středa 25. ledna 2017 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani bojovali na ledě lídra extraligy, ale na body s mistrem nedosáhli

Hokejisté PSG Zlín prohráli v předehrávce 46. kola Tipsport extraligy na ledě týmu Bílí Tygři Liberec 2:4 a odjeli ze severu Čech bez bodového zisku. Mistrovský Liberec potvrdil skvělou formu z posledních týdnů, vyhrál popáté v řadě a své vedení navýšil před soupeři již na rozdíl jedenácti bodů! Tygři vedli v polovině zápasu již 3:0, nicméně svěřenci trenérského dvojice Robert Svoboda, Martin Hamrlík se nevzdali a zásluhou využité přesilovky snížili nepříznivý stav ještě v závěru druhé třetiny. Berani dali hned po úvodním vhazování ve třetím dějství kontaktní gól, ale Severočeši dovedli utkání s přehledem do vítězného konce. Branky Zlína zaznamenali Oldrich Kotvan a Zdeněk Okál. Tým PSG Zlín hraje v neděli 29. ledna doma s Mladou Boleslaví, začátek v 15:30 hodin.

46. kolo / středa 25. 1. 2017 / 18:00
Bílí Tygři Liberec Liberec - Berani Zlín Zlín
4:2
(2:0, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 4. min Bulíř (Valský), 20. Valský (P. Jelínek, Bulíř), 30. Radivojevič (Bulíř), 49. Bližňák (Ševc) - 36. Kotvan, 41. Okál (O. Veselý). Rozhodčí: Pešina, Pražák – Hynek, Zíka. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 076. Střely na branku: 40:31. Zblokované střely: 5:6. Hity: 13:13. Vhazování: 25/63 (56%) - 28/63 (44%). Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.

Bílí Tygři Liberec: Lašák - R. Šimek, Ševc, Jánošík, Vitásek, Pyrochta, Derner - J. Stránský, Bližňák, Bartovič - Valský, Bulíř, Radivojevič - Svačina, P. Jelínek, Ordoš - J. Mikyska, Vantuch, J. Vlach. Trenéři: Pešán, Mlejnek.

Berani Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Matějíček, Žižka, Řezníček, Gazda, od 35. min navíc Padrnos - D. Šťastný, P. Holík, Říčka - Bukarts, Popelka, J. Ondráček - Okál, Chytil, O. Veselý - Gago, Honejsek, Ostřížek - od 45. min Karafiát. Trenéři: R. Svoboda, M. Hamrlík, R. Hrazdira.

Vedoucí celek extraligy začal velmi aktivně, brankář Kašík úspěšně zasahoval po šancích Valského, Svačiny a Bližňáka. Střelecký účet zápasu se otevřel poprvé ve 4. minutě, Bílé Tygry dostal do vedení Bulíř, který usměrnil kotouč po nahrávce od Valského přesně k tyčce. Berani se osmělili a vyzkoušeli pozornost domácího gólmana Lašáka po akcích Gaga a Holíka. Hosté hráli po faulu Dernera úvodní přesilovou hru, největší šanci měl Ondráček, ale Lašák předvedl skvělý zákrok. Liberecký gólman si vedl skvěle i po jedovatých střelách Chytila s Okálem a pumelici Žižky od modré čáry. V první třetině se hrál svižný hokej a rušné situace se střídaly na obou stranách. Kašík předvedl v 15. minutě efektní zákrok po Bulířové ráně, zatímco Bukarts z prostoru pravého kruhu minul bránu. Bilí Tygři těsné vedení zvýšili devět vteřin před první sirénou zásluhou využité přesilovky po přesné ráně Valského.

Berani vstoupili do druhé třetiny aktivně a před Lašákem bylo pořádně horko po střelách Chytila a Ondráčka. Unikajícího Šťastného zahákoval Ševc a síly na ledě se srovnaly, nicméně Liberec poté hrál 54 vteřin čtyři na tři. V největší příležitosti Jelínek zblízka přestřelil. V početní výhodě zazmatkoval Kašík, když po rozehrávce trefil Valského, naštěstí se odrazil kotouč opět do zlínského gólmana. Severočeši zvýšili na třígólový rozdíl ve 30. minutě, po skvělé individuální akci kapitána Radivojeviče, který z prostoru mezi kruhy prostřelil Kašíka. Domácí měli nadále více ze hry a zvýšení náskoku měli na holích Valský, Jelínek, Stránský, skóre se však neměnilo. Udeřil Zlín při přesilovce, když potrestal vyhozený kotouč do hlediště z hole Radivojeviče. Za 33 vteřin využil početní výhodu bombou od modré čáry Kotvan přesnou střelou do horního růžku.

Zlín začal třetí třetinu ukázkově, když za 40 vteřin vstřelil kontaktní gól. Lašák ještě střelu kapitána Veselého vyrazil, ale při dorážce Okál umístil kotouč do sítě. Inkasovaný gól nesrazil Bílé Tygry do kolen a přinutil je k další ofenzivě. Na Kašíka pálili Ordoš, Pyrochta nebo Bartovič. Ujala se až ve 49. minutě střela Bližňáka, který nastavil hůl po nahození Ševce od modré čáry. Kašík v závěru utkání předvedl výborné zákroky a zneškodnil střely Bartoviče i Bulíře. Bílí Tygři po další výhře zvýšili náskok v čele extraligy na jedenáct bodů!

Nejlepší hráči: Michal Bulíř - Oldrich Kotvan.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (hlavní trenér a sportovní manažer Bílí Tygři Liberec): „Věděli jsme, že přijede nepříjemný soupeř, který v poslední době odehrál spoustu těžkých zápasů. I teď to bylo velmi vyrovnané. Zlín byl aktivní, nebezpečný v protiútocích. Jsem rád, že jsme utkání zvládli. Když jsme vedli o tři branky, tak to vypadalo, že je rozhodnuto, ale nebylo. Tuto fázi zápasu jsme trochu podcenili. O vítězství rozhodlo to, že jsme celou dobu bojovali a šli jsme za výsledkem. Náš výkon byl navíc podpořen skvělým Jánem Lašákem v brance."

Martin Hamrlík (trenér PSG Zlín): „Chtěl bych pogratulovat Liberci, neboť vyhrál zaslouženě. Měli jsme v průběhu utkání i slabší chvilky, na rozdíl od domácích, kteří hráli celý zápas velmi dobře. Za stavu 3:0 to vypadalo, že je rozhodnuto, ale podařilo se nám nadechnout se a ještě jsme to zdramatizovali. Bohužel jsme si nevytvořili dost šancí na vyrovnání. Čtvrtá branka nás mrzí, protože jsme nedokázali dobře pohlídat hráče. Kdybychom tady udolali bod, měl by velkou cenu, ale celý zápas jsme tahali za kratší konec. Liberec byl lepším celkem."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY