pátek 08. září 2017 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani slaví po obratu ve Vítkovicích šťastnou výhru na úvod extraligy

Hokejisté Aukro Berani Zlín vstoupili úspěšně do nového ročníku Tipsport extraligy 2017/2018. V úvodním kole vyhráli na ledě týmu HC Vítkovice Ridera 2:1 po prodloužení. Zlínští měli v Ostravě štěstí, neboť téměř v celém průběhu utkání prohrávali smolným gólem ze 17. minuty, ale v závěru základní hrací doby vyrovnali při power play a rozhodující gól dali v nastaveném čase využitím přesilové hry po šťastné teči. Góly zaznamenali Ralfs Freibergs a David Šťastný. Berani umí na Vítkovice zahrát, neboť bodovali již v osmém vzájemném utkání v řadě! Tým Aukro Berani Zlín se představí v neděli 10. září poprvé v sezoně vlastním fanouškům, když se utká od 17 hodin s celkem HC Dynamo Pardubice.

1. kolo / pátek 8. 9. 2017 / 17:30
HC Vítkovice Ridera Vítkovice - Berani Zlín Zlín
1:2p
(1:0, 0:0, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 17. min P. Zdráhal (Lev, Hrbas) - 59. Freibergs (Roberts Bukarts, Kubiš), 62. D. Šťastný (Matějíček, Roberts Bukarts). Rozhodčí: Hodek, Kika – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 4:5, navíc Szturc (Vítkovice), P. Sedláček (Zlín) na 5 minut a do konce utkání. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 6 371. Střely na branku: 26:29. Zblokované střely: 14:16. Hity: 15:18. Vhazování: 39/69(57%) - 30/69 (43%). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2.

HC Vítkovice Ridera: Bartošák – Hrbas, Urbanec, Sloboda, Klok, Trška, Výtisk, od 23. min Puzič – Tybor, O. Roman, D. Květoň – P. Zdráhal, Lev, Olesz – Dej, Kolouch, Kucsera – Szturc, Š. Stránský, Kurovský. Trenéři: Petr, Trnka, Prusek.

Berani Zlín: Kašík - Řezníček, Nosek, Freibergs, Matějíček, Žižka, Ferenc, O. Horák - J. Ondráček, P. Sedláček, O. Veselý - Okál, Popelka, Kubiš - Roberts Bukarts, D. Šťastný, Rihards Bukarts - Fryšara, M. Kratochvil, Illo. Trenéři: R. Svoboda, M. Hamrlík, Hrazdira.

Berani ohrozili domácí klec již v úvodní minutě, kapitán Veselý vystřelil na domácího gólmana Bartošáka, který puk na druhý okus ukryl do bezpečí. Následně pálil z pravé strany Rihards Bukarts. Vítkovice hrály ve 4. minutě po faulu Žižky úvodní přesilovou hru, hosté se ubránili i zásluhou bezchybného Kašíka. Zlínský strážce brány poté příležitosti Deje a Květoně zneškodnil. Zlínský tým dostal v polovině první třetiny možnost hrát přesilovku, pumelici od modré čáry vypálil Matějíček, ale Ostravané se ubránili bez újmy na skóre. Střelecký účet duelu mohl otevřít ve 13. minutě Szturc, ale Kašík střelu bravurně vyrazil a poradil si i s následnou dorážkou. Domácí se dočkali na začátku 17. minuty, kdy se prosadil z tlačenice před Kašíkem u levé tyčky útočník Zdráhal a protlačil kotouč za Kašíka. Vzápětí střela Stránského těsně minula bránu.

Na začátku druhé periody odešel Szturc po faulu kolenem předčasně pod sprchy a pětiminutovou přesilovku hostů zbrzdil prohřešek Rihardse Bukartse. Kašík chytil puk po střelách Výtiska a Deje. Berani během tříminutové přesilovky bezchybného Bartošáka nepřekonali, zuby si na něm vylámali mladší z bratrů Bukartsů a dále Šťastný. Ve 32. minutě vystřelil z otočky nebezpečně Veselý, k dorážce se dostal junior Fryšara, ale bez úspěchu v zakončení. Zlínští byli v závěru třetiny aktivní, na Bartošáka pálili Kubiš, Okál, ale vítkovický brankář odolal.

Ostravané začali třetí třetinu aktivně, naštěstí Květoň nastřelil pouze Kašíka a poté Kolouch nedokončil samostatný únik, když mu v rozhodující chvíli sjel kotouč z hole. Za faul kolenem vyfasoval Sedláček rovněž trest do konce zápasu a domácí hráli pětiminutovou přesilovku. Nedokázali však vážně ohrozit zlínskou klec. Hosté v závěru prahli po vyrovnání, Rihards Bukarts v 53. minutě ještě neskóroval. Svěřenci trenéra Roberta Svobody si vzali v čase 58:43 minuty oddechový čas a sáhli k power play. Za pouhých pět vteřn bylo vyrovnáno, po lotyšské spolupráci nahrál Robert Bukarts na hůl Freibergse, který prostřelil Bartošáka.

Duel moravských rivalů nakonec rozseklo prodloužení. Berani za necelou půlminutu potrestali faul Lva, ránu Matějíčka šikovně tečoval reprezentant Šťastný a zajistil týmu Aukro Berani Zlín bonusový bod a premiérové vítězství v nové sezoně!

Nejlepší hráči utkání: Patrik Bartošák - Rihards Bukarts.

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (hlavní trenér a generální manažer HC Vítkovice Ridera): „Šlo o první utkání a na obou stranách byla patrná nervozita. Po vyrovnaném průběhu jsme se dostali do vedení. Poté byl vyloučen Szturc a vypadl nám i Zdráhal, takže jsme museli udělat změny. Vinou oslabení jsme vypadli ze hry, ale ve třetí třetině jsme se vrátili zpátky do zápasu. Náš výkon nebyl ideální, Zlín byl agresivní, měl pohyb. Utkání jsme však měli zvládnout lépe a nemuseli jsme se bránit do posledních minut.“

Robert Svoboda (hlavní trenér Aukro Berani Zlín): „Jsme samozřejmě spokojeni, že jsme tady bodovali. Zvládli jsme vstup do utkání. Co mohlo zápas změnit, byly pětiminutové přesilovky. Sami jsme se však nedisciplinovaností obrali o větší výhodu. Ve druhé třetině jsme měli dostatek příležitostí, kdy jsme mohli srovnat. Povedlo se nám to až na poslední chvíli v power play. V prodloužení jsme využili přesilovku, což nám přineslo bod navíc.“

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY