výkonu podpořeném bezchybným gólmanem Liborem Kašíkem a skvělou defenzivou pokračovali i ve druhé třetině, když přidali během necelých tří minut dva góly. Vlachův soubor v klidu uhájil vedení a slaví výhru venku. Branky zaznamenali Roman Vlach, Petr Holík a Roberts Bukarts. Po zranění a sedmizápasové stopce se vrátili do sestavy uzdravení útočníci Ondřej Veselý a Jiří Ondráček. Jubilejní 800. zápas v české extralize odehrál zkušený obránce Jiří Marušák. Tým PSG Zlín hraje v pátek 11. listopadu doma s Pardubicemi, začátek v 17:30 hodin.

18. kolo / středa 9. 11. 2016 / 17:30
HC ŠKODA Plzeň Plzeň - Berani Zlín Zlín
1:3
(0:1, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 38. min D. Kubalík - 19. Roman Vlach (Honejsek), 25. P. Holík (Bukarts, Říčka), 27. Bukarts. Rozhodčí: Hradil, Hejduk – Flegl, Polonyi. Vyloučení: 5:6. Využití: bez. Diváci: 4 108. Střely na branku: 37:31. Zblokované střely: 6:11. Hity: 15:14. Vhazování: 26/55 (47%) - 29/55 (53%). Průběh utkání: 0:3, 1:3.

HC ŠKODA Plzeň: Machovský – Čerešňák, Kvasnička, P. Kadlec, D. Sklenička, P. Kadlec, Frühauf, Pulpán – Kratěna, Kracík, D. Kubalík – Indrák, Kodýtek, Lev – Johnson, Preisinger, T. Svoboda – Hrnka, Koreis, Vondráček - od 28. min navíc Vracovský. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Čihák, Jiří Hanzlík.

Berani Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Bořuta, Blaťák, Matějíček, Žižka - Bukarts, P. Holík, Říčka - Honejsek, Roman Vlach, Kubiš - J. Ondráček, Podešva, O. Veselý - Gago. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík, R. Hrazdira.

Zlínští byli na začátku aktivnějším týmem, od modré čáry pálil nebezpečně jubilant Marušák hrající 800. zápas v nejvyšší soutěži. Příležitost Bukartse domácí navrátilec do brány Machovský kryl. Na druhé straně prověřil gólmana Kašíka obránce Pulpán. Berani hráli pozorně v defenzivě a nepouštěli domácí hráče do šancí. Blíže k úvodní brance byla v 9. minutě Plzeň zásluhou čtvrté formace. Nejdříve neuspěl po objetí brány Vondráček, následně ránu Pulpána šikovně tečoval Hrnka, ale Kašík situaci vyřešil. Škodovka si vytvořila tlak, naštěstí pro hosty střely Kracíka, Skleničky i dorážka Kubalíka k gólu nevedly. Domácí si zahráli ve 12. minutě po prohřešku Bořuty úvodní přesilovku, ale dorážející Lev orazítkoval pouze pravou tyčku a po ráně Kubalíka z pravého kruhu zasáhl skvěle betonem Kašík. Zlín měl velkou šanci ve 14. minutě po rychlém brejku dva na jednoho, ale Roman Vlach v koncovce neuspěl. Stejný hráč se radoval v 19. minutě, když pohotově vystřelil od modré čáry a jeho pumelice se zastavila až v síti za překvapeným Machovským. Šest vteřin před prvním odchodem do šaten fauloval v jasné pozici Blaťák najíždějícího Frühaufa, ale slovenský bek nařízené trestné střílení zahodil.

Zlín nevyužil na začátku druhého dějství krátkou přesilovku pět na tři. Už při rovnovážném stavu hráčů se dostal do brejku dva na jednoho ve 25. minutě reprezentant Holík a po bekhendové kličce nádherně skóroval pod horní břevno. Berani zůstali nadále při chuti, chybující Vondráček namazal ve 27. minutě náramně kotouč na hůl Bukartse, který mířil přesně k pravé tyči. Vlachův soubor hrál bezchybně v obraně, zatímco Západočeši se dostávali s obtížemi do útočného pásma. Veselý a spol. mohli navýšit tříbrankový náskok, střely Blaťáka, Kubiše, Bukartse a Veselého však gólem neskončily. Ve 36. minutě měl velkou šanci Roman Vlach, ale Machovský zastavil dorážku na brankové čáře. Mátožní domácí se dočkali naděje před druhou sirénou, puku se zmocnil v útočném pásmu reprezentant Kubalík a parádní střelou do šibenice snížil.

Hned po zahájení třetí třetiny ujel Holík, ale jeho nájezd skončil na betonu Machovského. Zvýšení náskoku měl na holi Roman Vlach, v 50. minutě nedotáhl do úspěšného konce bekhendovou kličku. Plzeň se nezmohla na zkorigování nepříznivého stavu, Vlachův soubor výbornou defenzivou dokráčel k cenné tříbodové výhře na cizím kluzišti. Západočeši sáhli v samotném závěru k power-play, vytvořili si tlak, ale k bodům to nevedlo. V poslední minutě se strhla po zákroku Marušáka na pronikajícího Kratěnu rvačka u zlínské svatyně, po které sudí udělili celkem 12 trestných minut.

Nejlepší hráči utkání: Dominik Kubalík - Petr Holík.

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (asistent trenéra HC Škoda Plzeň): "Výkonem jsme se zase vrátili o několik týdnů zpátky. Budu se opakovat, co jsem říkal po utkání s Hradcem Králové. Dnešní hokej rozhoduje úsilí, bruslení, souboje, brždění, ale to v naší hře od začátku chybělo. Místo toho, aby byli hráči na zápas nadržení, tak působili hrozným dojmem, takže jsme za to tím výsledkem byli potrestáni. Chtěli jsme hrát lépe a s větším entuziasmem, ale vedoucí gól Zlína z ničeho nás zřejmě poznamenal na další průběh utkání."

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): " "My jsme na přípravě před zápasem hráčům říkali, aby měli dobrý pohyb, hráli poctivě z obrany a vyvarovali se individuálních chyb. Nám se všechno sešlo dohromady a poté jde i štěstí naproti. Hodně důležitý byl pro nás vedoucí gól na konci první třetiny, protože Plzeň měla předtím i šanci do prázdné branky. Dále nám pomohl šťastný a laciný gól ve druhé třetině, který nám zvýšil bojovnost a nasazení. Za tři body z Plzně jsme moc rádi."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY